Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Pametni telefoni su razlog drugačijeg funkcionisanja našeg mozga!

Pametni telefoni su razlog drugačijeg funkcionisanja našeg mozga!

Koliko je u stvari štetno koristiti pametan telefon? Pogledajte samo delić naše aktivnosti na pametnim telefonima koje utiču na naš organizam!

Grupa naučnika sa univerziteta u Cirihu istraživala je povezanost rada na pametnim telefonima i aktivnosti mozga, te je došla do iznenađujućih zaključaka. Kod korisnika koji često kuckaju po ekranima na dodir svojih telefona pronađene su promene u načinu na koji mozak funkcioniše i kontroliše kretanje prstiju. Pojava je u direktnoj vezi s brojem korišćenih prstiju (aktivira se pri korišćenju barem tri prsta jedne ruke), pa nije izražena kod korisnika “običnih” telefona.

 

Područje mozga koje kontroliše prste, posebno palac i kažiprst, pokazuje veću aktivnost kod korisnika koji se češće služe pametnim telefonima. Aktivnost mozga u direktnoj je vezi s vremenom provedenim u kuckanju po ekranu, a postupno iščezava nekoliko dana nakon korišćenja telefona. Zaključak naučnika je da korišćenje digitalnih uređaja kontinuirano menja način procesuiranja senzornih podataka u korteksu.

Međutim, ono najvažnije, da li je reč o pozitivnim ili negativnim promenama, još uvijek nije utvrđeno. Ova grupa naučnika kreće se ka zaključku da bi uočene promene mogle biti loš znak, budući da se od ranije zna da se uz često korišćenje pametnih telefona vežu neke motoričke disfunkcije i povreda.