Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google lansirao 3 nove “Digital WellBeing” aplikacije! Preuzmite ih odmah!

Google lansirao 3 nove “Digital WellBeing” aplikacije! Preuzmite ih odmah!

Koliko vremena provedite koristeći svoj telefon? Ako nemate konkretan odgovor, a znatiželjni ste, onda vam nove Google aplikacije mogu pomoći da saznate koliko zapravo vremena provodite za ekranom svog telefona. 

“Digital Wellbeing” je trenutno verovatno najkorisniji alat koji možete koristiti ako želite da kontrolišete upotrebu svog pametnog telefona. Ovakav jedan alat, ili bolje reći servis, dolazi sa novom verzijom Android platforme, počevši od verzije 9 pa na dalje.  No, sada možete preuzeti nove “Digital WellBeing” aplikacije sa Google Play prodavnice i koristiti ih na svom telefonu iako nemate fabrički ugrađen “Digital WellBeing” servis.

 



“Digital WellBeing” servis na Android 9 Pie ili Android 10 uređajima prikazuje detaljne informacije o tome koliko vremena provodite na telefonu i u aplikacijama, koliko ste puta otključali telefon, kao i to koliko se obaveštenja pojavilo na ekran vašeg telefona. Naravno, tu su i mnoge druge informacije o tome kako i koliko vi zapravo koristite svoj telefon.

Sve više se govori o zavisnosti od pametnih telefona, upravo je zbog toga Google lansirao čak tri nove eksperimentalne aplikacije čiji je cilj da korisnike udalje od svojih pametnih telefona, a u sklopu su inicijative digitalne dobrobiti za korisnika.

Envelope - Ubacite svoj telefon u kovertu

Envelope je aplikacija koja vam omogućava da odštampate takozvane “koverte” unutar kojih treba da ubacite svoj telefon kako biste smanjili njegovo korišćenje. Ideja je da odštampate kovertu direktno iz “Envelope” aplikacije, da aktivirate “Envelope” režim i ubacite telefon u kovertu. Naravno, kovertu štampate na običnom papiru nakon čega taj papir presavijate prema instrukcijama sve dok on ne dobije formu koverte. 

Jednom kada aktivirate “Envelope” režim, ubacite telefon u kovertu, na ekranu će zasvetleti samo određeni tasteri koji će vam omogućiti da koristite samo esencijalne funkcije samog telefona. Dakle, moći ćete da pozivate, odgovorite na poziv, okinete fotografiju ili snimite video i još par stvari. Recimo, nakon okidanja fotografije, istu možete pogledati tek kada “detoksikacija” od telefona prestane odnostno kada na kraju dana izvadite telefon iz koverte. 



Ova aplikacija je trenutno dostupna samo za Puxel telefone pa imate jedan takav, evo linka za preuzimanje:

>> Envelope <<

No, Google je pripremio još dve aplikacije koje se mogu koristiti na ostalim brendovima telefona. 



Activity Bubbles - Pratite aktivnost na telefonu pomoću mehurića

“Aktivity Bubbles” je ustvari živa pozadina (eng. live wallpaper) koji vam prikazuje kako vaša upotreba telefona izgleda u jednom danu gomilajući mehure. Svako otključavanje je zapravo jedan novi mehurić. Što duže ostanete na svom telefonu to će mehurić biti veći.



Ti “mehurići vaše aktivnosti” su deo “Digital Wellbeing” eksperimenta. Radi se o platformi za razmenu ideja i alata koji pomažu ljudima da pronađu bolji balans sa tehnologijom. 

Ovu aplikaciju možete preuzeti odmah i probati je na svom telefonu:

>> Activity Bubbles - A Digital Wellbeing Experiment <<



Screen Stopwatch - “Štopujte” vreme provedeno za telefonom

“Screen Stopwatch” je štoperica na ekranu, u sklopu pozadine, koja vam prikazuje koliko vremena svakodnevno provedete za ekranom svog telefona. Svaki put kada otključate telefon, štoperica će nastaviti sa odbrojavanjem.

Screen Stopwatch je takođe deo eksperimenta za dobrobit korisnika koji postoji kako bi se uspostavio bolji balans čoveka sa tehnologijom. I ovu aplikaciju možete već sada preuzeti na svoj telefon:

>> Screen Stopwatch - A Digital Wellbeing Experiment <<

Sve tri aplikacije su dostupne na Google Play prodavnici, ali ne zaboravite da su eksperimentalne što može dovesti do toga da ponekada nešto ne radi baš onako kako se očekuje. Nadamo se da ćemo videti neka poboljšanja ili možda neku novu funkcionalnost kada izađu iz eksperimentalne faze i postanu potpuno stabilne.