Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je USB Tip C ili USB 3.1 konektor?

Šta je USB Tip C ili USB 3.1 konektor?

Evo šta je konkretno USB Tip C, kako je došlo do toga da se pojavi ovaj novi tip konektora i koje su njegove prednosti.

Ako se sećate, mi smo još davne 2014. godine najavljivali da će se pojaviti nov konektor za telefone koji je ća napraviti revoluciju! Ispostavilo se da nismo mnogo pogrešili jer većina današnjih telefona, a li i laptop računara, dolazi upravo sa USB Tip C konektorom koji takođe znan kao USB 3.1.

 



Treba imati na umu da je jako teško promeniti određene standardne, kao što je recimo MicroUSB konektor kod pametnih telefona. Teško je jer baš svi proizvođači treba da počnu da implementiraju novi tip konektora, što često nije slučaj. Međutim, Apple je tu mnogo doprineo lansirajući 12-inčni MacBook sa jedinim konektorom, sa USB Tip C konektorom. 

Ubrzo nakon toga su brojni proizvođači telefona počeli da koriste USB Tip C konektor za svoje premium uređaje.

Ipak, preciznije govoreći, USB Tip C i nije konkretno novi standard jer da je tako, to bi automatski podrazumevalo značajna unapređenja po pitanju određenih perfromansi. Najznačajnija razlika USB Tip C konektora u odnosu na prethodne generacije je to što se radi o kablu koji ima identične krajeve. Dakle, i na jednom, a i na drugom kraju je jedan isti konektor. 

Ako bolje razmislite shvatićete da ne postoji MicroUSB na MicroUSB konektro. Uvek je to MicroUSB na USB ili neki drugi tip konektora.

Sve u svemu, u pitanju je nadogradnja fizičkog karaktera. No, vremenom su se pojavila neka unapređenja koja se ogledaju u performansama i mogućnostima USB Tip C konektora. Recimo, Thunderbolt 3. U pitanju je tehnologija koja omogućava 4 puta brži protok informacija kruz USB Tip C konektor tj. kabel. Upravo Thunderbolt 3 kabel i konektor je omogućio laptop uređajima da koriste eksterne grafičke karte.



E sada, USB Tip C se sve češće i češće pojavljuje kod telefona srednje klase. Premium uređaji su već nekako u celosti usvojili USB Tip C kao obavezan izbor kontektora, dok se srednja klasa telefona i dalje polako adaptira. Ovo sa sobom povlači i neke nedostatke, kao je recimo gubitak 3.5 mm audio izlaz. 

USB Tip C je konektor koji bez problema može da zameni 3.5 audio izlaz jer je dovoljno kompaktan, a i poseduje tehničke mogućnosti za tako nešto. Čak je zahvaljujući USB Tip C konektoru moguće unaprediti kvalitet tona. No, veliki broj korisnika smatra da je uklanjanje 3.5 mm audio konektora zapravo velika greška. Shodno tome, smatra se je USB Tip C konektor ubio 3.5 mm audio izlaz. Podsetićemo da je Apple hrabro među prvima ukinuo 3.5 audio konektor pravdajući se da se radi o analognoj tehnologiji iz 1960.



Dodaćemo i to da je HTC iskoristio USB Tip C konektor kako bi napravio “U Sonic” slušalice koje skeniraju uho korisnika radi personalizovanja tona. Da bi ovo bilo moguće potrebna je komunikacija u dva smera, što slušalice sa 3.5 konektorom nikako ne mogu da postignu. Više o HTC U Ultra telefonu, sa U Sonic slušalicama pročitajte na priloženom linku:

>> HTC U Ultra - Prvi stakleni telefon HTC kompanije! (VIDEO) <<

A kako bi dobunili ovaj članak korisnim informacijama, prilažemo vam kratak istorijat razvoja USB konektora.



Pre USB Tip C konektora, USB kablovi nikada nisu imali isti kraj tj. konektor sa svoje obe strane. Samim tim, uvek su postojale USB-A i USB-B varijacije.

Dobro je znati i to da USB 1.0 nikada nije zaživo kao što su ostale verzije. Samim tim, počećemo sa USB 1.1 verzijom i specifikacijama vezano za taj standard konektora.

USB 1.1 | 12 Mbps protok podataka | 100 mA | 1996. godina lansiranja.

USB 2.0 | 480 Mbps protok podataka | 1.8A / 2.5V | 2000. godina lansiranja.

USB 3.0 | 5 Gbps protok podataka | 1.8A / 5V | 2008. godina lansiranja.

USB 3.1 | 10 Gbps protok podataka | 5A / 20V | 2013. godina lansiranja.

I za kraj ćemo samo reći da će USB Tip C zahvaljujući svojim visokim performansama i kompaknosti biti široko usvojen do kraja 2020. godine. Praktično će USB Tip C biti i jedan jedini standard, toliko univerzalan da će se pojavljivati i kod onih uređaja za koje to ne biste očekivali.