Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Razlike između Android Root-a i iPhone Jailbreak-a?

Razlike između Android Root-a i iPhone Jailbreak-a?

Interesuje vas šta je JailBreak? Takođe vas interesuje koje su razlike između JailBreak-a i root-a? Evo odgovora na sve vaše dileme!

Puno korisnika, kako Androida tako i iOS-a, u stvari ne znaju da postoji jedna velika razlika između iOS jailbreak-a i pristup root-u Android-a. Obzirom da ne možete tek tako da Jailbreak-ujete Android ili root-ujete iOS, odlučili smo da napišemo članak o tome i objasnimo par razlika između root-ovanja Android i iOS jailbreak-a.

 



Jailbreak iOS-a

Počećemo sa iPhone-om. Neki od korisnika iPhone-a vole da Jailbreak-uju svoj uređaj nakon što ga kupe, obzirom da to dozvoljava vršenje tj. obavljanje određenih stvari na iPhone-u koje ne biste mogli da uradite kada uređan nije Jailbreak-ovan. Šta je onda jailbreak? Jailbreak-ovanje je proces uklanjanja određenih restrikcija i ograničenja koje je postavio Apple na uređaje koji pokreće iOS operativni sistem. Da bi se obavio jailbreak, koristi se izmenjen kernel da bi se dobio pristup sistemskim datotekama uređaja. Kada korisnik iOS-a Jailbreak-uje svoj uređaj, onda će moći da preuzme aplikacije koje nisu u App Store, da koristi teme, i ekstenzije koje Apple zabranjuje.

Korisnici će i dalje imati pristup App Store-u i iTunes-u kada je uređaj jailbreak-ovan, i to ne utiče na osnovnu funkcionalnost. U osnovi, Jailbreak-ovanje vam dozvoljava da koristite softver koji Apple ne dozvoljava. Sada, iako iOS korisnici možda smatraju da je Jailbreak-ovanje njihovog iPhone-a ista stvar kao kada korisnici Android-a root-uju svoj Android telefon, ipak postoji velika razlika. U stvari, ne možete čak ni da uporedite Jailbreak-ovanje sa root-ovanjem, a evo i zašto.

Root Android-a

Apple-ov operativni sistem nije otvorenog koda, što znači da ne možete da menjate izvorni kod. Međutim, Android jeste sistem otvorenog koda, i dozvoljava vam da uradite mnogo više od prostog instaliranja aplikacija. Android izvan kutije dozvoljava korisnicima da instaliraju aplikacije, teme, pa čak i aplikacije sa vaše SD kartice ili unutrašnje memorije vašeg uređaja. Sve što se iOS korisnici nadaju da će da postignu sa Jailbreak-ovanjem njihovog uređaja, to je već uključeno kao osnovna funkcionalnost unutar Androida.

Dakle, šta se onda tačno postiže sa root-ovanjem Androida? Ne samo što vam dozvoljava da imate napredniju kontrolu nad svojim uređajem, zaobilaženje granica koje razne mreže i OEMS-i postavljaju na uređaje poput korisničkog izgleda i slično, već vam takođe dozvoljava da potpuno uklonite i zamenite ceo operativni sistem koji je na uređaju. Ovo je izvodljivo zbog činjenice da je sam Android baziran na Linuks-ovom kernelu, i dozvoljava korisniku da pristupi administrativnim delovima njihovog telefona ili tableta.

Dakle, na Android uređaju, root-ovanje vam u osnovi daje pristup više, manje, celom operativnom sistemu. Možete potpuno da uklonite sistem ili da ga zamenite sa operativnim sistemom koji je sam korisnik napravio, sa svim sistemskim tweak-ovima i poboljšanjima (poznatim kao ROM-ovi), a možete čak i da pristupite i menjate podešavanja kao što su brzine procesora. Uz pomoć izmenjenog kernela, iOS uređaji mogu da budu Jailbreak-ovani tako da pokreću željene aplikacije. Uz pomoć izmenjaneg kernela na Androidu, možete da zaključate (overlock) ili zamrznete (underlock) stvarnu brzinu procesora vašeg uređaja. Prilično velika razlika, zar ne? Na dalje, korisnici koji su root-ovali svoj uređaj mogu da pristupe čipu flash memorije na njihovom uređaju, što nije izvodljivo na iOS uređajima.

Root-ovanje Android telefona daje korisniku određene “superkorisničke” (eng. superuser) dozvole, koja dozvoljava određenim aplikacijama da imaju root prava (eng. rootaccess). Sam proces normalno uključuje eksploitovanje bezbednosnih rupa u fabričkom firmware-u. Google će u mnogim slučajevima da podrži root-ovanje (proizvodeći uređaje sa otključanim bootloader-ima da uveliko pojednostavi proces) dok istovremeno upozorava korisnika da to može da ošteti uređaj. Apple, sa druge strane, je „mrtav“ protiv Jailbreak-ovanja, obzirom da oni samo žele da korisnici koriste aplikacije koje se već nalaze u njihovom App Store-u.



Najjednostavnije objašnjenje razlike između Root-a i Jailbreak-a

Zamislite to kao Matriks: Jailbreaking može da se uporedi sa svim onim što bi Morfeus mogao da uradi - može da „savije“ sistem da bi zaobišao određene restrikcije, iako je i dalje bio ograničen pravilima tog sistema.

Root-ovanje je ono što bi Neo mogao da uradi - ne samo da je mogao da „savije“ pravila, već je čak mogao i potpuno da ih prekrši. I eto ih!

Ovo je bilo kratko i ne previše tehnički opisana razlika između jailbreak-ovanja i root-ovanja. Tako da, sledeći put kada iOS korisnik kaže da može da jailbreak-uje njegov uređaj na isti način na koji i vi root-ujete vaš Android uređaj, možda bi ga, u stvari, interesovalo da zna da u tome postoji velika razlika.

Kako root-ovati telefon

Generalno ne postoji univerzalno uputstvo koje će vam pomoći da root-ijete svoj uređaj, no postoji program koji može veliki broj telefona na jedan automatizovan način root-ovati Android platformu. Na ovom LINKU pogledajte kako da root-ujete svoj telefon pomoću KINGO root-a!



Kako JailBreak-ovati telefon

JailBreak zavisi od modela iPhone-a i njegovog iOS-a Generalno Jailbreak je jednostavan proces i uglavnom se on obavlja pomoću programa koji sve sami obavljaju. Kako neki vole da kažu "samo next, next, next!. procedure JailBreak-a pogledajte na ovom LINKU.