Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je Snapchat i kako se koristi? (VIDEO)

Šta je Snapchat i kako se koristi? (VIDEO)

Ako ste se ikad pitali šta to Snapchat i kako se koristi, onda će vam ovaj tekst biti od velike pomoći! Potrudili smo se da vam što detaljnije objasnimo šta je Snapchat aplikacija, čemu služi i kako se ona koristi tj. kako da dođete do nejnih cool opcija!

Snapchat aplikaciju su razvili Evan SpiegelBobby Murphy i Reggie Brown, bivši studenti Stanford univerziteta. U stratu, Snapchat aplikacija je nosila naziv Picaboo i bila je namenjena za pravljenje selfie fotografija koje nestaju nakon nekog vremena. U samom stratu, tadašnja Picaboo aplikacija nije uspela da prikupi mnogo korisnika. Na prvom preseku je bilo svega 127 aktivnih korisnika.

 



Ta situacija je dovela do promene naziva aplikacije pa je tako Picaboo postao Snapchat. Tačnije, Picaboo je lansiran u julu, 2011. godine, samo za iOS uređaje, a već u septembru, iste godine, naziv je bio promenjen te je aplikacija ponovo lansirana ali kao Snapchat. Nakon promene naziva, srednjoškolci i studenti su naglo krenuli da koriste aplikaciju jer je nudila razne neke opcije po pitanju razmene poruka, fotogorafija i kratkih video zapisa koji nestaju.

Snapchat je potom vrlo brzo prikupio prvih 100.000 korisnika. Naravno, rast aplikacije se ogledao kroz još veći broj korisnika i kroz nove funkcije same aplikacije. Shodno tome, Snapchat jee u oktobru, 2013. godin lansirao “My Story” funkciju. U cilju monetizacije, Snapchat je par godina kasnije lansirao funkciju “Diskover” u okviru koje su razni magazini, portali i televizije imale svoj zvanični kutak.

Možda jedan od ključnih trenutaka, tada već Snapchat kompanije, je bila “tiha” kupovina “Seene” kompanije, u junu, 2016. godine, koja se bavila razvojem tehnologije izmenjene realnosti. To je naravno dovelo do razvoja kvalitetnijih “lenses” animiranih nalepnica koje koriste tehnologiju izmenjene realnosti. 2016. godina je bila vrlo produktivna za Snapchat jer su toj godini lansirana funkcija ”Memories” i nov proizvod naočare“Spectacles”.

Bilo je i loših trenutaka u kompaniji Snap Ink. kako se sada naziva, a jedan od najsramnijih je curenje ličnih podataka za preko 4 miliona korisnika! Međutim, ideja Snapchat aplikacije i njena upotrebljivost su uspele da održe aplikaciju na sam vrh.

Detaljniju istoriju i razvoj Snapchat aplikacije možete pogledati OVDE



Snapchat aplikaciju možete preuzeti sa priloženih linkova:

Android

>> Snapchat <<

iOS

>> Snapchat  <<



Kako instalirati Snapchat?

Ukratko ćemo vam reći par zanimljivosti vezano za instalaciju. Vrlo je jednostavno i sigurni smo da vam naša pomoć neće biti potrebna tako da ćemo istaći samo ono što je bitno.

- Instalacija se vrši na uobičajen način. Preuzimanjem aplikacije sa Google Play ili App Store prodavnica.

- Što se root-ovanih uređaja tiče, aplikaciju je moguće instalirati ali nije moguće prijaviti se na nju jer Snapchat smatra da se na taj način može narušiti koncept nestajućih poruka, fotografija tj. video snimaka.



- Kreiranje naloga se može obaviti na telefonu, uz obaveznu verifikaciju naloga putem email-a.

- Unos broja telefona nije obavezan ali je poželjan radi otključavanja određenih filtera.

Ukoliko vam je instalacija Snapchat aplikacije i dalje previše koplikovan posao, na ovom LINKU imate detaljno uputstvo.

Kako koristiti Snapchat i čemu služe sve opcije?

Kada pokrene Snapchat aplikaciju, prikazaće vam se početna stranica koju zapravo čini aktivna selfie kamera sa nekoliko opcija za okidanje i uređivanje. Pa hajdemo onda da krenemo redom.

Početna stranica

U samom vrhu imate lupicu putem koje možete pretražiti svoje već dodate prijatelje ili one koje treba da dodate.

U gornjem levom uglu, levo od lupice, je taster koji vas vodi ka stranici koja prikazuje informacije o vašem nalogu. Na toj stranici imate razne opcije za podešavanje i slično.

Pored lupice, sa desne strane, je taster za aktivaciju LED blica ukoliko ga vaš telefon poseduje. A odmah pored tog tastera je i taser za promenu kamere.

U donjem levom uglu je taster za pregled nedavnih prepiski ili za pokretanje novih.

Na dnu ekrana, u sredini se nalazi i veliki okrugli taster za okidanje fotografije ili za beleženja video zapisa dugim dodirom na njega.

Odmah ispod tog velikog tastera za okidanje se nalazi mali okrugli taster koji vas vodi u kategoriju “Memories” gde se skladište svi vaši sačuvani “Snap-ovi”.

I na kraju, u donjem desnom uglu je taster za kategoriju “Storyes” gde možete da kačite vaše priče.

Stranica sa informacijama o nalogu

Kao što smo rekli, stranici koja prikazuje informacije o nalogu se pristupa dodirom na mali “Snapchat” taster koji se nalazi u gornjem levom uglu ekrana, na početnoj stranici ili prevlačenjem prsta sa vrha ekrana ka dnu.

Tu imate razne opcije. U fokusu je vaš Snapchat “Kod” koji se može iskoristiti bi vas drugi dodali jednostavnim skeniranjem. Inače taj Snapchat kod je i vaša profilna fotografija koja uvek mora biti u GIF varijanti.

Zanimljivo je to da ne možete za profilnu Snapchat-a postaviti fotografiju sa memorije teleofna već je morate okinuti u trenutku postavljanja.

Ispod se listaju:

- informacija o ljudima koji su vas nedavno dodali “Added Me”.

- kategorija “Add friends” koja na razne načine može da vam pomogne da dodate prijatelje.

- kategorija “My friends” gde možete pregledati vaše prijatelje.

Što se kategorije “Add Friends” tiče tu imate opcije za dodavanje prijatelja putem korisničkog imena. Isprobajte tu opciju dodavši nas za prijatelje, a naše korisničko ime je “pametnitelefoni”.

Zatim imate opciju “My Contacts” pomoću koje možete skenirati svoj telefonski imenik u potrazi za kontaktima koji koriste Snapchat. Tu je i opcija “Snapcode” koju smo upravo pominjali. Pomoću nje možete dodati prijatelja.

Imate i “Nearby” opciju koja vam omogućava da dodate Snapchat kontakte koji su u vašoj blizini. Imajte na umu da oni takođe treba da aktiviraju Nearby opciju kako biste ih dodali.

I kraju je opcija “Share Username” putem koje možete podeliti svoje korisničko ime na razne načine.

U samom vrhu stranice sa informacijama o nalogu se nalazi mali taster u obliku peharčića (eng. trophy case).

Dodirom na tu ikonicu pristupate stranici gde možete da vidite šta ste od funkcija otključali i kako. U suštini, ne možete da znate šta treba da raditi da biste nešto otključali, ali možete da vidite šta ste otključali i na koji način.

Takođe, pored “trophy case” se nalazi i taster za podešavanje aplikacije ili izmenu informacija o vašem nalogu.

Prepiske

Prepiske (eng. chat) vam se nalaze levo od početne stranice. Njima pristupate dodirom na nedavno pomenutu ikonu ili prevlačenjem prsta preko ekrana. Tu imate sve nedavne prepiske kojim ponovo možete pristupiti.

Međutim, tu ne možete da vidite šta ste se konkretno dopisivali jer primljene i poslate poruke nestaju.

Kada pristupite nekoj prepisci, na raspolaganju su vam sledeće opcije.

- taster za prilaganje fotografije ili videa iz memorije telefona.

- taster za audio poziv.

- taster za kreiranje snap-a.

- taster za video poziv.

- taster za unos stikera i emotikona

Kao što vidite, apsolutno sve vam je na raspolaganju. Snapchat je na ovaj način zaokružio sve potrebe jednog korisnika: dopisivanje, audio pozivanje i video dopisivanje.

Ono što je baš super kod Snapchat-a je video pozivanje. Imamo utisak da niko to nije bolje napravio od njih. A mislimo na to neko “user friendly” video pozivanje. To govorimo jer je moguće u sred video pozivanja slati stikere, poruke i fotografije a da pritom niste uslovljeni da izlazite iz poziva da biste ih pregledali.

A ako vam se dopadaju “Lenses” filteri, onda ćete se obradovati kada vam kažemo da ih možete koristiti i u toku video pozivanja.

Da biste to uradili potrebno je dodirnuti na svoj prikaz kako bi seon uvećao. Kada se uveća vaš prikaz, na dnu će se prikazati lenses filteri koje možete da primenite. Sjajno zar ne?

Što se audio poziva tiče, oni se koriste kao i svaki drugi audio pozivi, dodirom na slušalica taster. Međutim, postoji nešto posebno i kod njih. Moguće je pozvati kontakt, a kada se on javi, bez problema možete napustiti audio pozivanje, ali ne i da ga prekinete.

Naime, kada ponovnim dodirom na slušalicu napustite audio pozivanje, vi se nećete više čuti, ali osoba koju ste pozvali će moći da vam govori sve dok i ona ne napusti audio pozivanje. Dakle, audio poziv u jednom smeru! Isti ovo je moguće i sa video pozivanjem.

Inače, kada prevučte prst preko poslatih poruka, na desnu stranu, prikazaće vam se informacije o vremenskom kodu tj. kada su poruke poslate. Imajte na umu da svaki primljeni snap možete da pregledate još jednom.

To možete da uradite dugim dodirom na pregledani snap sve dok on ne “osveži”. Tada, samo dodirnite na snap i pregledajte ga. Nakon ponovnog pregledanja, ona je zauvek nestao.

*Napomena

U cilju zaštite korisnika koji razmenjuju fotografije u okviru Snapchat aplikacije, kompanija je uključila obaveštenje o beleženju screenshot-a. Kada neko napravi screenshot vaše poruke, vi ćete o tome biti obavešteni.

Memories

Ukratko rečeno, Memories je kategorija gde možete sačuvati svoje snap-ove za neko kasnije korišćenje. To je najglavnija svrha Memories kategorije.

Dodali bismo i to da je moguće naknadno urediti sačuvane snap-ove što je svakako korisno.

Što se pristupanja Memories kategoriji tiče, to možete uraditi dok ste na početnoj stranici, dodirom mali kružić taster koji se nalazi ispod tastera za okidanje snap-a. Pristupanje memories kategoriji možete obaviti i jednostavnim prevlačenjem prsta sa dna ka vrhu ekrana.

U suštini cela ta navigacija Snapchat aplikacije je i osmišljena tako da imate četri stranice i četri gesture, ne računajući petu stranicu koja je inače početna.

Storyes

Što se Storyes kategorije tiče, ona je takođe jednostavna, iako se čini da nije. Na raspolaganju su vam “My Story” opcija i lista priča ostalih korisnika.

Priče (eng. storyes) se mogu kreirati nizanjem jednog ili više snap-ova. To može biti i kombinacija više video snimaka sa fotografijama. Snap tj. fotografiju ili video možete dodati u okviru već započete priče direktno sa početne stranice ili dodirom na taster koji se nalazi u produžetku naslova “My story”.

Naravno, ukoliko priča ne sadrži ni jedan snap, onda je dovoljno dodirnuti na naslov “My Story”.

Ukoliko već imate kreiranu priču, dodirom na “tri tačkice” taster, koji se takođe nalazi u produžetku naslova “My Story”, možete progledati koliko je njih pregledalo vašu priču.

Kada pregledate tuđu priču, u mogućnosti ste da ostavite komentar na bazi konretnog snapa, a ne na bazi cele priče, što je po našem mišljenju super!

Taj komentar će osobi koja je kreirala priču biti poslat kao direktna poruka koja takođe nestaje. Ta poruka će sadržati isečak priče tj. snap koji je komentarisali i sam komentar sanp-a.

Ono što možda retko ko zna je mogućnost da se sačuva komentar za ponovni pregled. To se radi dugim dodirom na isečak sanpa koji je stigao uz komentar

U vlogu koji smo radili vezano za Snapchat smo rekli da priča traje 12 sati. Izvinjavamo se na tome jer je to greška. Svaka kreirana priča traje 24 sata, a nakon toga nestaje.

Kreiranje snap-a i korišćenje posebnih opcija i funkcija

Nije teško zaključiti kako se snap pravi, ali nije baš tako jednostavno pronaći sve te zgodne opcije koje Snapchat poseduje. Baš zbog toga smatramo da je naredni tekst možda i ključan za nove korisnike. Krenimo redom.

- Snap je fotografija ili video, sećate se kada smo to rekli. Fotografija se pravi jednostavnim dodirom veliki okrugli taster, a video koji traje maksimum 10 sekundi se pravi dugim dodirom na isti veliki ogrugli taster.

- Sve opcije za uređivanje su na raspolaganju, bilo da ste okinuli fotografiju ili video.

- Što se lens-eva tiče, oni se primenjuju pre okidanja. Da biste mogli da ih primenite, potrebno je skenirati sopstveno lice dugim do na njega.

- Kada aktivirate lens-eve, njih možete na drugačiji način iskoristiti promenom kamere.

- Video snap-ovi mogu ići sa tonom ili bez. Ako želite da podelite snap bez tona, u donjem levom uglu ekrana ćete imati taster za isključivanje/uključivanje tona.

Kada okinete video ili fotografiju, na raspolaganju će vam biti brojne opcije za uređivanje. U daljem tekstu ćemo govoriti nešto više o njima.

Tekst

Dodirom na malu “T” ikonicu možete dodati tekst preko fotografije ili videa. Na raspolaganju su vam opcije za promenu prikaza teksta pa tako ponovnim dodirom na “T” ikonicu možete birati da li će tekst biti sa zatamljenom pozadinom, praktično unutar male crne tračice, ili da on bude prikazan bez pozadine.

Naravno, uvek možete promeniti boju teksta u onu koja vama odgovara jednostavnim prevlačenjem tastera preko palete koja se prikazuje ispod “T” ikonice.

Kada završite sa unosom teksta, dovoljno je dodirnuti na prazan deo ekrana kako bi se tekst primenio. Nakon toga uvek možete preuveličati ili repozicionirati tekst. Takođe, ukoliko ste napravili grešku pri prisanju ili želite da promenite boju, samo dodirnite na test i sve opcije za će biti ponovo na raspolaganju.

Crtanje

Uvek možete docrtati nešto preko fotografije ili videa. Dodirom na ikonicu u obliku male olovčice, koja se nalazi odmah ispod tastera za tekst, aktivirate režim crtanja.

Prevlačenjem tastera preko palete sa bojama možete promeniti boju unosa, a dodirom na emotikon, ispod palete sa bojama, možete podesiti olovčicu da ispisuje emotikon koji ste prethodno definisali.

U slučaju da ste pogrešili pri unosu, uvek se možete ispraviti jedonstavnim dodirom na taster za korak unazad. On se nalazi pri vrhu ekrana, odmah pored “Olovčica” ikonice. Da biste potvrdili unos i vratili snap radi daljeg uređivanja, potrebno je dodirnuti na “strelica” taster koji je smešten u gornjem levom uglu ekrana.

Kao i kod teksta, unos olovčicom možete uvek naknadno izmeniti ponovnim korišćenjem te alatke.

Stikeri i emotikoni

Ispod tastera za tekst i crtanje se nalazi i daster za primenjivanje stikera ili emotikona. Situacija je veoma jednostavna:

1. Dodirnete na taster za stikere.

2. Kada se pojavi nov prozor prikazaće vam se najčešće korišćeni emotikoni. Izaberite tu jedan ili pretražite drugi.

3. Pretragu ostalih emotikona vrši se dodirom na isečak koji se nalazi u okviru tračice koja boravi na dnu ekrana.

4. Kada prođete stiker koji vam odgovara, samo dodirnite na njega i on će biti primenjen,

5. Kasnije samo preuveličajte ili repozicionirajte stiker kako vama odgovara.

Ono što je bitno da znate je da ne postoji ograničenje po pitanju primenjivanja stikera te ih može biti onoliko kolilko vama odgovara. Takođe, onaj stiker koji je poslednji dodirnut će biti frontalno prikazan, a svi ostali će biti iza njega. To je naravno tako u slučaju da imate fotografiju koja je prenatrpana stikerima pa želite da vam jedan od njih bude u celosti prikazan.

Isecanje

Tu je i opcija koja vam pomaže da izrežete deo fotografije, duplirate ga i uredite po vašoj želji. Toj opciji pristupate dodirom na “makazice” taster. Potom samo prevucite prst preko rubova objekta u fotografiji koji želite da izrežete. Alataka će skenirati to i precizno izrezati ono što ste označili.

U okviru ove alatke se nalazi i opcija za uklanjanje određenih stvari sa fotografije. Potrebno je dodirnuti na mali okrugli taster unutar kog su zvezdice kako bi aktivirali funkciju i potom samo precrtati ono što želite da uklonite sa fotografije.

Štoperica

Poslednja opcija u nizu koji se proteže sa vrha desnog ugla ekrana je štoperica. Dodirom na tu opciju određujete kolo sekundi će se fotografija prikazati osobi kojoj je šaljete ili u priči koju pravite. Možete birati između 1 ili 10 sekundi. Doduše, postoji i mogućnost da se odredi da fotografija bude prikazana bez vremenskog ograničenja.

Filteri, geografsko označavanje i ostale opcije

Prevlačenjem prsta preko fotograije se primenju filteri ili geografsko označavanje u vidu stikera sa nazivom grada u kom se nalazite. Takođe, na isti način možete primeniti informaciju u vremenu, vremenskoj prognozi, o brzini kretanja i slično.

U slučaju da uređujete video, na raspolaganju će biti opcije za usporavanje i ubrzavanje videa, kao i opcija za koja će video reprodukovati unazad. Naravno sve to aktivirate prevlačenjem prsta preko ekrana levo ili desno.

Šta sa napravljenim i uređenim snap-om?

Kada napravite snap i  završite sa njegovim uređivanjem, na raspolaganju će vam biti opcija za čuvanje u “Memories” kategoriju. 

Naravno, odmah pored opcije za čuvanje u Memories je i opcija za dodavanje u "My Story" ili u "Our Story. Dakle, da dodate snap u svoju priču ili u priču koju gradite sa ostalima.

Kada dodirnete taster za direktno slanje kotaktima, prikazaće vam se lista kontakta, ali i opcija za kreiranje grupe, što znači da možete imati grupnu razmenu snap-ova. Takođe, uvek možete direktno poslati nekom snap ali ujedno i dodati ga u svoju priču štikliranjem “My Story”.

Snapchat ima i opciju “Our Story” što je zapravo priča koju možete kreirati vi zajedno sa vašim prijateljima. Shodno tome, na listi sa kontaktima će biti opcija “Our Story” koju poput “My Story” možete ujedno štiklirati.

Zaključak

To je to! Nadamo se da smo sve obuhvatili i da ništa nismo zaboravili. Generalno, mi nismo stručnjaci za Snapchat, ali smo nekoliko dana aktivno koristili aplikaciju kako bi napravili recenziju. Smatramo da je Snapchat posebna priča i da zaslužuje našu pažnju, bez obzira na to što Facebook uporno krade sve njihove funkcije. 

Ako imate neko pitanje vezano za Snapchat, postavite nam u komentarima ovog posta, a mi ćemo vrlo radi da vam pišemo ukoliko imamo konkretan odogovr.