Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je Samsung Galaxy Note 7! Ovo je sve što smo saznali o njemu do sada! (VIDEO)

Ovo je Samsung Galaxy Note 7! Ovo je sve što smo saznali o njemu do sada! (VIDEO)

Zanima vas kakav će Galaxy Note 7 biti i vredi li čekati ga da se pojavi pre kupovine nekog telefona? Pa, evo šta smo mi do sada saznali o njemu…

Mnogo informacija se pojavilo vezano za Samsung Galaxy Note 7 telefonu, stim da je veliko znak pitanja koje su to informacije verodostojne… Mi nećemo da vam pišemo o svemu što smo saznali vezano za Galaxy Note 7 već ćemo se dotaću najbitnijih stvari i tvrdnji koje će se najverovatnije obistiniti.

Za početak ćemo reći da Samsung ipak novi Note model neće nazvati “Galaxy Note 6”, budući da se prethodni naziva “Galaxy Note 5”... Ne... Ovaj put Samsung želi da eliminiše tu razliku između Galaxy S i Galaxy Note linija time što će ih poravnjati po nazivima odnosno borju pod kojim ovi vodeći telefoni bivaju predstavljeni. Dakle, kako bi se upotpunila Galaxy S7 linija i otklonio problem koji zbunjuje korisnike, Samsung je rešio da novi Note bude označen sa brojem 7. Više o tome možete pročitati na Samsung-ovom zvaničnom blogu.



Kako je Samsung u svom blogu najavio, “Samsung Unpack” događaj, na kom će novi Note 7 biti predstavljen, dogodiće se 2. avgusta, 2016. gopdine, u gradu New York, u 11h pre podne. Zanimljivo je to da će u isto vreme biti organizovana još dva predstavljanja Note 7 telefona u Rio de Janeiro i London gradovima, u 4 popodne.

Uživo prenos predstavljanja Samsung Galaxy Note 7 telefona možete pratiti na ovom linku. No, što se dostupnosti za kupovinu tiče, 15. avgusta bi trebalo da bude dostupan za SAD tržište, dok bi u Evropi trebalo da bude dostupan do 25. avgusta.

Kako se poslednjih mesec dana spekulisalo, Note 7 će doći u jednoj varijanti. Naravno, sa zakrivljenim ekranom. On će se u suštini od Galaxy S7 Edge telefona najviše razlikovati po olovčici koja ide uz njega. Međutim, prema “Blue Print”-u, koji je procureo zahvaljujući “EvLeaks”-u, Note 7 će imati sledeće proporcije: 153.5mm x 73.9mm x 7.9mm što je otprilike veoma slično veličini Note 5 telefona.

Note 7 će najverovatnije biti otporan na vodu i prašinu (IP68) i imaće skener očiju koji će služiti svrsi sigurnosne provere. “Iris scanner” je diskutabilna tema, ali prema procurelim fotografijama, on će najverovatnije biti prisutan, kao i čitač otiska prstiju sa prednje strane.



Jedna stvar za koju 100% znamo da će Note 7 imati je svakako S Pen. Spekuliše se da će S Pen kod Galaxy Note 7 telefona biti nazvan kao “E S Pen”, a iskreno, nemamo nikakvih informacija čemu takav potez. Možemo samo da nagađamo zašto, ali eto pretpostavljamo da je to zbog nekih naprednijih mogućnosti same olovke. Pojedini mediji tvrde da će olovka imati unapređeni Bluetooth LE. Prema Blass-u, Note 7 će biti dostupan u crnoj, sivoj i plavoj boji.

Ekran

Što se ekrana tiče, Super AMOLED “tradicija” se nastavlja te će novi Note 7 biti opremljen ekranom iste tehnologije kao i njegov prethodnik. Dosta se nagađa da će dijagonala biti 5.8 inča, dok sa druge strane imamo “skoro pa zvanične” informacije da Note 7 neće odstupati od “restrikcije” koja je postavljena na 5.7 inča.

Šta god da se desi, to su male razlike i ne treba previše davati pažnje tome. Više bi trebalo brinuti o samoj rezoluciji ekrana. Kako saznajemo, Galaxy Note 7 će naslediti QuadHD rezoluciju što znači da neće biti promena. Ako nas pitate, QuadHD sa 515 ppi (na 5.7”) je  “tamanica”. Naravno, za one koji su sumnjičavi u apsolutno sve, nagoveštavamo da će ekran biti zakrivljen na ivicama.



Kamera

Kako nas Weibo “snabdeva” procurelim informacijama, Galaxy Note 7 bi trebalo da ima kameru rezolucije 12 MPx koja će pride raditi uz “Super OIS Plus” stabilizatorom slike. Weibo takođe ističe da će Note 7 imati i laserski autofokus koji će raditi na osnovi infrared senzora. Evan Blass je takođe nešto, ako se ne varamo, nagoveštavao da će zadnje rešenje biti “DualPixel” kamera rezolucije 12 MPx, isto kao i kod Galaxy S7 linije.


Što se prednje kamere tiče, tu smo u ćorsokaku jer najpouzdanije informacije dolaze samo od Evan Blass-a koje govore da će selfie senzor biti 5 MPx.

Ali ako volite da “neosnovano čavrljate” pridružite nam se u komentarima sledećim naovodima koje pružaju brojni mediji. Naime, spekuliše se Samsung radi na novoj tehnologiji koja se naziva Smart Glow. Mnogi pretpostavljaju da to je zapravo prsten oko zadnje kamere koji se osvetljava u momentima kada imate propušten poziv, poruku ili kada je baterija pri kraju. Hmm, ne treba nam mnogo da zaključimo da se radi o dodatnoj, zadnjoj LED notifikacionoj lampici. Ona će takođe moći da se koristi kao dodatno osvetljenje pri pravljenju selfie fotografija zadnjom kamerom. Verovatno će to osvetljenje biti upola slabije u odnosu na LED blic kako fotografije ne bi bile previše izveštačene. U suprotnom sve ovo ne bi imalo smisla…



Čipset i RAM

Samsung je nedavno izjavio da radi na novom senzoru od 1/2.3 inča sa otvorom blende od f/1.4. Ovo znači da će, inače veći image senzor koji će iči uz novu kameru, moći da zabeleži 17% više svetlosti. Uh, voleli bismo da vidimo ovu novu “kamericu” na novom Galaxy Note 7 telefonu… Videćemo da li je Samsung rešio da začinini malo Note liniju ili je sve ovo ipak sačuvao za sledeći Galaxy S telefon.

Što se čipseta tiče, mnogo je “čavrljanja” ali baš malo konkretnih informacija. Ali hajde barem i to da vam spomenemo da ne bude da ništa nismo saznali. Naime, u zavisnosti od modela tj. regiona kom je Note 7 namenjen, biće upošljena dva različita čipseta: Snapdragon i Exynos. Što se RAM-a tiče, u obe verzije ići će paket od 6 GB! Znamo da je Snapdragon 821 čipset baš skorije predstavljen te lako možemo očekivati da će on biti izbor. Sa druge strane, Weibo spominje da je moguće da se Snapdragon 823 nađe na Galaxy Note 7 telefonu budući da on podržava uparivanje do 8 GB RAM-a. Mada, teško da je Samsung stigao da zakači najnoviji čipset u trenutku dizajniranja i izrade…

Kada je reč o Exynos varijanti, tu imamo informacije o tome da će biti upošljen Exynos Octa 8 sa 6 GB ili 8 GB RAM-a, takođe u zavisnosti od regiona gde će se novi Note 7 plasirati. Nismo sigurni u sve ovo budući da je Samsung u maju 2016. godine, u Kini, predstavio svoj novi 10nm LPDDR4 6 GB RAM modul.

Interna memorija

Zvanične informacije govore da će Note 7 ići sa 64 GB interne memorije uz mogućnost proširenja putem microSD karitce. No, kao i uvek, svi malo više očekuju nekog telefona koji tek treba biti predstavljen pa tako imamo informacije da će postojati 128 GB verzija (što je gotovo 100% tačno), ali i 256 GB verzija. Na vama ostaje da diskujute da li će se to desiti ili ne, a na vremenu je ostalo da nam pokaže šta će biti…

Baterija

SamMobile nas uverava da će naslednik Galaxy Note 5 telefona stići sa USB Tip C konektorom i tako ga barem malo distancirati od Galaxy S7 linije. Dakle, sve nas navodi na to da zaključimo da je ovo 100% tačna informacija, ali ostaje nam pitanje da li će Samsung iskoristiti priliku nadogradnje na USB Tip C i usvojiti 3.1 generaciju.

Informacije o bateriji su bukvalno nekorisne budući da svi redom govore kako će baterija biti 4.200 mAh, 3.600 mAh ili 4.000 mAh… Ne znamo koji će kapacitet baterije biti, verovatno 4K mAh. Naravno, bez mogućnosti zamene.

Korisnički izgled

Samsung će svakako uključiti Android 6 Marshmallow uz svoj novi Note 7 telefon, ali sa dobro integrisanim TouchWiz korisničkim izgledom koji će nuditi brojne benefite E S Pen olovke. Inače, baš smo danas imali prilike da bacimo pogled na procureli korisnički izgled Note 7 telefona i u neke informacije vezane za pogodnosti E S Pen. Ne treba mnogo objašnjavati screenshot fotografije budući da ste pisemni i da sami sa njih možete pročitati sve ono što bismo vam mi pisali ovde. Dakle, na priloženom linku bacite pogled i uživajte jer novi TouchWiz konačno liči na nešto.

*Izvor screenshot-ova je “Hydarnes” preko androidauthority.com sajta.

>> Samsung Galaxy Note 7 - Android 6 Marshmallow, ToucWiz UX <<