Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Instalirajte “SideSqueeze” i stiskom telefona pokrenite aplikaciju! (VIDEO)

Instalirajte “SideSqueeze” i stiskom telefona pokrenite aplikaciju! (VIDEO)

Evo kako da jednostavnim stiskom telefona aktivirate neku opciju ili funkciju.

Vidimo da proizvođači telefona svake godine pokušavaju da nas impresioniraju nekim novim funkcijama i opcijama. Naravno, svake godine vidimo napredak i po pitanju komponenti, ali nije sve u tome. HTC je, primera radi, uz svoj poslednji vodeći telefon, U11, lansirao takozvanu “Squeeze” funkciju koja se aktivira stiskom teleofna. Isto to poseduje i Google Pixel 2 telefoni što je dovelo do podizanja popularnosti, moglo bi se reći, jednoj potpuno novoj gesturi kod pametnih telefona.

 



Da objasnimo, ta gestura nije algoritam koji prati ponašanje šake i prstiju korisnika kako bi detektovao stiskanje telefona pomoću dodira po samim ivicama ekrana. Radi se o senzorima koji detektuju pritisak jednom kada se on primeni na bokovima telefona, odnosno njegov ram. Barem je to zvanična informacija koju smo dobili kada je lansiran HTC U11.

 

>> Kako se čitaju IP sertifikati tj. koliko su telefoni otporni na vodu i prašinu? <<

Međutim, ono što mnogi ne znaju je da su telefoni već odavno osetljivi na stisak tj. pritisak. Kada kažemo “odavno”, mislimo na period kada su se po prvi put pojavili telefoni koji su u celosti otporni na vodu. Ti telefoni su zbog te, tada posebne funkcionalnosti, unutar sebe imali barometar, što može da detektuje sam pritisak vode ili ti stiska telefona.

>> Skoro svi telefoni u Japanu su otporni na vodu! Evo i zašto… <<

Većina današnjih telefona koji su otporni na vodu dolaze upravo sa tim senzorom koji uz odgovarajuću aplikaciju može da bude pametno upošljen. Ta “odgovarajuća” aplikacija je zapravo “SideSqueeze”.



Programer “ffolkes” je prepoznao potencijal tog senzora i došao na ideju da napravi aplikaciju “SideSqueeze”. U teoriji, ova aplikacija bi trebalo da radi na svakom telefoni koji je otporan na vodu i koji ima barometar. No, programer želi da istakne da je aplikaciju testirao na Galaxy S8 Plus i Galaxy Note 8 telefonima, te nije siguran da li će raditi na ostalim.

Šta je potrebno uraditi?

1. Prvo sa Google Play prodavnice preuzmite i instalirajte aplikaciju “SideSqueeze”.

2. Ukoliko je vaš telefon otporan na vodu, a Google Play prodavnica vas obaveštava kako ipak nije kompatabilan sa aplikacijom, onda je preuzmite sa ovog LINKA i instalirajte je sa memorije telefona.  



3. Pokrenite aplikciju i podešavanjima definišite intezitet stiska.

4. Takođe, unutar aplikacije odredite šta će telefon učiniti jednom kada detektuje stisak.

Imajte na umu da se radi o BETA verziji i da postoji mogućnost da neke funkcije ne rade baš najstabilnije. Isto tako, pojedine funkcije zahtevaju plaćanje licence.

Jednom kada kupite SideSqueeze Pro licencu, na raspolaganju će vam biti opcija za definisanje neke druge aktivnosti pri stisku telefona dok se nalazite na početnom ekranu (potrebno je koristiti ADB pri aktivaciji ove funkcije).Takođe, SideSqueeze Pro omogućava definisanje neke druge aktivnosti pri stisku telefona dok se nalazite na zaključanom ekranu. Super je i to što SideSqueeze Pro licenca donosi sve nove posebne funkcije bez dodatnog plaćanja ili doplate.