Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Koji su to telefoni koji najviše zrače? TOP 5 lista najsmrtonosnijih telefona!

Koji su to telefoni koji najviše zrače? TOP 5 lista najsmrtonosnijih telefona!

Evo koji telefoni najviše emituju zrake štetne po vaše zdravlje. Iznenadićete se sa ovom listom!

O radijaciji koju emituju pametni telefoni možete čuti razne priče. Neko će vam reći da ne zrače, pojedini će izvesti celi performans u cilju protesta protiv telefona jer zrače, neki su ravnodušni, međutim činjenice su činjenice.

 



Kako FCC navodi svi telefoni moraju biti testirani na SAR (eng. specific absorption rate) što je u suštini količina radijacije koju telo kupi od telefona. Prema zakonu, telefon može maksimalno zračiti do 1.6 vati po kilogramu ljudskog mesa. Uh, ovo zvuči poprilično jezivo!

Evo liste telefona koji su najbliži zakonskoj granici zračenja:

Huawei Vitria

Ovo je telefon niže klase koji se retko može naći na tržištu kod nas ili u regionu. Iako podržava 4G povezivost on nije uspeo zbog svojih ostalih karakteristika da ostvari veću popularnost. Nivo radijacije ovog telefona uopšte nije naivan tako da je super što nije mnogo prisutan kod nas.

SAR = 1.49 / Dozvoljeno 1.60

Alcatel One Touch Evolve

Ukoliko imate ovaj telefon, jedini razlog zbog čega je tako je cena! On je veoma povoljan, stoga i tako visok procenat zračenja. Osim toga, ekran je loše rezolucije, CPU je spor i ne postoji podrška za 4G povezivost.



SAR = 1.49 / Dozvoljeno 1.60

Motorola Moto E

Moto E je telefon koji je u svoje vreme bio veoma zanimljiv svetskom tržištu. Naravno, zbog svojih solidnih karakteristika. Moto E je pionir među telefonima srednje klase koji su otporni na vlagu. Ipak sve to ne opravdava visok procenat radijacije koju on emituje.

SAR = 1.50 / Dozvoljeno 1.60



Motorola Droid Ultra

Izgleda da je “Ultra” koji je deo naziva ovog telefona sinonim za “ultra dozu” radijacije koju korisnik dobija uz telefon. Ovo je premium telefon koji i danas ima primamljive karakteristike tako da kada je on bio pušten u slobodnu prodaju, kupce sigurno nije interesovao visok SAR.

SAR = 1.54 / Dozvoljeno 1.60



Motorola Droid Max

Najsjajnija karakteristika ovog telefona, 15 sati aktivnog korišćenja, je možda i najveći nedostatak. Što? Pa, radijacija koju emituje Droid Max proističe upravo od od ogromne baterije koja napaja telefon. Umesto da vas telefon zrači 7 sati, on će to radi 15 sati. Opet, na korisnicima je da odluče, dobar telefon sa visokom stopom radijacije ili…

SAR = 1.54 / Dozvoljeno 1.60