Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Uskoro će pametni telefoni moću da urade nešto što će se mnogima dopasti!

Uskoro će pametni telefoni moću da urade nešto što će se mnogima dopasti!

Pametni telefoni će verovatno zameniti ulogu ključeva od stana, garaže, automobila, radnje i slično! Evo kako....

Da li ste se nekada zapitali gde je granica mogućnosti uređaja koji nas okružuju? Svakodnevno pišemo o nekim novim uređajima koji menjaju svet, a ustavri svet menjaju uređi koji već dugo postoje. Primera radi, pametni telefoni su mnogo toga promenili. Oduzeli su deo “kolača” kojeg su slasno “mljackali” LapTop i Desktop računari! Zašto?

Pa, ranije su samo računari mogli da donesu pravu digitalnu zabavu ili možda da olakšaju poslovanje neke firme, zaposlenog i slično. Danas, pametni telefoni i tablet računari velikim delom otimaju posao LapTop i Desktop računarima, i to na raznim forntovima. Deca se danas radije zabavljaju uz igrice i multimediju na telefonima i tabletima nego na LapTop i Desktop računarima. Verovatno zato lakše nositi te uređaje svuda sa sobom.



Narvano, mnogo je razloga zbog čega su danas veoma popularni Android, iOS i Windows Phone uređaji, međutim sve to postoji već dugo. To nam govori, da jedan isti uređaj godinama uporno menja našu budućnost, na razne načine.

Koliko nam se još život može zavrteti zahvaljujući njima? Pa, videli smo da pametni telefoni polako menjanju način kupovine, zar ne? Nekada su revoluciju šopinga donosile kreditne i debitne kartice, danas su to pametni telefoni.

Google, Samsung i Apple već čvrsto forsiraju svoje servise za plaćanje putem telefona. Naravno da je lakše napraviti kupovinu jednostavnim dodirom telefona preko NFC uređaja umesto da "kopate" po novčaniku u potrazi za sitnim novcem. Mnogi su skeptični po pitanju ovih servisa iz sigurnosnih razloga. Imaju pravo jer postoje ogromne šanse da mnogi budu opljačkani. No, veće šanse su da vas opljačkaju dok imate keš kod sebe jer se kešu ne može lako ući u trag kasnije. Digitalnom načinu plaćanja itekako može.

>> WWDC 2015 konferencija - Apple Pay <<



>> Kako funkcioniše Google novčanik u praksi? <<

Ako razmišljate o tome kako svi bivaju špijunirani zbog globalne digitalizacije skoro svakog segmenta našeg svakodnevnog života, slažemo se sa vama. Međutim, ne postoji način da se izborite protiv toga sem da bude ono što jeste. Pravu i istinsku privatnost nemojte očekivati sve dok koristite uređaje novog digitalnog poretka, “smrat poretka”!

Ako niste paranoični i ako uspevate da gledate na sve novitete sa one korisnije strane, onda ćete se poradovati kada vam kažemo da par fakulteta rade na tome da se NFC čipovi, koji skoro svaki pametni telefon danas ima, iskoriste u neke praktičnije svrhe. Recimo da će telefoni u bližoj budućnosti moći da zamene ključeve!



Potencijal NFC tehnologije nije toliko iskorišćen koliko bi možda trebalo biti. Za početak, radi se na tome da svako ko ima pametni telefon sa NFC modulom može da njime otključa svoj stan, garažu, auto, radnju i slično. Pretpostavlja se da bi korisnik uz pomoć određene sigurnosne procedure mogao da podesi svoj telefon da bude ključ. Sinhronizacijom digitalnih brava i pametnih telefona postigao bi se identičan odnost obične brave i fizičkog ključa. Za komercijalne svrhe ovo je veoma korisno.



Za sada je ceo projekat u fazi razvoja. Veliki deo projekta je već uspešno odrađen, a sada se radi na usavršavanju sigurnosti kako se ne bi događali neki hakerski napadi i potom naravno pljačka. Verujemo da će krajem sledeće godine otključavanje naših domova putem telefona biti sasvim normalna stvar.


Da napomenemo, “digitalne brave” su još početkom 2015 godine počele da se proizvode i prodaju, međutim nisu doživele toliki uspeh zbog načina na koji funkcionišu i svoje cene naravno…