Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako zaključati slike ili snimke u Google Slike aplikaciji?

Kako zaključati slike ili snimke u Google Slike aplikaciji?

Aktivirajte novu “locked folder” opciju i pomoću nje zaključajte fotografije ili video zapise koje ne želite da bilo vidi.

Google Slike je aplikacija koja na najefikasniji način skladišti i organizuje fotografije koje mi napravimo na našem telefonu. Međutim, već dugo nedostaje jedna vrlo korisna funkcionalnost, a to je zaključavanje osetljivih fotografija ili video zapisa.

 



To se promenilo pa tako nova Google Slike aplikacija donosi opciju “Locked Folder” koja vam omogućava da zaključate fotografije i premestite ih fasciklu kojoj samo vi imate pristup. 

Ova nova opcija je prvo postala dostupna samo za Pixel telefone, ali polako stiže i na telefone ostalih proizvođača. Primera radi, vlasnici OnePlus 8 ili OnePlus 9 modela su već dobili nadogradnju Google Slike aplikacije koja sadrži novu “Locked Folder” opciju.

Danas ćemo vam pokazati kako da aktivirate novu “Locked Folder” opciju pa kada vam ona postane dostupna, bićete upoznati sa time kako da je koristite.

Kako aktivirati i postaviti opciju “Loced Folder” u Google Slike aplikaciji?

1. Pokrenite Google Slike aplikaciju i donjem desnom uglu ekrana dodirnite na “Fonoteka” taster.

2. Zatim dodirnite na opciju “Uslužne funkcije” koja se nalazi u gornjem desnom delu ekrana”.

3. U okviru sekcije “Organizuj fototeku” odirnite na opciju “Postavite zaključanu fasciklu” (eng. set up locked folder).



4. Ako je na vašem telefonu aktivirana neka vrsta zaštite, PIN, otisak prstiju, šablon ili slično, bićete upitani da primenite nešto od toga kako biste potvrdili identitet tj. vlasništvo nad telefonom. 

Ovo je super je sprečava zloupotrebu ove opcije. Takođe, koristićete isti način otključavanja fascikle kao što otključavate i telefon. Ako je otisak za telefon, onda će biti otisak i za otključavanje fascikle.

Sada kada ste aktivirali zaključanu fasciklu (eng. locked folder), moći ćete sve svoje fotografije sa memorije telefona ili sa Google Slike oblaka da prebacite u tu zaključanu fasciklu. Bitno je da znate da će sve fotografije sa Google Slike oblaka, koje su prebačene u zaključanu fasciklu, biti izbrisane sa oblaka. To znači da će one biti preuzete i uskladištene na memoriji vašeg telefona. Samo oni koji budu imali pristup zaključanoj fascikli će moći da im pristupe.



Kako prebaciti fotografije u zaključanu fasciklu?

1. Pristupite novokreiranoj zaključanoj fascikli u okviru Google Slike aplikacije. Naravno, da biste pristupili, potrebno je da primenite bezbednosno rešenje koje ste prethodno postavili. 

2. Dodirnite na plavi taster “Prebaci datoteke”.

3. Odaberite sve fotografije i video zapise koje želite da prebacite u zaključanu fasciklu.



4. Kada završite sa odabirom, dodirnite na plavi taster “Prebaci” koji boravi u gornjem desnom uglu ekrana. 

5. Ponovo primenite bezbednosno rešenje koje ste prethodno postavili za zaključanu fasciklu.

6. U iskakajućem panelu ponovo dodirnite na taster “Prebaci”.

Ako ste već dodali neke fotografije ili video zapise u zaključanu fasciklu, onda nećete imati “Prebaci” plavi taster na sredini ekrana. U tom slučaju je potrebno da dodirnete na “tri tačkice” taster pa na opciju “Prebaci u zaključanu fasciklu” (eng. move to locked folder).