Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Tamna tema štedi bateriju telefona, izjvaio je Google!

Tamna tema štedi bateriju telefona, izjvaio je Google!

Google je potvrdio da je korišćene tamne teme na Android uređajima daleko bolje za bateriju od svetle. Evo koliko može uštedeti bateriju!

Ključna prednost OLED ekrana u odnosu na ostale je to što se sami pikseli mogu mogu isključiti ili uključiti na pojedinačnom nivou. To znači da ekran može aktivirati onaj broj piksela koji je potreban da se prikaže samo informacija o satu recimo.

 



Svi koji su ranije koristili premium Samsung telefone, budući da oni imaju AMOLED ekrane, znaju koliko korisno to može biti. Znaju jer postoji “Always On Display” aplikacija sa različitim vidžetima koji prikazuju određene informacije dok je telefon zaključan i samim tim ekran ugašen.

Međutim, zašto je tamna tema bitna za bateriju telefona? Pre svega, ušteda baterija se može postići korišćenjem tamne teme jer telefon tada ne mora da osvetli piskele toliko koliko bi morao kada bi se koristila neka svetlija tema. Naravno, što su pikseli svetliji, to se više energije troši.

Ove informacije koje smo sada izneli su bile praktično nezvanične jer to niko iz Google-a ranije nije potvrdio. Barem ne do skorije. Ipak, na ovogodišnjem Google-ovoj “Android Dev” skupu se govorilo i tome gde je istaknuto kako tamne teme mogu uštedeti bateriju. Prema istraživanjima koje je Google sproveo, tamna tema sa maksimalnim osvetljenjem ekrana može uštedeti do čak 63% baterije!

Google je u svojim istraživanjima koristio svoj Pixel model, prve generacije, sa AMOLED ekranom i iPhone 7 koji zapravo koristi LCD tip ekrana. Pokazalo se da je Pixel telefon utroši 250 mA baterije dok pri maksimalnom osvetljenju prikazuje Google Mape aplikaciju. Sa druge strane, iPhone 7 za isti taj posao utroši 230 mA baterije.

Vidimo da je iPhone 7 štedljiviji za nekih  20 mA. No, ogromna razlika se primećuje jednom kada se pređe na tamnu temu. Naime, Google Pixel telefon utroši 92 mA baterije za isti taj posao dok koristi tamnu temu. To je za 62% manje u odnosu na utrošak energije koji se dogodi pri korišćenju svetle teme. Naravno, zbog LCD tipa ekrana koji iPhone 7 koristi, tamna tema mu nije donela uštedu te je ona bila ista kao i pri korišćenju svetle teme: 230 mA.



>> Kako sačuvati bateriju na Android uređaju!? <<

>> Kako sačuvati bateriju na telefonima koji koriste AMOLED ekrane!? <<

>> Aplikacije za čuvanje baterije na Android telefonima! (VIDEO) <<

Zanimljivo je to da utrošak energije telefona sa OLED ekranima  zavisi i od toga koja se boja prikazuje. Google je čak priznao da je programerima sugerirao pogrešnu paletu boju pri dizajniranju aplikacija.



No, bitno je da su uspeli da dođu do nekih zaključaka iz ovog istraživanja i da će se ubuduće na Google Play prodavnici naći više aplikacija koje podržavaju tamne teme.  Znamo da je Google omogućio tamnu temu za YouTube aplikaciju, za Google Mape, za Google Phone, za Android Messages i za još nekoliko drugih.

>> Kako u celosti primeniti tamnu temu na Android koji pokreće Galaxy S8? <<



>> Preuzmite Google Phone aplikaciju sa tamnom temom! <<

>> Kako aktivirati tamnu temu u YouTube aplikaciji, na Android-u? <<