Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pratiti rad procesora i internet saobraćaj na telefonu?

Kako pratiti rad procesora i internet saobraćaj na telefonu?

Evo jedne aplikacije koja će vam na jedan suptilan način omogućiti da pratite rad procesora telefona, kao i sam internet saobraćaj koji se trenutno odvija.

Korišćenje pametnih telefona se ipak ne svodi samo na pozive, poruke, internet i slično. Budimo realni, ozbiljan gejming se danas odvija na pametnim telefonima i tablet računarima. Potom uređivanje fotografija, video snimaka, kreiranje dokumenta raznih tipova i još mnogo toga. Složićete se sa nama da sve navedeno nije ništa što rade samo napredni korisnici, već svi mi koji imamo pametne telefone.

 



E sada, sve te operacije opterećuju telefon i nekada se desi da nešto kene naopako. To može biti iznenadni sporiji rad samog uređaja, greške sa aplikacijama, greške sa operativnim sistemom ili pregrejavanje.

Kada se dogodi da se telefon neočekivano, bez razloga pregreje, potrebno je pronaći razlog zbog čega se to događa. Najlakši način da ustanovite uzrok pregrejavanja je da pratite šta to opterećuje komponente koje emituju veću količinu toplote u trenutnku kada se opterete. Aplikacija koja će vam u tome pomoći je SystemGlow.

Absence of blue bar indicates no network activity -- not something you want during Vainglory

SystemGlow na jedan suptilan način to radi, a to joj polazi za rukom tako što koristi dve tanke linije koje su obojene crvenom i plavom bojom. Crvena je zadužena za prikazivanje rada procesora, a plava za intezitet internet saobraćaja. Naravno, linije manifestuju rad procesora i intezitet internet saobrćaja u realnom vremenu. Ono što je super je mogućnost podešavanja SystemGlow aplikacije tako da linije budu vidljive samo u momentu kada se spusti panel sa obaveštenjima ili sa brzim opcijama.

Treba imati na umu da ove linije ne funkcionišu tako što se ispunjuju sa jedne strane ekrana prema drugoj, u momentu kada se dešavaju promene pri radu procesora i internet saobraćaja. One umesto varijabilne putanje, sa leve na desnu stranu, koriste jačinu osvetljenja. Naime, kada je procesor više opterećen, crvena linija će sijati jače, a kada je manje opterećen, ona će sijati slabije. Na ovaj način se izbegava ometanje korisnika, a kada je njemu potrebna informacija o tome, on bez problema može doći do nje brzim pogledom ka vrhu ekrana telefona.



Kako to nju možemo iskoristiti za analizu rada telefona? Vrlo jednostavno! Dok koristite telefon pratite kada će crvena linija zasijati jače. U tim momentima kada ona zasija jače nego inače, tada treba obratiti pažnju na to koju aplikaciju trenutno koristite jer je ona verovatno uzrok. A ako ne koristite ni jednu, onda obtratite pažnju koje su to pozadinske operacije u toku naglo zaustavite onu za koju smatrate da pravi problem. Ukoliko se nakon naglog zaustavljanja crvena linija "smiri" i prestane da sija jače, onda ste pronašli "krivca".

SystemGlow aplikaciju možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili direktno sa ovog LINKA. Probajte je pa nam pišite vaše utiske!