Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

U Srbiji se legalno prodaju telefoni zaraženi virusom! Evo kako da ih "ubijete"!

U Srbiji se legalno prodaju telefoni zaraženi virusom! Evo kako da ih "ubijete"!

Vodite računa koje telefone kupujete i gde jer vrlo lako možete završiti sa “virusom u džepu!” Evo o čemu tačno radi…

Virusi na telefonu nisu ništa novo, to odmah da razjasnimo. Znači, nije ništa čudno navući virus na svoj pametni telefon ili tablet računar. Ono što je čudno i neprihvatljivo je da kupite telefon ili tablet sa već instaliranim virusom! E upravo to se desilo mnogim kupcima, stim da su pojedini toga svesni, a pojedini ne.

Na blogu e-sigurnost.net smo imali prilike da pričitamo iskustvo kupca kineskog Alpha Phelix (MP-5900WHTDS) telefona. Kupovina je obavljena u radnji, u Srbiji i kako se navodi u postu, koji detaljnije možete pročitati OVDE, telefon je u startu radio normalno. U jednom momentu odjednom, nekontrolisano i bez ikakvog znanja kupca telefon je instalirao gomilu drugih aplikacija i malware-a. Iako je vlasnik telefona u Android Security kategoriji odradio zabranu takvih aktivnosti, telefon ne bi prestao sa njima. Jednostavno su se neželjene aplikacije iznova i iznova instalirale.



Kasnije je odradio skeniranje telefona pomoću anitivirus i malwarebytes programa gde je ustanovio da se stvarno radi o virusu koji može ugroziti njegovu bezbednost na razne načine.

Naravno, aplikacije tj. virusi i malware-i nije bilo moguće izbrisati bez pristupa root-u telefona što u suštini narušava garanciju telefona. To svakako nije opcija za nekog ko je upravo kupio telefon, zar ne?

Vodeći se tom logikom, vlasnik telefona je mail-om kontaktirao uvoznika Alpha Phelix telefona nadajući se da će rešiti ovaj problem ili barem sprečiti da se on javlja daljim kupcima. Na prvi email nije dobio odgovor pa je nakon 15 dana od prvog email-a vlasnik zaraženog telefona uputio još jedan email. Naravno, on je ponovo bio uskraćen za odgovor.

Ovo nije jedini slučaj, mnogo je sličnih slučajeva. Neki su virus zaradili naknadno, a neki su ga dobili još kada su kupili telefon ali toga nisu ni bili svesni. Upravo juče smo dobili poruku jedne naše čitateljke u kojoj nam se žali na iste probleme koje je imao momak sa Alpha Phelix telefonom.



Ovo nam samo govori da ne postoji kontrola telefona pri uvozu što je ogroman propust države. Ovakvi virusi mogu da dovedu do krađe identiteta potencijalnog vlasnika telefona, kao i krađe novca sa njihovih računa ukoliko korisnik eventualno kupuje putem interneta. Ovo nije mali problem uopšte.

Alternativno rešenje naravno postoji i verujemo da će mnogi tome i pribeći. Međutim, žalosno je sve to budući da kupac sa svoj novac u startu dobija loš i pre svega opasan uređaj. Za one koji imaju isti problem, ukratko ćemo napisati uputstvo koje može pomoći oko uklanja virusa iz telefona.

Nažalost, nismo imali telefon kraj sebe te ne možemo ići u detalje. Ukoliko neko ima problem i pomoću našeg uputstva ne uspe da ukloni virus, vrlo rado ćemo pomoći putem komentara ovog posta. Ono je što je bitno je da pažljivo pročitate priloženo uputstvo i polako primenite sve što je navedeno:

*Napomena



Ako je telefon u garanciji, prvo se obratite prodavnici gde ste kupili telefon. Pre nego što oni ne pokušaju nešto ne pokušavajte sa ovim. Takođe, ovo je proces koji može dovesti do obaranja Android sistema na vašem telefonu zati je jako bitno da budete pažljivi i da dobro istražite šta god da vam nije jasno. Imate na našem portalu dosta uputstva i tekstova koji objašnjavaju neke termine koje koristimo tako da izvolite istražite vaš put do rešenja. Da budemo jasniji, mi ne snosimo nikakvu odgovornost ukoliko se desi da oborite Android sistem na vašem uređaju.

Kako ukloniti virus iz telefona

1. Prvo i osnovno je da ustanovite gde je virus. To ćete učiniti instaliranjem antivirus aplikacija, skeniranjem telefona i pregledom rezultata skeniranja. Svi prepoznati virusi će biti prikazani na listi, a njihova destinacija će se takođe prikazati odmah ispod ili u detaljima virusa.

OVDE možete preuzeti i antivirus aplikaciju za koju mi smatramo da je dobra.



2. Ukoliko vam je već root-ovan telefon, vrlo verovatno će sama antivirus aplikacija izbrisati virus. U slučaju da vam telefon nije root-ovan, a verovatno nije, onda je potrebno da uradite.

Možda zvuči teško, ali nije. Na ovom LINKU imate detaljno uputstvo koje vam može pomoći da root-ujete telefon putem aplikacije.

3. Budući da nismo imali prilike lično da se pozabavimo ovim telefonom, nismo sigurni da li će antivirus aplikacija i sa nakon root-a telefona uspeti da ukloni viruse. U tom slučaju, savetujemo da instalirate aplikaciju za brisanje svih aplikacija i servisa sa telefona, bez obzira da li su one sistemske ili ne.

Uputstvo za instalaciju pomenute aplikacije imate OVDE. Kasnije samo pronađite aplikacije koje ne želite na svom telefonu, bilo da su virusi ili ne i izbrišete ih. Da podsetimo, rezultati skeniranja antivirus aplikacije će vam reći koje su to zaražene aplikacije ili datoteke. Vodite se tim podacima prilikom korišćenja “System App Remover”-a.

4. U slučaju da se virus ne izlistava unutar System App Remover aplikacije, onda je potrebno da ručno pronađete virus pomoću “Root Explorer” aplikacije. Na Root Explorer aplikaciju gledajte kao na “Total Comander” i tu je kako bi vam olakšala kretanje kroz sistemske datoteke.

Još jednom da podsetimo, lokaciju virusa možete pogledati u rezultatima skeniranja antivirus aplikacije. Detaljnije uputstvo o tome kako se koristi Root Explorer aplikacija i gde je možete preuzeti pročitajte na ovom LINKU.

U komentarima ovog posta nam pišite ukoliko imate neki problem ili ukoliko nešto krene naopako.