Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ne! Ovo nije Apple Watch... Ovo je Iradish Y6 koji može mnogo toga, pa i da poziva i šalje poruke potpuno samostalno!

Ne! Ovo nije Apple Watch... Ovo je Iradish Y6 koji može mnogo toga, pa i da poziva i šalje poruke potpuno samostalno!

Retko kada pišemo o pametnim satovima jer kod nas još nisu uzeli maha koliko u su u svetu. Ipak zapazili smo jedan zanimljiv sat, pogledajte o čemu se radi…

Pametni satovi su veoma popularni, međutim ne kod nas. Kako stvari trenutno sotje, kod nas nije isplativo kupovati pametne satove koji se u svetu prodaju bez problema. Naravno, mi smo u više navrata pisali o nekim najpopularnijim uređajima koji se nose na zglobu ruke ali nismo nikada davali previše značaja jer region trenutno ne može da priušti sebi jedan Apple Watch niti Moto360.

To se, zahvaljujući nekim kineskim kompanijama koje pokušavaju da se probiju na tržište i zarade neki dinar, menja… Pre par dana spazili smo jedan zanimljiv pametni sat koji može mnogo toga. Radi se o satu čiji dizajn praktično kopira Apple Watch. Njegove najglavnije funkcije su samostalno pozivanje i slanje poruka budući da ima sliot za MicroSIM karticu.



Prema karakteristikama koje se navode na sajtu, Iradish Y6 ima zvučnik i mikrofon koji tehnički omogućava nesmetano obavljanje poziva. Takođe, pozive možete primiti ili načiniti putem telefona koji je povezan sa Iradish Y6 satom. Pre nego što pređemo na softverski deo, porazgovaraćemo o ostalim hardverskim osobinama ovog veoma zanimljivog uređaja. Ispod baterije od 350 mAh se nalazi već pomenuti slot za MicroSIM slot za MicroSD.

Dakle, ti slotovi su sa zadnje Iradish Y6 sata, dok se sa prednje sata nalazi 1.5 inča Radian HD ekran koji je osetkljiv na dodir. Takođe, staklo koje prekriva ekran je 2.5 D i ima visoku otpornost na habanje.

Sa strane sata se nalazi prsten u kom je smeštena kamera 0.3 MPx koja može praviti fotografije ali i video zapise. Kako se navodi, pomoću telefona se daljinski može okinuti fotografija uz pregled onoga što kamera ima u svom kadru. Ispod kamere je taster za uključivanje  Iradish Y6 sata, a sa leve strane se je poklopac ispod kog se krije MicroUSB konektor.



Kada je reč o softveru moram reći da nas razočarava to što ga ne pokreće Android Wear. No, utešno je to što se bez ikakvih problema sinhronizuje sa Android platformom. Što se ostalih OS-a tiče oni nisu kompatabilni sa njim. Korisnički izgled fabričkog operativnog sistema, za koji ne znamo naziv, je iznenađujuće zanimljiv i dobro osmišljen. Namera je bila da se izmitira OS sa Apple Watch-a gde su oni time kreirali možda poprilično fin korisnički izgled a verujemo i iskustvo prilikom korišćenja. Prevlačenjem prsta po erkanu se prelazi ja jedne stranice na drugu gde praktično pristupate raznim opcijama i funkcijama. Super je to što svaka stranica ima svoj fokus na neku od funkcija sata.Aplikacije kao što je kalendar, alarm, snimanje glasa, FM radio su vam takođe na raspolaganju a do njih se dolazi baš putem malopre pomenutih stranica.

OS koji pokreće ovaj  Iradish Y6 sat podržava audio formate kao što su WAV, MP3 i AAC što znači da je preslušavanje muzike sa MicroSD kartice itekako moguće. Kada je pregled video klipova u pitanju moguće pregledati samo 3GP datoteke.FM Radio, Bluetooth, WiFi moduli su svakako dostupni a što se interneta tiče, nažalost samo GSM je u opticaju. Ipak, moguće je surfovati internetom ali to i nije baš neko zadivljujuće iskustvo.



Imajući u obzir da poseduje finu bazu funkcija i da je fokus ovog pametnog sata na pozivanju, a to potvrđuje sinhronizacija sata sa imenikom telefona, njegova cena nije previsoka čak požemo reći da je i više nego povoljna.


Iradish Y6 ide u tri boje, crnoj, metalik, zlatnoj i roze-zlatnoj, po ceni od 32 evra i to uz besplatnu dostavu. Možete ga poručiti na GearBest baneru koji se nalazi odmah ispod. Mislimo da je 30 evra niska cena i da se za taj novac ne može naći ni solidan analogni sat a da ne govorimo o nekom pametnom...