Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Samsung Galaxy S6 - Sve glasine na jednom mestu

Samsung Galaxy S6 - Sve glasine na jednom mestu

Slušajte, sve i svašta se govori o novom Galaxy S6 telefonu, međutim imamo dovoljno iskustva koje će nam pomoći da sistemom eliminacije predstavimo samo glasine koje se mogu obistiniti.

Priča iza imena Samsung Galaxy S6

“Project Zero” je ime sa kojim radnici kompanije Samsung oslovljavaju Galaxy S6. Kao i do sada Samsung je sve svoje vodeće modele telefona oslovljavao tajnim kodnim imenima. S4 je bio Project L, a S5 Project K.

Sve se svodi na novi početak. Nakon nekoliko godina rasta i prosperiteta, Samsung mora da se vrati na početak kako bi zgrabio papir i olovku i ponovo smislio novi Galaxy telefon koji će Samsung-u osigurati prvo mesto.



Iskreno, sada kada je Apple nakon dužeg vremenskog perioda ipak zagrizao sebi jezik i predstavio fablet, Samsung mora mnogo toga da promeni kako bi uspeo da zadrži svoje podanike. Nije samo Apple pretnja, tu su veoma dobri Kineski proizvođači telefona koji sa svojom jeftinom i kvalitetnom ponudom već nagrizaju Samsung-ov udeo na tržištu. 

Ono što je sigurno jeste da Samsung za model S6 definitivno planira primente inovacije. Samsung zna šta ih čeka ako svojim kupcima ne donese nešto novo.

Dizajn

Kritike su uveliko stizale na adresu Samsunga povodom manjka inspiracije po pitanju dizajna, izrade telefona odnosno odabira materijala. Plastični jeftini izgled je razbesneo sve kada su čekajući Galaxy S5 shvatili da nema, dugo traženog, metalnog kućišta. Samsung je ignorisao sve kritike i želje korisnika da sledeći Galaxy ima metalno kućište i bez imalo straha je telefon predstavio u već poznatom plastičnom kućištu, bolje reći omotu.

Obzirom da im se greška sa odabirom materijala pri izradi telefona obila o glavu, čvrsto verujemo da će Galaxy S6 imati drugačije okruženje, najverovatnije aluminijsko. Biće promena i kod izgleda ne samo izrade. Verujemo da Samsung-ovi dizajneri spremaju potpuno nov izgled za S6. Mada istorija Galaxy linije govori drugačije, pogledajte kako se dizajn kretao:

Ekran

Još jedno veliko razočarenje kod Galaxy S5 telefona je 5 inčni Super Amoled ekran, uprkos tome što su ga fanovi hvalili. Da se razumemo, ekran je kristalno jasan sa dobrim ppi-om međutim boje su malo dezorijentisane. Definitivno se očekuje da S6 ima fino kalibrisan ekran sa malo većom dijagonalom. Ipak fableti su sada nešto što se traži, pogotovo ako je uređaj tanak i lagan. Dakle, sve ispod Quad HD rezolucije je put nizbrdo. Realno u pitanju jednosmerna ulica ili idete napred ili nazad. Samsung neće dozvoliti da kaska po pitanju ekrana za drugima.



Korisnički izgled (Interface)

Ovo je diskutabilna tema jer je TouchWiz već godinama na meti kritičara, na žalost u negativnom svetlu. Jeste da se o ukusima ne raspravlja, međutim o performansama se itekako raspravlja! Tačno je da TouchWiz raspolaže bogatom paletom opcija i funkcija ali to je upravo razlog koji se krije iza sporijeg odaziva presvučenog Android-a. Ne samo da usporava performanse već korisnike dovodi u neprijatnu situaciju svojim kompikovanim smernicama. Bez sumnje, sve je korisno što se može naći kod TouchWiz-a, ali na Galaxy S6 telefonu to mora biti malo organizovanije. Treba dodati malo jednostavnosti kako bi se uprostio ceo interfejs. zapravo, treba oduzeti neke funkcije i spakovati ih iza scene.

Imamo tu privilegiju da već sada vidimo i isprobamo TouchWiz na Android 5 LolliPop verziji kod Galaxy S5 modela. Ako ovim putem nastave definitivno će TouchWiz na S6 doživeti uspeh.



Pogledajte video koji pokazuje TouchWiz na Android 5 LolliPop verziji:

Komponente i njihov rad

Bez polemike Galaxy S6 će biti 64 bitni uređaj, obzirom da Android 5 podržava tu postavku. Međutim, Android-u će verovatno trebati još par godina da se sve aplikacije prilagode za rad na 64x, tako da će u startu biti poteškoća i konflikta u radu nekih aplikacija.



Očekuje se da će Galaxy S6 ići u dve verzije za 4 različita tržišta. Qualcomm Snapdragon 810 verzija će se prodavati u Americi i zapadnoj evropi, a Samsung Exynos 7420 će se prodavati u ostalim zemljama. A obe verzije idu uz pratnju RAM-a od čak 4 GB!

Kamera

Ovaj deo mora da se odradi što kvalitetnije moguće. Samsung ne bi trebalo da se kocka sa kamericom na Galaxy S6 telefonu. Sigurni smo da su svesni toga, to je pipava stvar. Nema korisnika telefona koji se ne interesuje za kvalitet kamere kada kupuje telefon, a zamislite kakvu kameru očekuju od Galaxy S6 modela.

I dalje se ne zna kojim putem će Samsung otići po pitanju kamere ali u obzir dolaze senzori od 16 MPx i 20 MPx i to, nadamo se, Sony IMX240 sa, konačno, optičkim stabilizatorom slike.

Iskreno, jedini napredak u poslednje vreme po pitanju kvaliteta kamere na Samsungovim modelima se može primetiti kod Galaxy Note 4 modela. Pogledajte OVDE kako ta kamerica obavlja svoj posao!

Interna memorija

Dok se očekuje da procesor i kamera dobiju značajna unapređenja, podrazumevano je da se interna memorija mora povećati. Slobodno možemo reći da je nekada 16 GB interne memorije bio standard, Galaxy 6 će taj standard promeniti. Trebalo bi da ide u tri varijante: 32 GB, 64 GB i 128GB. Naravno, podrška za proširenje pomoću MicroSD kartice se podrazumeva.

Povezivanje i konekcija

Nema tu mnogo polemike oko konekcije, 4G LTE u kombinaciji sa BCM4773 chip-om koji usko sarađuje sa GPS i ostalim senzorima doneće velike uštede energije, što doprinosi manjoj potrošnji baterije.

Datum objavljivanja i cena

Sada kada znate sve o tome kako bi možda izgledao Samsung Galaxy S6, verovatno se pitate koliko će koštati i kada će biti predstavljen. Prema istoriji Samsung-ovih predstavljanja i ostalih informacija koje imamo, donosimo zaključak da će se Galaxy S6 u prodavnicama naći krajem marta ili početkom aprila 2015 godine.

Do sada nismo nailazili na velika iznenađenja kada je cena u pitanju, Samsung je uvek predvidiv po tom pitanju. Očekujemo da će koštati oko 650 dolara.

Do sada su procurela neka kodna imena pogledajte koji su to:

  • Zero-F US - VERIZON SM-G920V_NA_VZW
  • Zero US - AT&T SM-G925A_NA_ATT
  • Zero EUR - OPEN SM-G925F_EUR_XX
  • Zero-F CA (Canada) - BELL MOBILITY SM-G920W8_NA_BMC
  • Zero-F US - SPRINT PCS SM-G920P_NA_SPR
  • Zero CA - BELL MOBILITY SM-G925W8_NA_BMC
  • Zero US - VERIZON SM-G925V_NA_VZW
  • Zero-F - EUR OPEN SM-G920F_EUR_XX
  • Zero US - T-MOBILE (US) SM-G925T_NA_TMB
  • Zero US - SPRINT PCS SM-G925P_NA_SPR
  • Zero US - US CELLULAR SM-G925R4_NA_USC
  • Zero-F US - AT&T SM-G920A_NA_ATT
  • Zero-F US - US CELLULAR SM-G920R4_NA_USC
  • Zero-F US - T-MOBILE (US) SM-G920T_NA_TMB‏