Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google Slike aplikacija je dobila nove opcije i izgled!

Google Slike aplikacija je dobila nove opcije i izgled!

Evo čemu služe i kako se koriste nove opcije Google Slike aplikacije. Pregledajte fotografije na bazi lokacije koristeći interaktivnu mapu. Takođe, pretražite forografije na osnovu njihovog sadržaja tj. na osnovu radnje u fotografiji, dešavanja ili stvari. 

Google je pre nekih 15 dana najavio i lansirao nadogradnju za svoju Google Slike aplikaciju tj. servis. Radi se o cloud servisu za fotografije i video zapise koji nudi mnoštvo pametnih opcija za organizaciju, deljenje i pretragu sadržaja.

 



Ako nas čitate nešto malo duže, onda se sigurno sećate našeg članka koji je detaljnije opisao funkcionalnost Google Slike servisa.

>> Nova "Google Slike" aplikacija je sad dostupna za preuzimanje! <<

Još od 2015. godine, kada je zvanično i lansiran Google Slike projekat, mi kao krajnji korisnici, osim nekih vizuelnih noviteta, nismo imali prilike da svedočimo nekim značajnijim unapređenjima. 

>> Kako rasteretiti memoriju telefona, a pritom sačuvati sve slike i snimke? <<

Međutim, već sada su brojni korisnici dobili nadogradnju koja podrazumeva neke vrlo korisne funkcije i opcije. Prvi utisak je da je Google Slike aplikacija sada mnogo “pametnija”. Vrlo su primetni tragovi veštačke inteligencije koju Google Slike servis upošljava za prepoznavanje lica, stvari pa čak i radnji u fotografijama. 



*Napomena

Album sa fotografijama visoke rezolucjie na kojim je nova Google Slike aplikacija možete pogledate na ovom LINKU.

Novi izgled Google Slike aplikacije nije toliko drugačiji od prethodnog. No, moglo bi se reći da je maltene isto, samo još jednostavnije za korišćenje. Shodno tome, kada pokrenete novu Google Slike aplikaciju, sačekaće vas početni ekran sa listom nedavno okinutih fotografija i pričama.



Dakle, vrlo slično prethodnom dizajnu. Ipak, više nemamo panel za pretragu pri vrhu ekrana, već se u gornjem desnom uglu nalazi profilna fotografija, a u levom taster za pristup opcijama deljenja.



Naravno, dodirom na profilnu sliku pristupate osnovnim opcijama svog Google naloga. Tu možete promeniti nalog, osloboditi prostor ili pristupiti detaljnim podešvanjima Google Slike aplikacije.

Kao što smo već nekoliko puta napomenuli, sve je vrlo jednostavno i intuitivno. A budući da je nova Google Slike aplikacija orijentisana oko unapređenja po pitanju pretrage, sada imamo potpuno novi isečak koji se naziva “Pretraga”.

Kada dodirnete na njega i pristupite stranici za pretragu fotografija i video zapisa, biće vam prikazane različite kategorije prema kojim možete pretražiti slike ili video zapise.

Naravno, u samom vrhu ekrana je standardni panel za pretragu, gde jednostavno možete uneti pojam i tako pretražiti fotografije. Međutim, odmah ispod se nalazi kategorija “Ljudi” gde lako možete pretražiti fotografije osoba koje je Google Slike servis uspeo da prepozna u fotografijama koje su uskladištene na oblaku.

Dodirom na neku od osoba, sve njihove slike će biti prikazane. Vrlo korisna opcija, a sa druge strane je i odlično prezentovana krajnjim korisnicima.

Možda jedva uočljiva opcija za pretragu je “Mesta i toj opciji se pristupa dodirom na taster “Prikaži sve”.

Tada pristupate novoj stranici gde će vam biti izlistane fotografije koje su sortirane na osnovu njihovih lokacija. Pa tako možete da pogledate sve fotografije koje su načinjene u jednom gradu, naselju ili pak lokalitetu kao što je trg, akva park i tome slično.

Odmah ispod kategorije “Mesta” boravi i najnovija funkcionalnost Google Slike aplikacije, a to je prikaz mape sa fotografijama. Naime, ako ste u podešavanjima kamere uključili opciju da fotografije ili video snimci beleže i lokaciju prilikom njihovog kreiranja, onda će Google Slike aplikacija automatski rasporediti taj sadržaj na mapi koristeći njihovu GEO oznaku. 

Međutim, Google slike će analizirati i sam sadržaj fotografija pa ukoliko prepozna određene znamenitosti, kao što su spomenici, parkovi ili fasade zgrada, onda će te fotografije automatski biti raspoređene na mapi prema lokaciji za koju Google pretpostavlja da je tačna.

Dakle, dodirom na opciju “Istraži mapu” pristupate novoj stranici koja je podeljena na dva dela: 

- Gornji deo gde boravi mapa sa označenim reonima gde su fotografije kreirane. 

- Donji deo gde je zapravo lista svih vaših fotografija.

Ako uveličate mapu i dodirnete na neki od označenih reona, automatski će vam se u donjem delu ekrana učitati fotografije i video snimci koje su napravljene na toj lokaciji.

Međutim, ako smanjite prikaz mape tako da se recimo vidi država u kojoj živite ili čak kontinent, onda ćete u donjem delu ekrana moći da listate sve fotografije koje su načinjene u vašoj zemlji tj. kontinentu na kojem živite. A dok listate fotografije, na mapi će vam u obliku čiode biti obeleženo gde su one kreirane.

Zatim nova Google Slike aplikacija donosi još jednu opciju za pretragu forografija na osnovu stvari tj. događaja i radnji. Ispod naslova “Stvari” se nalazi horizontalna lista grupisanih fotografija prema mestima, dešavanju, stvarima ili radnji.

Shodno tome, imaćete grupe fotografija koje imaju zajedničku radnju kao što je “Kuvanje”. Ili možda grupu fotografija koje imaju zajedničko dešavanje kao što je “Rođendan”. 

Ispod svih ovih ključnih kategorija i opcija imamo mogućnost da pretražimo fotografije koje smo označili kao omiljene ili fotografije koje su nedavno dodate. Naravno, pomenute opcije se nalaze ispod naslova “Vaše aktivnosti” i nazivaju se “Omiljeni” i “Nedavno dodato”.

Zatim još nekoliko dodatnih kategorija prema kojim možemo pretražiti forografije, one su izlistane ispod naslova “Kategorije”. Baš nam se dopada što sada mnogo lakše možemo pregledati sve screenshot-ove, na jednom mestu praktično. Isto tako možemo sortirati i pregledati sve video zapise, 360 fotografije, žive fotografije, itd.

I na kraju imamo dobre stare alate za kreiranje GIF-ova, kolaž fotografija i zanimljivih video snimaka. Ti alati se nalaze odmah ispod naslova “Kreacije”. 

Pitate gde su ostale opcije? Ne brinite! Tu su. U okviru isečka “Fototeka” se nalazi lista svih vaših ranije kreiranih albuma. 

Tu možete pristupiti i ostalim fasciklama sa fotografijama koje imate na telefonu, kao što su recimo “Viber”, “Messenger” i njima sličnim.

A u samom vrhu “Fototeka” stranice se nalaze često korišćene opcije poput: “Omiljeno”, “Uslužne funkcije”, “Arhiva” i “Otpad”.

I to bi u suštini bilo to. Podešavanja Google Slike aplikacije su ostala ista. Ne postoje neke nove dodatne opcije i funkcije u podešavanjima niti su stare opcije i funkcije drugačije nazvane u okviru podešavanja nove Google Slike aplikacije.