Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Pogledajte koji su to prvi Android telefoni!

Pogledajte koji su to prvi Android telefoni!

Ovi telefoni su, kompanijama koje su nekad bile manje poznate, otvorile vrata ka ogromnom uspehu! 

Predstavljanje Android-a nije značilo prekretnicu samo za Google u pohodu na tržište operativnih sistema za mobilne telefone. Proizvođači koji zbog softverske inferiornosti nisu mogli prići finskom proizvođaču Nokia i američkom Apple-u, u Androidu su videli šansu za eliminaciju svoje softverske nekonkurentnosti. Pre ere Android-a, telefoni iz Samsunga su raspolagali softverom koji je bio bliži klasičnim telefonima bez nekih posebnih funkcija a multitasking se nije mogao videti ni u tragovima. Istini za volju, izuzetak su bili neki Samsungovi telefoni koji su koristili Symbian. Od istog klišea nisu odstupali ni Sony, ni LG. HTC je kao svoj sistem izbora koristio Windows Mobile koji HTC-u mimo uske poslovne klijentele nije uspeo pribaviti neku širu klijentelu.

Android je sve to promenio. Samsungu, Soniju, LG-u, HTC-u i drugim danas poznatim proizvođačima omogućio je proizvodnju pravih pametnih telefona koji ne samo da su mogli prići Nokia telefonima, već su preuzimali vođstvo nad njima, čime se dotadašnji monopol Noka-e praktično raspao. Ovom prilikom spomenućemo telefone sa Android sistemom koji su svojim proizvođačima doneli preokret.



HTC Dream / T-Mobile G1

Uz dužno poštovanje drugima, HTC Dream zaslužio je da se pre svih spomene obzirom da je u pitanju prvi Android telefon ikada. Google-ov i HTC-ov prvi izlet u još slabo naseljenu teritoriju realizovan je 2008. i 2009. godine sa planom pružanja korisnicima onoga što Apple sa iPhoneom nije pružio. Iako HTC Dream izgleda kao klasični telelefon sa ekranom na dodir, priča o izgledu se ipak ne završava odmah. Ispod preklopa ekrana krije se propisna hardverska QWERTY tastatura koja je onima koji se više interesuju za tehnologiju donela osmeh na lice. Naravno, tu je i loptica za navigaciju koja je završila i na nasledniku ovog uređaja, HTC Hero.

Hardverski, HTC Dream za svoje vreme bio je dobar, ali su određene mogućnosti nedostajale. Veličina ekrana bila je za to vreme prikladnih 3.2″ rezolucije 320 x 480 piksela, 192 MB RAM-a, glavnom kamerom od 3.2 MPix sa autofokusom i jednojezgranim procesorom od 528 MHz. U tom periodu, Android kao mlad sistem ostao je uskraćen za neke opcije poput menadžera datoteka i bluetooth transfera podataka, što se promenilo sa razvojem tržišta koji se sada zove Play Store. Verzija Android-a na kojoj je radio Dream bila je 1.5 Cupcake, sa nadogradnjom na Android 1.6 Donut. Ovaj model utemeljio je pravac kojim će Android sistem dalje ići.

Samsung Galaxy I7500

Samsung je svoju Android priču započeo sa modelom Galaxy I7500, zahvaljujući kojoj je Samsung kasnije zaseo na tron industrije pametnih telefona. Android verzija ovog uređaja bila je, kao i kod HTC Dreama, Android 1.5 Cupcake, koja je kasnije nadograđena na 1.6 Donut. Procesor koji je pokretao I7500 bio je frekvencije 528 MHz, kamera uređaja bila je od 5 MPix a tu je bilo i 128 MB RAM-a, kao i 8 GB interne memorije. Iako se vremenom ispostavilo da je ovaj uređaj pun ozbiljnih grešaka poput veoma lošeg kvaliteta poziva i loše postavljenih hardverskih tipki, ovaj telefon sebi je osigurao mesto u istoriji kao začetnik ere u kojoj je Samsung pokorio Android tržište a i tržište mobilnih telefona u celini.

Sony Ericsson Xperia X10



Predstavnik tadašnjeg Sony Ericsson-a, današnjeg Sony-a, u Android ring došao je nešto kasnije, što znači da je imao bolje specifikacije nego prethodno pomenuti HTC Dream i Samsung Galaxy I7500 Telefon kojim se Sony Ericsson predstavio Android svetu bio je Xperia X10, koji je posjedovao za to vrijeme ogroman ekran od 4 inča, procesor od 1 GHz, 384 MB RAM-a i kamera od 8 MPix sa blicem i autofokusom. Sony Ericsson je ovaj telefon propisno pripazio, te je X10 ostao zabeležen kao jedan od telefona koji je doživeo najviše softverskih nadogradnji.

Prva verzija Android-a za ovaj uređaj bila je 1.6 Donut, a ubrzo je došla nadogradnja na 2.1 Eclair. Zatim je za X10 ubrzo postao dostupan Android 2.2 Froyo, da bi finalna verzija sistema bila Android 2.3 Gingerbread. Zahvaljujući ovome, životni vek X10 na tržištu bio je prilično dug. Zbog kontinuiranog ažuriranja sistema i kamere od 8 MPix, X10 je dugo držao cenu na tržištu novih i polovnih telefona.

LG GW620

Iako se LG u Android tokove uključio koji mjesec kasnije od Samsunga, to nije bio razlog da se LG oseća imalo inferiornim. Predstavljen u septembru 2009. godine, LG-ev iskorak u Android svet u obliku telefona GW620 za ovog proizvođača označio je preokret. Veličina ekrana kojim se komuniciralo sa GW620 bila je 3inča, a tu je bila i klizna QWERTY tastatura. Procesor je iste frekvencije kao onaj u HTC Dreamu, 528 MHz, kamera od 5 MPix imala je blic, a početna verzija Android-a bila je 1.5 Cupcake. LG se na ovoj verziji nije zaustavio te je ovaj uređaj nadograđivao sve do Android-a 2.2 Froyo.



Huawei U8220

Huawei je sa modelom U8220 bio jedan od prvih kineskih proizvođača koji je napravio iskorak ka Androidu. Pogledom na specifikacije telefona i izgled može se naslutiti da je Huawei inspiraciju za U8220 našao u HTC Dream. Veličina ekrana Huaweia u8220 iznosila je 3.5″ rezolucije 320 x 480 piksela, već viđen procesor od 528 MHz, 192 MB RAM-a te kamera od 3.2 MPix. Verzija Android-a s kojom je ovaj uređaj isporučivan bila je, kao što već pretpostavljate, 1.5 Cupcake. Huawei je ovaj uređaj ažurirao sve do Android-a 2.1 Eclair, ali je zahvaljujući raznim programerima ovaj telefon došao do verzije 2.3.7 Gingerbread.