Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Projekat Google ARA je “propao” ali Nexpaq nije!

Projekat Google ARA je “propao” ali Nexpaq nije!

Na nesreću mnogih, sa projektom ARA neće biti nastavljeno. Svi koji ipak žele modularnost, utehu mogu pronaći u Nexpaq futroli.

Google već dugo radi na projektu ARA. Mi smo više puta izveštavali o njemu i nije nam delovalo kao da Google neće uspeti da ga privede kraju. Ipak, prema izvorima koje Reuters ima, Google je rešop da suspenduje projekat ARA. Na mnoga pitanja medija koja su postavili Google-u, nije dat odgovor pa čak ni komentar.

 



>> Projekat "ARA" (VIDEO) <<

>> Prvi model iz projekta Ara će se uskoro naći u prodaji! (VIDEO) <<

>> Kompanija Toshiba je predstavila 5 MPx i 13 MPx kamera module za ARA telefon! (VIDEO) <<

Projekat ARA je zaživeo u Motorola ATAP diviziji, ali kada je Lenovo otkupio Motorola kompaniju, Google je zadržao ceo projekat za sebe. Sećate se da smo vam pisali o tome da Google planira da lansira ograničenu seriju ARA uređaja u Puerto Rico, 2015. godine? E pa cela ta ideja i plan je otkazan bez objašnjenja. Od tog momenta, sve što smo mi mediji imali prilike da saznamo od tada su brojne Twitter i Facebook fore i skečevi, kao i par fotki sa videom.

Vremenom su se pojavile informacije da je Google promenio nekoliko stvari vezano za ARA projekat i sam uređaj te su inženjeri naveli da će bitne komponente ipak biti u sklopu ekrana, a ne u sklopu skeleta na koji se kaže komponente. Oni su bili poprilično samouvereni da će sve to proći kada su o tome govorili. Ok, nije to nešto što ne možemo da svarimo, ali ovo... Ovo otkazivanje celog projekta. To je baš bezveze! Ima tu nečega… Naše mišljenje je da je ARA sasvim izvodljiv projekat, ali ne toliko profitabilan.

>> Fairphone 2 je prvi modularni telefon koji će se uskoro pojaviti u slobodnoj prodaji! (VIDEO) <<



>> Finci rade na "Puzzlephone" modularnom uređaju! <<

>> Blocks je prvi modularni pametni sat! (VIDEO) <<

Recimo, Google je angažovao bivšeg Moto inženjera, Rick Osterloh, kako bi radio na novih hardverskim unapređenjima i uspostavljao komunikaciju sa ostalim kompanijama po pitanju hardvera. Uviđate li o čemu se tu radi? Ne? Pa po svemu sudeći, on je razlog novim Pixel telefonima koji će zameniti Nexus liniju.

Na vama je da donesete zaključak zašto je projekat ARA na redu za suspendovanje, kako nezvanično saznajemo, a na nama je da vas redovno izveštavamo o budućim promenama.



>> Ovo je Moto Z! Najnoviji, modularni vodeći telefon Motorola kompanije. <<

>> Hasselblad je napravio spektakularan modul za Moto Z telefon: True Zoom Moto! (VIDEO) [IFA 2016] <<

>> Za Moto Z će se pojaviti modul koji će telefon pretvoriti u desktop računar! (VIDEO) <<



Ono što će možda biti uteha za sve one koji su željno isčekivali prvi ARA uređaj, a mi smo među njima, su Nexpaq futrole koje pružaju modularnost telefonu. Zašto? Pa, najnovije zvanične informacije govore da je osnivač projekta ARA kao i bivši glavni zaduženi dizajner Google ATAP divizije, Dan Makoski, počeo da radi na Nexpaq furoli.

Detaljnije o Nexpaq futroli možete da pročitate OVDE jer smo mi odmah, čim se pojavila na Kickstarter-u, pisali o njoj. Vrlo zanimljiv proizvod, savetujemo vas da pogledate.

Prema izveštajima 9to5Google, Maskoski je izjavio da je razočaran gašenjem projekta ARA ali je naglasio da veruje u ispravnost odluke Rick Osterloh-a. Maskoski je istakao da modularnost telefona nije prolazna moda i to će biti tako sve dok postoje kreativni korisnici pametnih uređaja.

Na kraju 9to5Google izveštaja navodi se da Maskoski radi na Nexpaq telefonu koji bi trebalo uskoro da se nađe u prodaji. Ovo su odlične vesti, ne samo zato što Maskoski, neko ko je već radio na projektu modularnog telefona, radi u Nexpaq-u, već i zato što uskoro možemo očekivati novi modularni telefon barem od strane Nexpaq-a.

Nažalost, ovo je sve od informacija koje smo uspeli da prikupimo. Do daljnjeg, OVDE pogledajte Nexpaq zvanični sajt i pogledajte šta oni nude.