Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Svi koji ne ažuriraju Android, ili barem internet pregledač, uskoro ostaju bez interneta!

Svi koji ne ažuriraju Android, ili barem internet pregledač, uskoro ostaju bez interneta!

Ako ne nadogradite svoj telefon na noviju verziju Android-a, ili barem internet pregledač, od 1. januara 2016. godine ostaćete bez interneta!

Svi vlasnici pametnih telefona starijeg kalupa, tačnije telefona koji su stari 5 ili više godina, će u novoj godini ostati bez pristupa internetu budući da Facebook, Twitter i Google menjaju svoje algoritme.

Kako se procenjuje, preko 40 miliona ljudi će osetiti posledice ove odluke društvenih mreža i Google prertraživača, jer kako ovi Giganti smatraju, online sigurnost je na prvom mestu. To naravno podrazumeva jaču šifrovanost (eng encryption) stranica kojima korisnici interneta žele da pristupe. Ta sigurnost na višem nivou stupa 1. januara 2016 godine.



Kako u obrazloženju navode, SHA-1 (eng. secure hash algorithm) verzija je postala previše nesigurna, stoga od nove godine na snagu stupa nova SHA-2 sigurnosna vezija.

Naravno, ovo nije nikakav problem u većem delu Evrope. A zašto bi bio kada gotovo cela Evropa ima napredno tržište pametnih telefona koje ne kasni ni dan. Ipak, Srbija i još nekoliko država oko nas neće baš proći bez posledica, barem ukoliko se nešto ne preduzme povodom toga!

Kako bi svoj telefon koji je star više od 5 godina osposobili da nastavi sa normalnim radom od 2015 godine, uverite se da ste instalirali novu verziju Android (iOS, Windows Phone) platforme ili barem novu verziju internet pregledača. Ako ne postoji novija verzija operativnog sistema koji pokreće vaš telefon, a ni nadogradnja za internet pregledač koji koristite, jednostavno preuzmite internet pregledač koji podržava SHA-2!