Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo su 5 telefona sa najboljim kamerama za slowmotion snimanje!

Ovo su 5 telefona sa najboljim kamerama za slowmotion snimanje!

Ako volite slowmotion video snimke koji se često prikazuju u reklamama i filmovima, onda su ovo telefoni koji će vam omogućiti da sami pravite iste.

Telefoni toliko brzo napreduju da se čak i mi često nađemo u čudu kada čujemo za neke novitete. Taj segment tehnologije se bukvalno svaki dan unapređuje u različitim sferama. Izrada pametnih telefona je danas znatno unapređena te imamo metalne telefone. Performanse su neverovatno unapređene pa tako mi danas imamo telefone koji su snažniji od pojedinih laptop i desktop računara.

 O ekranima da ne govorimo! Danas postoje okrugli ekrani, savitljivi ekrani, zakrivljeni ekrani, providni ekrani, erani sa veoma viskom rezolucijama. Čak je i kamera unapređena da je možete koristiti u razne poluprofesionalne svrhe!

>> Kako napraviti odlične video snimke pomoću telefona? <<

Već imamo primere gde su pojedini kreativni ljudi svojim telefon napravili ozbiljne video snimke, pa čak i kratke filmove. Sve je to moguće zahvaljujući detaljnim unapređivanjem sočiva kamere naših telefona. Naravno, veliku ulogu ima i softver koji nam omogućava da modifikujemo način okidanja ili snimanja.

>> Pogledajte remek delo načinjeno sa iPhone 6 telefonom! <<

Iako je slowmotion ili usporeno snimanje nekada za krajnjeg korisnika bilo samo maštanje, danas je to sasvim normalna stvar. Čak šta više, svi vodeći telefoni, pa čak neki iz srednje klase, sadrže funkciju usporenog snimanja. To je toliko standardizovano da mi danas imamo mogućnost da diskutujemo koji su to telefoni najbolji za slowmotion snimanje.

To ćemo u uraditi. Evo koji su to telefoni najpogodniji za snimanje u slowmotion režimu:Samsung Galaxy S7 & Galaxy S7 Edge

Novi vodeći telefoni Samsung kompanije su možda trenutno najpogodniji za snimanje u slomotion režimu. Prema utiscima mnogih koji su imali prilike da koriste Samsung Galaxy S7, slowmotion snimanje je odličnog kvaliteta sa visokim framrate-om.

Galaxy S7 ima zadnju kameru od 12 MPx sa f/1.7 otvorom blende, optičkim stabilizatorom slike i “DualPixel” autofokusom. Fizička veličina senzora je veličine 1/2.6”, a veličina piksela je je 1.4 µmDakle ova hardverska postavka kamere zvuči veoma impresivno, slažete se sa nama. Ona je u mogućnosti da napravi slowmotion video snimke u 720p rezoluciji, sa 240 frejmova po sekundi. Naravno, moguće je napraviti i 1080p slowmotion snimak, ali sa 60 frejmova po sekundi. Super je to što je optički stabilizator slike aktivan prilikom snimanja, kao i ultra-brzi “DualPixel” autofokus, što vam omogućava da pravite neverovatno kvalitetne snimke. Galaxy S7 ne pravi problem da li se ono što je u kadru pomera ili ne jer je sve procsuirano i fokusirano najbolje moguće.

Više o Samsung Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge pročitajte OVDE.

iPhone 6s Plus

iPhone 6s Plus nije samo jedan od najboljih fableta, već je možda jedan od najboljih pametnih telefona na tržištu, pogotovu ako govorimo o slowmotion mogućnostima. Poput svog “sitnijeg brata” iPhone 6s, “grdosija” iPhone 6s Plus je u mogućnosti da napravi 1080p video snimke sa 120 frejmovima po sekundi ili 720p sa 240 frejmovima po sekundi.Primećujete razliku u odnosu na Galaxy S7 zar ne? iPhone 6s Plus je u mogućnosti da snimi više frejmova po sekundi kada se koristi 1080p rezolucija.

Što se hardverske postavke tiče, iPhone 6s Plus pakuje 12 MPx senzor sa 1/3“ fizičkom veličinom senzora, optičkim stabilizatorom slike i 1.22 µm veličinom piksela.

Iako “grdosija” dolazi sa istim softverom kao i njegov “sitnij brat”, iPhone 6s Plus je ipak hardverski u prednosti od iPhone 6s modela jer je optička stabilizacija slike kvalitetnija. Treba spomenuti da je ranija verzija, iPhone 6 Plus imala optičku stabilizaiju slike samo pri fotografisanju, dok iPhone 6s Plus ima optičku stabilizaciju slike i za snimanje.

Još jedna zanimljivost vezana za iPhone 6s Plus je to da je njegova prednja kamera od 5 MPx sposobna za slowmotion snimanje. Ista priča je i za prednju kameru: 1080p sa 120 fps, a 720p je sa 240 fps. Nameće se pitanje, zašto bi neko uopšte koristio prednju kameru za slowmotion snimanje, ali bez obzira na to, vredi spomenuti tu činjenicu.

Više o iPhone 6s i iPhone 6s Plus telefonima pročitajte OVDE.

LG V10

Kada je reč o sposobnostima kamere kod pametnih telefona, LG V10 je svakako ogroman kompetent. Da, ovaj telefon može da napravi odlične slowmotion snimke.

Dakle, LG V10 ima zadnju kameru od 16 MPx sa 1/2.6" fizičkom veličinom senzora, čiji je otvor blende f/1.8. Tu je i laserski autofokus sa otpičkim stabilizatorom slike.

OK, ovaj telefon je ograničen što se slowmotion rezolucije tiče, te je moguće napraviti 720p usporene snimke sa 120 fps. Razlog zbog čega smo se ipak odlučili da ovaj telefon uvrstimo na ovu listu je to što je LG V10 sposoban da snima u slowmotion režimu sa mogućnošću ručnog podešavanja. To korisnicima omogućava da do detalja kontrolišu način snimanja. Verujemo da je to nešto što “daje krila” slowmotion snimcima.

Napomenućemo da se razlika u rezoluciji primećuje pri editovanju na računaru, ali ono što je korisnik u mogućnosti da učini prilikom samog snimanja je svakako odlična stvar i voleli bismo da isto to vidimo na ostalim uređajima koji su na ovoj listi.

Više o LG V10 telefonu možete da pročitate OVDE.  

Nexus 6P

Novi Google telefon napravljen od strane Huawei kompanije, Nexus 6P je prvi uređaj koji dolazi sa 720p / 240 fps slowmotion snimanjem. Kao takav, definitivno zaslužuje mesto na ovoj listi, a samo pride je to što ima potpuno čist operativni sistem.

Dakle, zadnja kamera Nexus 6P je rezolucije 12.3 MPx sa f/2.0 otvorom blende. Fizička veličina senzora je 1/2.3", a veličina piksela je 1.55 µm. Nažalost, Nexus 6P nema optički stabilizator slike što je, po našem mišljenju, bitna karakteristika kada je snimanje u pitanju.

Motorola Moto X Pure

OK, prethodni telefoni su premium i samim tim dolaze sa visokom cenom. Malo ćemo osvežiti listu jednim povoljnijim uređajem, a radi se Moto X Pure modelu.

Njegova zadnja kamera je rezolucije 21 MPx sa 1/2.4" fizičkom veličinom senzora i 1.1µm veličinom piksela. Ovo je definitivno senzor sa navjećom rezolucijom na ovoj listi ali i najmanjom veličinom piskela. Otvor blende je f/2.0, a autofokus sa “phase-detection” sistemom.


Sve u svemu, Moto X Pure je u mogućnosti da napravi video snimke koji su iznad proseka, ali što se slowmotion-a tiče, u mogućnosti je da snima samo u 720p sa 120 frejmovima po sekundi. Takođe, ručni režim koji LG V10 ima nije dostupan kod Moto X Pure tako da jeftinija cena podrazumeva neke blage nedostatke.