Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Facebook je lansirao “Flash” aplikaciju! Evo čemu služi…

Facebook je lansirao “Flash” aplikaciju! Evo čemu služi…

Facebook zna da brojna tržišta ne koriste Snapchat. Ali, uz malo dobre “gurke”, njihova Flash aplikacija može dobiti svoj deo kolača…

Facebook je odnedavno postao agresivniji po pitanju svog širenja na tuđe teritorije. Šta više, Facebook je sa svojih par novih aplikacija krenuo da osvaja teritorije koje su do sada držale velike kompanije. Primera radi, Facebook Workplace je udario na Slack, čak i pre Microsoft-a. Dalje, Facebook je nedavno lansirao i Gameroom platformu gde je udario na Valve Steam. Ovo su samo skoriji potezi Facebook-a, a najnoviji je pokušaj da otmu deo kolača Snapchat-u, po ko zna koji put.

 



Znate da je Facebook kroz Instagram platformu začeo ceo ovaj proces sa onim “Pričama”, zar ne? Da pojasnimo, Facebook je video ogromoman potencijal (čitaj keš) Snapchat-a te je u par navrata pokušao da postane ozbiljan konkurent. Prvi put je to bilo 2012. godien sa Facebook Poke-om koji je jadan “zaginuo” nakon dve godine. Još crnji Slingshot koji je jedva izdržao godinu dana.

Treća sreća, zar ne? Sa Slash aplikacijom Facebook doduše ide malo drugačijim putem. Kako? Pa, Flash je prvo postao dostupan za Brazil jer se smatra da je to veliko tržište koje nije naklonjeno Snapchat aplikaciji. Vrlo verovatno će Facebook lagano omogućiti preuzimanje ove aplikacije i kod drugih, slabije razvijenih tržišta ali sa ogromnom marketig podrškom. Za sada, Facebook je iznenađujuće tih, bez nekih značajnijih izjava.

Što se same Flash aplikacije tiče, ona uopšte nije komplikovana za korišćenje, ali je sa druge strane osiromašena po pitanju opcija. Početni ekran je podrazumeva aktivnu prednju kameru sa nekoliko dodatnih opcija i par tastera za beleženje fotografije sa ili bez maskica.

Maske mogu biti animirane ili ne. Uglavnom, Facebook Flash aplikacija sadrži nekoliko zanimljivih maskica koje će se mnogima dopasti.



Ako na početnom ekranu dodirnete na “4 kockice” taster u donjem desnom uglu, pojaviće vam se stranica gde možete postaviti svoju priču koja će biti samouništena nakon određenog vremena.

Recimo, “poruka” taster u donjem levom uglu ekrana, kada ste na početnom ekranu, je za pregled  novih pristiglih poruka ili onih koje ste već pročitači.



Dok je “čovečuljak” taster u gornjem delu ekrana tu kako bi dodali prijatelje ili kako bi pregledali listu već dodatih prijatelja.

Kao što vidite, nije previše komplikovana i to je možda razlog zbog čega će se manje razvijena tržišta radije odlučiti za Flash pre nego za Snapchat. No, preostaje nam da vidimo koliko će Facebook biti uporan i da li će Flash uspeti da probije tih 2-3 godine postojanja…

Aplikaciju trenutno ne možete preuzeti sa Google Play prodavnice jer nije dostupna za naš region. Ukoliko ipak želite da je probate, preuzmite je sa ovog LINKA i instalirajte sa memorije telefona.