Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo verovatno niste znali da možete da uradite pomoću Facebook Messenger aplikacije!

Ovo verovatno niste znali da možete da uradite pomoću Facebook Messenger aplikacije!

Evo koje su to dodatne funkcije Facebook Messengera koje retko ko koristi. Nakon ovog teksta možda i počnete. Pišite nam koja vam se najviše dopada!

Facebook Messenger je jedna od najpupolarnijih aplikacija na svetu sa više od 700 miliona aktivnih korisnika. Dopisivanje u okviru Facebook društvene mreže putem telefona je od prošle godine postalo drugačije. Da budemo precizniji, Facebook je napravio posebnu aplikaciju za dopisivanje umesto da to bude u okviru osnovne Facebook aplikacije.

 



>> Kako instalirati Facebook Messenger na telefon? (VIDEO) <<

>> Kako promeniti nalog na Facebook Messenger aplikaciji? <<

>> Saveti i trikovi za Facebook Messenger! <<

Najveći razlog zbog čega su to uradili je mogućnost integrisanja brojnih funkcija poput video i audio pozivanja, slanje novca i još mnogo toga. Evo šta je sve moguće uraditi pomoću Facebook Messenger aplikacije i da li je Facebook napravio pravu stvar lansirajući je.

*Napomena

Neke od pomenutih funkcija još nisu dostupne za našu regiju, međutim verujemo da će uskoro biti.



>> Facebook aplikacija uskoro dobija ogromne estetske promene! (VIDEO) <<

Pozivanje

Facebook Messenger nije samo za dopisivanje i slanje stikera. Od skorije, ova aplikacija pruža mogućnost besplatnog video ili audio pozivanja putem interneta, što znači da mnoge možete kontaktirati iako nemate kredita.

Ovo je super jer retko ko ne koristi ovu aplikaciju ili nema Facebook profil. Sa bazom korisnika u Srbiji, ovo bi mogao da bude direktna alternativa dosadašnjem načinu komunikacije putem SIM kartice.

Da biste načinili poziv potrebno je da pristupite osobi koju želite da kontaktirate i da dodirnete plavu slušalicu u gornjem desnom uglu ekrana za audio poziv ili kamericu za video poziv.



Slanje novca

Jedna od najnovijih funkicja koju je Facebook Messenger dobio skorije je mogućnost transakcije novca sa ličnog bankovskog računa nekom Facebook korisniku. Veoma je jednostavno poslati novac. Evo kako:

1. Dodirnite na zaokruženu “$” ikonicu koja inače nosi naziv “Payments”.



2. Unesite sumu novca koji želite da pošaljete.

3. Dodajte svoju Visa ili MasterCard debitnu karticu.

Svaka transakcija može potrajati po par radnih dana u zavisnosti od banke čiji ste korisnik. Dobro je to da Facebook ne naplaćuje nikakvu naknadu za ovu vrstu usluge, a svoj tekući račun možete takođe koristiti i podešavati unutar “Payments” kategorije.

Direktna komunikacija sa brendovima i internet prodavnicama

Facebook čvrsto radi na tome da proširi uslugu koja će korisnicima omogućiti direktnu komunikaciju sa brendovima ili web šopovima radi boljeg upoznavanja sa proizvodom. Trenutno imaju saradnju sa Zulily, Everlane i ostalim kompanijama, a list se iz dana u dan širi.

Šta ovo konkretno znači jednom prosečnom korisniku? Primera radi, ukoliko kupite nešto putem interneta, a pri kupovini ste povezali svoj Facebook nalog, sve detalje vezane za kupovinu ćete moći da pratite direktno unutar Facebook Messenger aplikacije. Ti detalji podrazumevaju gde se paket nalazi, informacije o proizvodu i još mnogo toga, a sve to na principu dopisivanja sa administratorom, a ne robotom tj. programom.

Deljenje lokacije

U toku dopisivanja sa nekim, vrlo brzo mu možete poslati svoju tačnu lokaciju. Ovo nije “čekiranje” jer nije javnom, već jednostavno slanje lokacije koje može poslužiti sagovorniku. Najčeće se to dešava kada dva korisnika žele da se sretnu, a jedan od njih ne poznaje najbolje mesto u koje je upravo stigao.

Naravno, slanje lokacije se može iskoristiti na mnogo načina, kako pozitivno tako i negativno. Ipak, čini nam se da je ova opcija veoma zastupljena jer statistika govori da je zastupljena kod korisnika razločitog doba starosti.

Da biste podelili svoju lokaciju, jednostavno dodirnite ikonicu u obliku “zakačke” (eng. pin), odaberite ili prilagodite lokaciju i pošaljite.

Bliska sinhronizacija sa ostalim aplikacijama

Facebook Messenger podržava korišćenje dodataka, odnosno drugih aplikacija tokom dopisivanja. Preciznije rečeno, Facebook Messenger ima solidnu bazu aplikacija koje mogu sinhronizovano raditi tokom dopisivanja i pružiti brojne nove mogućnosti kao što je slanje raznoraznih GIF fotografija putem Giphy ili pravljenje i deljenje kolaž fotografija putem PicStich.

>> Kako koristiti Giphy za Facebook Messenger? <<

Sve ovo je korisno jer su vam fukncije ili sadržaj tih aplikacija dostupne na par dodira. Brzo, jednostavno i zabavno! Kako biste saznali koje sve aplikacije postoje, kada pristupite dopisivanju unutar Facebook Messenger aplikacije, dodirnite na “tri tačkice” taster za dodatne opcije i pogledajte listu.

>> Kako napraviti najbolje kolaž fotografije za Instagram ili Facebook!? <<

Facebook Messenger iskustvo na web-u

Facebook dobro zna da njegovi korisnici žele podjednako dobro iskustvo dopisivanja kako na pametnim telefonima, tako i na računarima.

U nameri da se omogući podjednako dobro iskustvo, Facebook je, takođe nedavno, pokrenuo web Facebook Messenger aplikaciju koja je baš slična onoj koju koristite na iOS ili Android uređajima.

Da biste pristupili web aplikaciji jednostavno u adres baru ukucajte www.Messenger.com, ulogujte se i spremni ste za “chat”!

 

Isključivanje tona obaveštenja

Ukoliko ne želite da budete obavešteni bukvalno za svaku poruku koju vam sagovornik pošalje, u mogućnosti ste da isključite ton i tako izbegnete napuštanje konverzacije. Ovo je veoma korisno kada ste član neke grupe pa ne želite da vam svake sekunde zvoni telefon obaveštavajući vas o pristiglim porukama.

Ton možete isključiti dodirom na info taster, koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana u toku dopisivanja, pa na taster “Notifications” gde će vam se pojaviti panel pomoću kog možete odrediti na koje vreme će ton biti isključen za dotičnu konverzaciju. Imate izbor između 15 minuta, 1h, 8h, 24h ili sve dok ponovo ne otvorite prozor za dopisivanje sa dotičnom osobom ili grupom.

Grupno dopisivanje

Ovo je funkcija koja se kod nas baš retko koristi. Ne znamo zašto budući da je veoma korisna. Ukoliko ste školarac, mnogo je lakše komunicirati oko domaćeg zadatka ili neke druge teme sa svim članovima odeljenja ili čak škole.

Takođe, grupno dopisivanje je veoma korisno i osobama koje rade. Grupnim dopisivanjem projekat na koji ekipa sa posla radi može efikasnije biti završen ukoliko je komunikacija među kolegama čvršća i češća.

Ovo i još mnogo toga omogućava grupno dopisivanje unutar Facebook Messenger aplikacije. Jednostavno, u svakom momentu možete biti u dodiru sa više ljudi, isključujući iritatnu obavezu da svakome pojedinačno morate prepričavati neki događaj, zadatak ili problem na poslu.

Grupno dopisivanje možete započeti pristupivši jednoj osobi, zadim dodatnim opcijama dodirom na info taster u gornjem desnom uglu, pa na taster “Crate group with”. Kada kreirate grupu, možete dodavati sve vaše prijatelje jednostavnim štikliranjem. Takođe, naziv grupe i još mnogo toga kasnije možete urediti.

>> Facebook je lansirao individualnu “Facebook Groups” aplikaciju! <<

M lični digitalni asistent (uskoro)

Facebook svakog momenta treba da predstavi virtualnog asistenta “M” na kom duže vreme radi. On će biti implementiran unutar same Facebook Messenger aplikacije i omogući će korisnicma rezervisanje stola u restoranima, kupovinu online, zakazivanje sastanka i još mnogo toga.

Za sada, Facebook M asistent je dostupan samo maloj grupi odabranih ljudi koji ga testa radi koriste putem Facebook Messenger aplikacije. Nadamo se da će i ovih 700 miliona korisnika ubrzo dobiti novu “M” igračku!

Detaljnije o Facebook M digitalnom asistentu pročitajte na priloženom linku:

>> Facebook tvrdi da će njihov novi "M" digitalni asistent biti pametniji od svih koji su trenutno dostupni! <<

>> Kako instalirati Facebook Lite aplikaciju? <<

>> 5 korisnih saveta za korišćenje Facebook aplikacije! <<

>> Kako ugasiti automatsko puštanje videa na Facebook ili Twitter aplikaciji!? <<

>> GIF fotografije se konačno mogu koristiti na Facebook društvenoj mreži! <<