Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Najbolje aplikacije za root-ovane uređaje! [2016]

Najbolje aplikacije za root-ovane uređaje! [2016]

Evo koje su to najbolje aplikacije za uređaje koji su root-vani. Ukoliko ih ne probate, onda nikada nećete saznati šta propuštate! Lista je baš zanimljiva…

OK, skupili ste hrabrost da root-ujete svoj uređaj, zar ne? Čestitamo vam na tome! Mi, sa portala PametniTelefoni.rs, smo se baš trduli da vam pomognemo u tome da se odlučite da root-ujete svoj Android uređaj. Često smo vam pisali šta sve možete da uradite sa svojim root-ovanim uređajem, a kasnije smo vam pravili i detaljna uputstva kako da root-ujete svoje telefon ili tablet.

 



Nadamo se da ste uvideli prednosti root-a i da to generalno uopšte nije toliko strašno i opasno, kako po vas, tako i po vaš uređaj. Naravno, uvek postoji šansa da nešto krene naopako, kao i sve u životu, ali ako ste vredni i volite da učite, onda će sve ići kao podmazano!

Danas smo rešili da vas počastimo jednom zanimljivom listom sa aplikacijama. Ne, ovo nije lista zanimljivih aplikacija, ovo je lista sa najboljim aplikacijama za root-ovane Android uređaje, zato je ona zanimljiva. Sa aplikacijama, koje ćemo u daljem tekstu navesti, vaš telefon možete da pretvorite u “space shuttle”! Ako ih do sada niste koristili i ukoliko tek počinjete da istražujete svoj root-ovani uređaj, verujemo da ćete biti oduvani mogućnostima ovih aplikacija.

Pa hajmo onda da vidimo koje su to aplikacije:

AdBlock Plus

[Besplatna]

Ovo je aplikacija otvorenog izvornog koda i potpuno besplatna. Služi za uklanjanje dosadnih reklama na telefonu, odnosno unutar pojedinih aplikacija. AdBlock Plus se smatra kao obaveznom aplikacijom za root-ovane uređaje.



Čak i mi, koji živimo od internet oglašavanja, volimo da koristimo AdBlock Plus aplikaciju jer nekada reklame znaju biti nepristojno agresivne. Naravno, nije dostupna na Google Play prodavnici, ali je dostupna na ABP zvaničnom sajtu.

Dumpster

[Besplatna + plaćanje u okviru aplikacije]

Ovo je aplikacija koja vam pomaže da oporavite izbrisane datoteke na telefonu ili tabletu. Dumpster je najuspešnij pri oporavljanju fotografija i video snimaka, međutim može oporaviti PDF datoteke, muzičke datoteke, tekstualne datotek, gotovo sve što je nedavno izbrisano.



Kao i za većinu aplikacija ovog karaktera, Dumster aplikacija ne zahteva pristup root-u kako bi normalno radila, ali ako se odobri root, onda će biti efikasnija i uspešnija. Kada instalirate Dumster na Android uređaj, aplikacija se ponaša kao korpa za smeće (eng. recycle bin) na računarima. Dobro je imati Dumster pri ruci, da ne kažemo pri prstu, na svim Android uređajima.

>> Kako dodati “korpu za smeće” na Android telefonu? (VIDEO) <<



OVDE možete da pogledate detaljno uputstvo koje će vam pomoći da povratite izbrisane datoteke. 

Flashify

[Besplatna + verzija koja se plaća]

Ovo je aplikacija koju svaki korisnik root-ovang uređaja treba da ima! Ona omogućava korisnicima da preuzmu i zakažu instaliranje (eng. flash) raznih modova, custom recovery slika, kernela, boot slika i jop mnogo toga.

Kako to mislimo zakažu!? Flashify ne flešuje sve pomenute datoteke dok je sistem pokrenut, kao što mnogi misle, već samo zakaže određene operacije koje korisnik navede pa kasnije, nakon restartovanja i pristupanja u recovery stanje, Flashyfi odradi sav posao.

Zašto preporučujemo Flashify? Zato što je ovo odlična aplikacija i za one napredne korisnike, a da ne govorimo koliko je pogodna za one koji tek počinju sa menjanjem CustomROM-ova i slično. Znate i sami da je ADB sa svojim komandama jako komplikovan za početnike, Flashify to bukvalno menja razumljuvim tasterima i intuitivnim navođenjem.

OVDE pogledajte tekst u kom se prikazuje korišćenje Flashify aplikacije.

Greenify

[Besplatna]

Greenify se još odavno, brzo popela na vrh liste ovog karaktera i to potpuno zasluženo. Greenify prati sve pokrenute aplikacije gde kasnije korisniku prikazuje koje su to aplikacije pokrenute, koje su nekada bile pokrenute, koliko dugo bivaju u aktivnom stanju i koliko puta sve ove aplikacije probude uređaj.

Ova statistika omogućava korisniku da utvrdi koje su to aplikacije koje previše opterećuju uređaj i bateriju. Kada se utvrdi koja to aplikacija nepotrebno radi u pozadini, jednostavnim postavljanjem u stanje hibernacije se rešava problem, a upravo tu opciju nudi Greenify.

Greenify je bukvalno lek za Facebook aplikaciju jer je sprečava da 700 puta probudi telefon u toku dana. Inače, Greenify je potpuno besplatna aplikacija ali postoji mogućnost da se donira programeri simbolična suma novca od 2.99$. Više o Greenify aplikaciji pročitajte OVDE.

Link2SD

[Besplatna + verzija koja se plaća]

Llink2SD je aplikacija koja radi samo ukoliko ima pristup root-u. Ona može da prebaci aplikacije sa memorije telefona na memoriju MicroSD kartice. Dok to radi, kreira linkove koje zavaravaju sistem da su te aplikacije zapravo na memoriji telefona, a ne na memoriji MicroSD kartice.

Ovo je odličan način da se iskoristi prednost velikog kapaciteta MicroSD kartice. Naravno, Android 6 Marshmallow ima bolji sistem koji fabrički omogućava sve ovo, ali dok se ne nadogradite na tu verziju Android-a, ovo je super.

Dodaćemo da postoje neki nedostaci ovakvih aplikacija, tako da nemojte očekivati da pomoću ovoga možete rastereti kompletnu memoriju svog telefona. Primera radi, aplikacije koje su na memoriji MicroSD kartice sporije rade.

Quick Boot

[Besplatna + verzija koja se plaća]

Ovo je aplikacija koja je apsurdno jednostavna i korisna! Gotovo sve verzije Android platforme, pa čak i one modifikovane, nemaju mnogo opcija u okviru panela za gašenje uređaja.  Kada pritisnete i zadržite taster za zaključavanje uređaja  pojavi se panel sa dva, eventualno tri tastera.

Quick Boot menja upravo taj panel gde korisnicima omogućava da dodaju neke zgodne opcije. Primera radi, uz opcije za gašenje i restartovanje uređaja, Quick Boot može dodati opcije za restartovanje u recovery stanje ili u bootloader stanje.

Plaćena verzija omogućava dodavanje “tasker” i “hot boot” opcije. “Hot boot” opcija restartuje korisnički izgled Android platforme, ali ne i uređaj, što često može biti korisno. Quick Boot praktično daje neku malo ozbiljniju namenu panelu koji inače svi retko kada koristimo.

Nandroid Manager

[Besplatna + verzija koja se plaća]

Ova aplikacija radi baš ono što sam njen naziv nagoveštava. Nandroid Manager je tu kako bi korisnik mogao da manipuliše svojim nandroid rezervnim kopijama. Ona vam daje osnovne informacije o svim napravljenim nandriod rezervnim kopijama i omogućava korisnicima neku vrstu interakcije sa njima.

Koju vrstu interakcije?Recimo, pomoću Nandroid Manager aplikacije korisnik je u mogućnosti da  povrati samo aplikacije i datoteke, iz određene rezervne kopije, dok ostalo nije u obavezi. Naravno, ovo nije jednista funkcija ove aplikacije, tu su i ostale korisne funkcije kao što su mogućnost flešovanja nove recovery slike, postavlje oporavka nandroid rezervne kopije nakon prvog restartovanja uređaja, verifikacija MD5 i slično.

Ukoliko do sada niste napravili ni jednu Nandroid rezervnu kopiju, odmah to učinite jer nikada ne znate kada će nešto krenuti po zlu. Potpuno je normalno uvek imati barem jednu nandroid rezervnu kopiju negde sa strane…

ROM Toolbox

[Besplatna + verzija koja se plaća]

Ovo je retko dobra aplikacija koja pruža “sve u jednom pakovanju”. Poseduje gomilu korisnih opcija, uključujući menadžer dadoteka koji ima pristup celom sistemu, menadžer aplikacija koji može obrisati sve aplikacije koje korisnik želi, menadžer ROM-a koji može modifikoivati sam Android, editor skripti, opciju za instaliranje fontova i još mnogo toga.

Na pojedinim uređajima, uz pomoć ROM Toolbox aplikacije moguće je menjati teme, boot animaciju, izgled notifikacionog panela i slično. Čak je dostupno i menjanje frekvencije rada procesora što znači da je korisnik u mogućnosti da poboljša performanse uređaja.

ROM Toolbox je odlična aplikacija koja se i dalje veoma koristi na Android KitKat uređajima. Budući da dugo nije ažurirana, nismo sigurni koliko je pametno koristiti je na uređajima koje pokreće Android 5 LollPop.

SDFix

[Besplatna]

SDFix je aplikacija koja modifikuje Android sistem kako bi se aplikacijama ponovo omogućile pojedine funkcije koje KitKat i LolliPop inače ne dozvoljava. Dakle, Android KiKat i LollPop verzije zaključavaju MicroSD karticu i ne dozvoljavaju aplikacijama, koje su instalirane na uređaju, da koriste eksternu memoriju tog tipa.

Veoma je lako koristiti SDFix aplikaciju. Sve što treba da uradite je da preuzmete i instalirate SDFix aplikaciju, zatim da je pokrenete, štiklirate praznu kockicu, dodirnete na “Continue” taster, sačekate da aplikacija obavi svoje i na kraju je izbrišete.

Servicely

[Besplatna + verzija koja se plaća]

Servicely je relativno nova aplikacija koja korisnicima omogućava da konrolišu pozadinske servise. Primera radi, Servicely omogućava korisniku da spreči rad Facebook aplikacije u pozadini dok je ekran uređaja isključen.

Odlična je za kontrolisanje novih, neispitanih aplikacija koje nepotrebno bude telefon iz stanja režima sna. Ukoliko korisnik zaustavi servise koji su često aktivni i koji su veliki potrošači baterije, uređaj može postići odlične rezultate kada je reč o autonomiji.

Dopada nam se korisnički izgled ove aplikacije, intuitivan je i zanimljiv. Preporučujemo je svima koji žele zgodnu alatku za manipulisanje servisima koji rade u pozadini.

Tasker

[Besplatna]

Ova lista ne bi bila potpuna kada se na njoj ne bi našla aplikacija “Tasker”. Ovo je jedna veoma moćna aplikacija koja može da pretvori telefon u jednu “svemoguću” mašinu! Možda smo vas zbunili malo ovakvim opisivanjem aplikacije, međutim to je tako. Tasker može da modifikuje telefon onoliko koliko je korisnik maštovit.

Zanimljivo je to da mnoge funkcije ove aplikacije čak i ne zahtevaju pristup root-u, ali ako se root odobri, paleta korisnih i uzbudljivih funkcija se znatno povećava. Oni koji vole da detaljno modifikuju svoj Android uređaj za njih je Tasker prava poslastica. Ipak, nije je lako koristiti jer je kompleksna, što znači da ćete morati da se edukujete malo. Nek vas teši to da ćete nakon istraživanja o Tasker aplikaciji i njenim modovima moći da napravite čudo od svog Android uređaja.

Titanium Backup

[Besplatna + verzija koja se plaća]

Ok, pravljenje rezervne kopije nije baš tako zanimljivo, to znamo… Međutim, tek nije zanimljivo kada se nešto krene po zlu, slažete li se!? Kako bi izbegli neželjene situacije tokom “igranja” sa svojim Android uređajem, savetujemo vas da pre toga uvek napravite rezervnu kopiju. A ako već pravite rezervnu kopiju, onda to učinite kao profesionalac: uz pomoć Titanium Backup aplikacije.

Pored toga što ova aplikacija može da napravi odlične, visokomodifikovane rezervne kopije, ona može da briše preinstalirane aplikacije i da zamrzava one aplikacije koje ne želite da trenutno budu u funkciji.

Oni koji često menjaju CustomROM-ove se praktično ne odvajaju od Titanium Backup aplikaciej jer im ona omogućava da uvek imaju “rezervni plan”. Ne samo to, štedi im vreme jer ne moraju iznova sve da postavljaju, instaliraju i prebacuju. OVDE pogledajte uputstvo kako se koristi Titanium Backup aplikacija.

Viper4Android

[Besplatna]

Viper4Android je alatka koja modifikuje kvalitet reproduktovanje tona na Android uređajima. Ova aplikacija ima gomilu različitih opcija koje su tu kako bi korisnik mogao da modifikuje ton koji se preproduktuje na Android uređaju, putem bluetooth uređaja koji je povezan sa njim ili putem slušalica.

Viper4 Android dolazi sa svojim drajverom, sa ekvilajzerom (eng. equalizer), sa gomilom preinstaliranih tonskih efekata i još mnogo toga.

Ovu aplikaciju ne možete tek tako lako instalirati. Potrebno da posetite XDAdevelopers.com sajt kako biste je preuzeli i ispratili proceduru instaliranja. 

OVDE pogledajte kako da dodatno pojačate ton telefona. 

Xposed Installer

[Besplatna]

Iako je poslednja na listi, Xposed Installer aplikacija je možda i najbolja. Ovo je aplikacija koja sadrži market sa gomiliu besplatnih modova koji mgu da naprave Avion od vašeg Android uređaja. Moduli koji se aktiviraju putem Xposed Installer aplikacije su toliko napredni da mogu potpuno izmeniti korisnički izgled Android-a.

OK, to je zapanjujuće, zar ne? A šta ako vam kažemo da možete dodavati gomilu novih funkcija svom Android uređaju jednostavim preuzimanjem i aktiviranjem modula! Da, da! To i još mnogo toga je na raspolaganju svima koji koriste Xposed Installer. Mi smo više puta pisali o pojedinim Xposed modulima tako da će vam ti tekstovi najbolje pojasniti mogućnosti ove aplikacije. Pogledajte:

>> Xposed Moduli za Tablet <<

>> Kako u pozadini slušati muziku sa YouTube aplikacije na Android telefonu! <<

>> Kako primeniti neku novu temu ikonica na Google Now launcher? <<

>> Kako obrisati reklame u Android aplikacijama? <<

>> Kako blokirati pozive uz pomoć fenomenalne “Blacklist - Block Calls & Texts” aplikacije! <<

>> Evo kako da brže i lakše koristite Chrome na Android uređajima! (VIDEO) <<

Što se instaliranja Xposed Installer aplikacije tiče, procedura zavisi od Android verzije i telefona koji koristite. Nećete imati nikakav problem sve dok pratite naše instrukcije. Ako volite nove funkcije i mogućnost detaljnog prilagođavanja svog Android uređaja, onda smo sigurni da ćete se oduševiti Xposed Installer aplikacijom!

>> Kako instalirati Xposed Installer na Android 4.0 i iznad! <<

>> Kako instalirati Xposed Framework na Android 5 LolliPop-u? <<

>> Kako instalirati Xposed Installer na Android 6 Marshmallow uređajima!? (Android 5.1+, Samsung TouchWiz ROM) <<