Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kraj Galaxy Note-a!

Kraj Galaxy Note-a!

Vesti koje je Reuters ove nedelje objavio potvrđuju izveštaje iz Južne Koreje koji kruže već neko vreme: Samsung bi mogao da ukine vrhunske pametne telefone Galaxy Note.

Umesto toga, vrhunski model Galaxy S serije, S21, imaće olovku, a sledeća verzija Samsung-ovog sklopivog telefona biće kompatibilna sa olovkom, koja će se prodavati odvojeno, rekao je jedan od izvora. Drugi izvor rekao je da će napori kompanije za razvoj koji bi obično bili usmereni na Note biti sada usmereni u njen sklopivi opseg telefona.

 



Ovo ima smisla za diskusiju. Samsung-ovi sklopivi elementi i dalje impresioniraju, a Galaxy S serija radi ono što Note radi, nešto ranije u godini.

>> Da li smo videli poslednji Galaxy Note ikada? <<

Više o tome pisali smo na linku iznad. Međutim, hajde da napravimo osvrt zbog čega je do toga došlo.

Pad Note-a:

Nekada davno posedovanje Samsung Galaxy Note bilo je čin prestiža. Ogroman ekran, tehnologija poslednje generacije, specifikacije na maksimum, a i cena je bila maksimalna.

Posedovao sam Galaxy Note 2, kupljen u januaru 2013, za oko 600 EUR.

Note 2 je bila san snova. Imao sam iPhone 3Gs pre njega, ali Note 2 je imao 4G mogućnosti, NFC, tada ogroman 5,5-inčni ekran, baterija je trajala danima, funkciju podeljenog ekrana za aplikacije i S Pen. Naravno S Pen, sa do 1.024 nivoa pritiska osetljivosti!



Samsung Galaxy Note 2 Android smartphone hands-on review

Ali retko sam koristio S Pen, jer ... pa, bilo je nekako zabavno škrabati i beležiti svakakve informacije, i bar ga nisam izgubio, ali nisam se baš duboko povezao. Odlučio sam da dam Note seriji ponovo šansu sa Note 10+ modelom. Moje mišljenje o tom modelu već uveliko znate.

Kako je Samsung napredovao u seriji poslednjih godina, čini se da su promene od Note 9, Note 10, i na kraju do ovogodišnjeg Note 20 Ultra bili simbolične.

U međuvremenu, S serija, koja je nekada bila primetno ispod linije Note, počela je da pruža sličan osećaj kao Note, samo bez olovke.



Problemi sa cenom i inovacijama:

Uprkos tome što je Note postepeno gubio privlačnost, Samsung je nastavio da podiže cene. Evo kako mi se činilo, preko ručno napravljenog grafikona kako su se cena i inovacije odvijali u seriji. Ironično, grafikon je nacrtan putem S Pen-a.

Samsung Note price vs innovation 2

I dok je inovacije teško kvantifikovati, stvarne podatke o cenama možete videti na grafikonu spod, od prvog Note-a u 2011. godini do danas:



Note je stigao do prirodnog zenita. Da, serija je bolja, svetlija, sada ima 5G, kamere mogu više, DeX je koristan, olovka je poboljšana i još mnogo toga. Ali malo je toga u pogledu istinskih inovacija.

To je sada linija Galaxy Fold. Samsung nije pokušao da održi liniju Note tako što bi primenio Note Fold ili slično brendiranje.

O poslednjem Note modelu smo pisali nedavno:

>> Samsung Galaxy Note 20 - Telefon koji je privukao mnogo pažnje! [RECENZIJA] <<

Ista situacija pogađa i druge proizvođače, ali Samsungov problem Note vs S vs Fold je surov.

Šta se sprema za 2021?

To znači da Samsung ima mnogo više da ponudi u manje modela.

Umesto da nespretno kupujete Note i Fold u isto doba godine, linija Fold će privući svu pažnju, marketinške dolare i neće morati da pokušava da opravda gde se Note uklapa u odnosu na Galaxy S i Fold.

Linija Fold ove godine će se, kako se izveštava, proširiti na tri uređaja, uključujući i jeftiniju opciju, koja bi mogla biti privlačna onima koji su zasad odustali od kupovine zbog visoke cene sklopivih telefona.

A u S seriji, Galaxy S21 bi mogao biti jedan od najboljih novih Samsungovih pametnih telefona u godinama sa obećavajućim Snapdragon 888 SoC. To su dobre vesti za Samsung.

Iako rivali neće imati Note kao konkurenciju, neće biti lako takmičiti se sa prefinjenom, razumnijom postavom.