Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Najbolje Microsoft aplikacije za Android telefone!

Najbolje Microsoft aplikacije za Android telefone!

Verovali ili ne, Microsoft ima neke vrlo zanimljive i korisne aplikacije za Android platformu! Evo koje Microsoft aplikacije mi smatramo najboljim…

U početku Microsoft nije želeo da se bavi iOS i Android platformom. No, to se promenilo čim je Satya Nadella došao na scenu u 2014 godine nakon čega je usvojio neke nove stavove.

 



Microsoft se okrenuo iOS i Android platformi kako bi svoje servise omogućio što većem broju korisnika, bez obzira koju oni mobilnu platformu koristili. logično i pametno, zar ne? Većina dobrih Android aplikacija je izašla iz “Microsoft Garage” projekta koji podrazumeva napore zaposlenih progrmara iz Microsofta koji su oni uložili u slobodno vreme.

Microsoft Office

Microsoft Office je na Android i iOS stigao u 2014. godini kao aplikacija koje je moguće besplatno preuzeti. Zasebne Word, Excel i PowerPoint aplikacije su se pojavile nešto kasnije, u 2015. godini, omogućivši korisnicima da brzo i u hodu uređuju svoje dokumente, tabele i prezentacije.

>> Šta su to Office 365 i po čemu je kod korisnika prepoznatljiv? <<

Neke osnovne funcije ovih aplikacija su besplatne, dok se za one ozbiljnije treba pretplatiti na Office 365. Doduše, osnovne funkcije veći broj korisnika upotrebljava, dok su one napredne potrebno uglavnom onim koji su deo neke veće firme ili korporacije.

Word, Excel i PowerPoint se sinhronizuju sa OneDrive korisnikovim nalogom i tako obezbeđuje čuvanje tj. pravljenje rezervne kopije dokumenta ili prezentacije koju je kasnije lako moguće prepraviti na računaru. Za one koji ne koristi OneDrive postoji mogućnost sinhronizovanja sa Dropbox ili Box cloud servisima.

>> Word <<



>> Excel <<

>> PowerPoint <<

Microsoft Launcher

Ovo je apliakcija koja treba da poslužu kao tema za Android. Međutim, ne kao Windows 10 tema, već kao tema koja se dobro uklapa sa Microsoft servisima i aplikacijama. Microsoft Launcher je ustvari naslednik Arrow Launcher-a jer se pojavio tek nedavno. Došao je kao bolje verzija već solidnog launcher-a.



>> Microsoft je napravio Android launcher idealan za Windows 10 korisnike! (VIDEO) <<

Ono što je dobro kod novog Microsoft Launcher-a je to što je moguće podesiti sopstven “feed” koji podrazumeva pregled vesti, sastanke iz kalendara, pregled nedavno korišćenih dokumenata i pozivanih kontakta. Taj feed bez problema može da služi kao početni ekran telefona. Ideja programera je da novi Microsoft Launcher bude pregledan i da sve informacije prikaže što brže i na što jednostavniji način.

Jedna od korisnijih funkcija Microsoft launcher-a je integracija “Continue on PC” funkcije koja omogućava sinhronizaciju Microsoft naloga. To znači da će vaš Windows 10 računar i Android telefon biti praktično upareni što svakako olakšava korićenja oba uređaja.



>> Microsoft Launcher <<

OneNote

Ovo je aplikacija koja je sve bolja i bolja! Nedavno je dobila neke nove, vrlo zanimljive funkcije. OneNote je bez sumnje jedna od najboljih aplikacija za hvatanje beleški. Budući da je sada ima i na Android platformi, daleko je lakše obaviti određene stvari jer je prisutna sinhronizacija između uređaja.

OneNote aplikacija je u celosti besplatna i ne postoji ni jedna funkcija koju bi korisnik trebalo da plati. Beleške se mogu praviti iscrtavanjem ili ukucavanjem teksta. Moguće je čak napraviti i neke brze skice koje će vas kasnije podsetiti kakav ste koncept imali na umu dok niste bili pri svom računaru. Postoji i opcija skeniranja iscrtanog teksta kako bi ga konvertovala u klasičan, ukucan tekst. Isto tako, moguće je korisiti alatku koja na bazi nekoliko reči pravi brzu pretragu i pronalazi ono što vam je potrebno.

Moguće je oranizovati beleške pomoću titlova, sačuvati “screenshot” ekrana, napraviti glasovnu belešku, umetnuti fotografiju ili video i još mnogo, mnogo toga. Čak je moguće postaviti lozinku na belešku kako bi dodatno sačuvali privatnost. Postoji i vidžet koji je može da se postavi na početni ekran telefona zarad kreiranja bržih beleški. Moguće je pregledati sačuvane beleške i kad internet nije dostupan, za razliku  Evernote aplikacije koja je najpopularnija kada je reč o beleškama.

>> OneNote <<

OneDrive

Ovo je servis za skladištenje datoteka na internetu, uslovno rečeno. Vrlo je sličan servisima kao što su Google Drive, Dropbox, Box i slično. OneDrive se integriše sa mnogim Microsoft servisima i aplikacijama, a među njima su OneNote i Office programi. To naravno omogućava fluidnije korisničko iskustvo.

OneDrive ima mnogo, ali baš mnogo korisnih opcija. Naravno, moguće je podesiti OneDrive da automatski čuva fotografije i video zapise sa telefona. Isto tako, moguće je podesiti da se na telefonu čuvaju datoteke sa OneDrive-a na telefon kako bi one bile dostupne za korišćenje i van mreže.

Sve albume na OneDrive-u je moguće podeliti putem linka, kao i dokumente. Podeljene dokumente je moguće koristiti u kolaboraciji te osoba kojoj je podeljen dokument može da ih uređuje.

OneDrive dolazi sa 5 GB besplatnog skladišnog prostora, ali je moguće dobiti 1 TB skladičnog prostora pri pretplaćivanju na Office 365. Naravno, moguće je dokupiti skladišni prostor nezavisno od Office 365, a cena za 100 GB mesečno je 2$, dok je za 200 GB mesečno cena 4$.

>> OneDrive <<

Skype

Skype je u celosti izmenio svoj korisnički izgled u 2015. godini ponudivši sve svoje funkcije i opcije na jedan čist i jednostavan način. Kao i uvek, pozivi između Skype korinsika su besplatni, uključivši video pozive koji mogu biti i grupni, do 25 ljudi.

Ranije Skype nije imao emotikone, ali od kako ga je Microsoft kupio, mnogo toga je izmenjeno te sada pored emotikona imamo GIF-ove, kratke popularne klipove i mnogo zanimljivih stikera.

>> Skype sada ima prevodioca! Da li ga koristite? <<

Skype omogućava razmenu fotografija, video zapisa, glasovnih poruka i sopstvene lokacije. Naravno, pomoću Skype-a je moguće pozivati mobilne telefone, kao i fiksne, pretplativši se na neki od dostupnih paketa. Zanimljivo je to da korisnici iz Indije mogu potpuno besplatno da pozovu brojeve iz S.A.D.

>> Skype <<

Bro ćemo vam navesti još nekoliko Microsoft aplikacija koje su vredne pomena:

* Outlook - Ovo je pored Gmail servisa jedan od najboljih i najskuplje plaćenih email servisa na planeti. Microsoft je Outlook kupio od kompanije Avompli za čak 100 miliona dolara .

* Microsoft Edge - Ovo je dobro poznati internet pregled koji je od nedavno postao dostupan za Android platformu.

* Microsoft Authenticator - I Microsoft poseduje sigurnosnu proveru u dva koraka. Zahvaljujući ovoj aplikaciji, svi Android korisnici lakše mogu da se uloguju na svoj Microsoft nalog.

* Office Lens - Jedna od boljih aplikacija za skeniranje dokumanata, računa, QR i barkodova je upravo Office Lens. Više o aplikaciji OVDE.