Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Microsoft Lens je idealna aplikacija za skeniranje beleški i dokumenata! (VIDEO)

Microsoft Lens je idealna aplikacija za skeniranje beleški i dokumenata! (VIDEO)

Sigurno ste mnogo puta bili u situaciji da treba da uhvatite neku belešku, ili da vam je neko nešto prezentovao što vam se dopalo pa želite da to dokumentujete i sačuvate kod vas? Evo šta nam je Microsoft “skuvao”, mislimo da će vam se dopasti!

Naravno da mi danas imamo gomilu aplikacija koje koristimo kako bi smo našu efikasnost na poslu podigli na maksimum. Tu su email servisi, cloud servisi, servisi za hvatanje digitalnih beleški i servisi za čuvanje, organizaciju i pregled linkova tj. celokupnih stranica. Međutim šta sa onim što beležite kada niste online i pri računaru?

 



Microsoft je napravio Lens aplikaciju koja je sada dostupna, kako za iOS, tako i za Android korisnike. Lens aplikacija koristi kameru vašeg telefona kako bi skenirala beleške ili dokumente. Kada Lens naprai fotku, aplikacija odmah u realnom vremenu preradi uslikano i prilagodi ga tako da izgleda razumljivo, čitko i jasno.

Šta zapravo hoćemo da kažemo? Kada vi pomoću Lens-a napravite fotku, bez obzira na to iz kog ugla ste uslikali dokument ili belešku, da li je osvetljenje slabije ili ne, Lens obradi fotografiju tako da vi ksanije imate pregled, isključivo dokumenta ili beleške. Lens odstrani sve što nije beleška, dakle pozadinu koja može biti sto, zid ili bilo koja scena iza beleške ili dokumenta, i na kraju vam pruži pregled ciljanog sadržaja.

Kako bi vam sve ovo bilo jasnije pogledajte video koji demonstrira sve funkcije Microsoft Lens-a

Lens aplikacija postoji već godinu dana ali samo za Windows Phone platformu, što je korisnicima Windows telefona veoma poznato. Imamo prilike da čitamo njihove komentare koji govore da su prezadovoljni aplikacijom. A ko ne bi bio zadovoljan Lens aplikacijom kada ona telefon pretvara u prenosivi skener! Ne samo to, Lens aplikacija koristi sistem prepoznavanja slova (OCR) kako bi načinjene fotografije kasnije mogla konvertovati iz JPEG formata u editabilni Word, PowerPoint i PDF format. Kao šlag na tortu je mogućnost da se sa skenirane vizit kartice povuku sve informacije i sačuvaju kao kontakt u imeniku telefona.



Lens je dostupan za iOS na App Store-u ali je na žalost i dalje nedostupan za naš region. Lens za Android je i dalje u test fazi, ali bez obzira na to možete je preuzeti i koristiti ukoliko se pridružite “Office Lens za Android testiranje” zajednici.

 Nakon pridruživanja kliknite na “Become Tester” kako bi ste postali tester i dobili mogućnost da preuzmete aplikaciju sa Google Play prodavnice.