Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo su igrice za telefone iz našeg detinjstva!

Ovo su igrice za telefone iz našeg detinjstva!

Ove igre su nekada bile popularne, a sada ih možete probati na svom telefonu. 

Ukoliko sada imate oko 30 godina, onda postoje realne šanse da ste igrali igrice kao što su DrMario, Adventure in Island, Road Fighter, Bomber Legend i tenkiće tj. Tenk igricu iz 1990. godine. U suprotnom, ili niste bili neki gamer kada su NES igre bile popularne ili ste tada bili zauzeti svojim avantura sa dubkom.

 



Ok, da objasnimo situaciju onima koji nisu u toku. NES je zapravo skraćenica od “Nitendo Entertaiment System” što u prevodu znači, Nitendo sistem zabave. Te igre su se prvo pojavile u S.A.D. još 1985 godine, u oktobru mesecu, a u Evropu su stigle godinu dana kasnije.

Te 8-bitne igre su plasirane na tržište putem takozvanih “ketridža”, a jedan ketridž bi mogao da ima iviše igara. Zanimljivo je to da same Nitendo konzole nisu toliko bile prisutne u našem regionu. Da se razumemo, imalo ih je, ali su svakako primat preuzele kopije tih konzola koje smo mi kao klinci nazivali “Terminator” ili “Sega Mega”. Samo… Ne orginal Sega Mega, naravno…

Uglavnom, to su bile vrlo jednostavne igre sa često vrlo komplikovanim misijama. Dešavalo se da se za jednu misiju utroši i nekoliko dana igranja. Tada nije bila bitna grafika i fps jer se sve zapravo izgled igrice na kraju svodi na to koliko su kockice kreativno raspoređenje i obojene kako bi sačinile prikaz nekog karaktera ili predmeta. Ah… Sve te čari popravljanja gamepad-ova (za nas matorce džojstici)… Taj miris elektronike i prašine nakon duvanja u ketridž…

>> Kako igrati stare, retro igrice na Android uređaju? <<

No, sigurno vas ne zanima naše patetično prisećanje retro gaming-a. Ono što vas zanima i što ste ovde je lista NES igara koje vi možete danas probati po prvi put na današnjim pametnim telefonima. OK, za neke je 8-bitno vraćanje u prošlost tj. “throw back”.

Super Mario igricu nećemo pominjati jer nije fazon govoriti o nečemu optše poznatom. To bi bilo kao kada bi pričali o Coca Colla soku… Našu listu će sačiniti igre koje su nekada bile dobro poznate i često igrane, a koje su danas možda zaboravljene. Pa da krenemo.



Tank

Jedna od retkih igara koje su tada mogle da se igraju u dvoje, ali odjednom, je upravo Tank! Počinjete igru tako što se pojavite pored svoje “ptičice” koju treba da sačuvate od ostalih teknova koji vas napradaju. Deluje “prosto kao pasulj”. I jeste! Ali samo na početku… Iz nivoa u nivo, sve je teže i teže.

>> Tank 1990 - Classic <<

Adventure in Island

Ako ste više za avanturu, nije problem, ima i takvih igara. Šta više, postoji Adventure In Island igra koja je zahvaljujući dobrom gameplay-u dobila čak dva nastavka. Nama su posebno drage verzije 2 i 3.

Naravno, sve u suštini svodi na vešto izbegavanje prepreka sa ciljem da se prikupi što više bodova i pređu sve misije.



>> Adventure in Island <<

>> Adventure in Island 2 <<

>> Adventure in Island 3 <<



DrMario

Ako već želite igru koja će vas naterati da razmišljate i brzo reagujete, onda ne brinite! Igra DrMario je zasnovana upravo na toj temi. Gameplay je takav da imate “bocu” punu virusa koji različitih boja. Vi dobijate kapsule i pakujete ih na viruse kako bih uništili. Uvek možete da vidite koja vam je sledeća kapsula, ali to je sve. Dakle, treba pametno odigrati i odlučiti koji virus treba prvo ukloniti jer ako kapsule dosegnu vrh boce, izgubili ste.

Nažalost, na Google Play prodavnici ne postoji originalna DrMario igrica, već igra koja je napravljena po uzoru na tu igricu, da ne kažemo “kopirana”. Dr. Pixel je jedna koju smo lično probali i možemo vam reći da noje loša.

>> Dr. Pixel: Pill mania Classic <<

Circus

Još jedna vrlo, vrlo zarazna igra, barem tada kada je 8-bit gaming bio popularan, je Circus! U suštini, ništa preterano zanimljivo u igri nema, osim toga što je sam gameplay izuzetno težak. Treba imati želične živce za igru kao što Circus.

>> Circus <<

I za kraj ćemo pomenuti još dve igre za koje smatramo da treba da probate ukolilko su vam se do sada pomenute dopale. Ako je Need For Speed sada sinonim za drobru trkačku igru, onda je Road Fighter: F1 Spirit nekada bio. Takođe, Classic Bomber Legend je igra koju treba da probate.