Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve Google aplikacije sa tamnom temom!

Sve Google aplikacije sa tamnom temom!

Koristite aplikacije sa tamnom temom i uštedite bateriju do 60%! Evo koje su vam sve Google aplikacije sa tamnom temom na raspolaganju!

Sada je ozvaničeno da telefoni sa AMOLED ekranima mogu da imaju do 60% duži vek baterije ukoliko se koriste aplikacije sa tamnom temom.

 



Google je sproveo istraživanje gde je došao do neverovatnih rezultata. Nešto više o tome pročitajte na priloženom linku:

>> Tamna tema štedi bateriju telefona, izjvaio je Google! <<

Mi smatramo da to ne treba proći nezapaženo te smo rešili da napravimo članak u kojem vam pišemo o svim Google aplikacijama koje imaju tamnu temu.

Google Phone - Aplikacija za pozivanje

Google Phone aplikacija je dugo bila dostupna sa tamnom temom, ali ne kao zvanična verzija, već kao modifikovana. Danas možemo da je preuzmemo i koristimo sa tamnom temom, bez bilo kakvog modifikovanja telefona.

Doduše, još ova verzija aplikacije se ne može preuzeti sa Google Play prodavnice, ali se barem može preuzeti u APK formatu. Proces instalacije nije komplikovan, a “korak po korak” uputstvo možete pogledati na priloženom linku:

>> Preuzmite Google Phone aplikaciju sa tamnom temom! <<



Google Kontakti - Imenik

Ako koristite Google imenik, a ne onaj podrazumevani koji dolazi uz sam telefon, onda možete da računate na tamnu temu. A i ako ga ne koristite, onda svakako možete da preuzmete Google Contacts aplikaciju sa Google Play prodavnice, podesite tamnu temu i počnete da je koristite.

Počevši od verezije 3.2, Google je omogućio tamnu temu koja po svemu sudeći može biti itekako zdrava za bateriju vašeg telefona. Aktiviranje te tamne teme je prilično jednostavan proces. Sve što treba da uradite je da pristupite dodatnim opcijama dodirom na “tri crtice” taster u gornjem levom uglu ekrana i da na kraju dodirnete na opciju “Aktiviraj tamnu temu” (eng. turn dark theme on).



YouTube

Ako pratite naš portal onda ste do sada sigurno već čuli da je YouTube konačno omogućio tamnu temu za sve korisnike, pa i za naš region. Ranije smo imali prilike da koristimo tamnu temu prvo na računarima, pa zatim na iOS telefonima i tek na kraju na Android uređajima.

Suštinski, aktivacija tamne teme u YouTube aplikaciji za Android uređaje nije toliko komplikovana. Dovoljno je pristupiti podešavanjima i aktivirati je. No, ukoliko ne možete sami da se snađete, prilažemo vam detaljno uputstvo koje vam može pomoći oko toga:

>> Kako aktivirati tamnu temu u YouTube aplikaciji, na Android-u? <<



Android Messages - Aplikacija za SMS dopisivanje

Oni koji prate tech dešavanja se dobro sećaju da je Google još davne 2014 (za tehnologiju je period od četiri godine daleka prošlost) lansirao Google Messenger aplikaciju koja je bila namenjena za SMS dopisivanje.

U neku ruku nas je radovalo to što ćemo imati Google-ovo rešenje za SMS dopisivanje iako je tada bilo gobilu drugih koji su dobro “radile posao”. Međutim, Google je bio vredan te je Google Messenger aplikaciju često nadograđivao. U roku od šest godina je Google Messenger aplikacija dobila nekoliko ključnih nadogradnji među kojima su bile i ove:

>> Google Messenger aplikacija je upravo dobila podršku za GIF fotke! <<

>> Messenger aplikacija je putem poslednje nadogradnje stekla neke nove funkcije! <<

Naravno, ubzo nakon toga je Google Messenger aplikacija dobila novo ime koje i danas koristi, a to je Android Messages. I možemo vam reći da je Google nastavio sa unapređivanjem ove aplikacije pa je tako ona jedna od retkih koja će podržavati RCS standard. Više o tome saznajte na priloženom linku:

>> "Chat" je Google-ova alternativa za iMessage! <<

A ubzo nakon “Chat”-a, Android Messanger aplikacija je dobila podršku za sinhronizaciju sa Windows uređajima te je moguće poslati ili primiti SMS poruku direktno putem računara. Više info na priloženom linku:

>> Kako poslati SMS poruku preko računara? (VIDEO) [2018] <<

Sve u svemu, stiglo je još jedno unapređenje, a to je tamna tema. Možda za neke to neće biti toliko bitno, ali za neke će to značiti do 60% uštede baterije. Što se aktivacija tamne teme tiče, ona se može izvršiti u okviru dodatnih opcija. Dovoljno je dodirnuti na “tri tačkice” taster u gornjem desnom uglu ekrana pa na opciju “Omogući tamni režim”.

Gboard - Tastatura

Google tastatura takođe može da se podesi da bude tamnija nego što jeste, ali to ne podrazumeva neki režim koji će sve načiniti tamnijim. Prosto, postoje razne teme od kojih vi treba da izaberete neku što tamniju. Više o biranju tema možete pročitati na priloženom linku:

>> Preuzmite novu Google tastaturu čiji izgled možete da prilagodite! <<

Google News - Aplikacija za vesti

Ukoliko volite da čitate novosti na svom telefonu, a to radite putem nekih drugih aplikacija, onda je zarad uštede baterije vreme da počnete da koristite Google News aplikaciju.

Ona poseduje mogućnost da podesite sve izvore tj. medije koje inače pratite i tako čitate novosti na jednom mestu! Po našem mišljenju je to najbolje rešenje, čak i kada nije reč o uštedi baterije. Naravno, budući da je Google News aplikacija dobila tamnu temu, ne bi bilo loše koristiti je.

Aplikaciju možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili sa priloženog linka:

>> Google Vesti <<

Google Mape - Navigacija

Čak je Google Maps dobila tamnu temu, iako na prvi pogled to deluje radikalno. Ipak smo svi navikli na taj svetli dizajn i na tu šemu boja koja nam olakšava da prepoznamo šta je i gde je šta.

Sa druge, strane, ako neku aplikaciju treba koristiti u režimu tamne teme, onda je to definitivno Google Mape. To govorimo jer se Google Mape koriste u dužem vremenskom intervalu, bilo za istraživanje neke lokacije ili kao aplikacija za navigaciju.

Aktivacija tamne teme se vrši u podešavanjima aplikacije, pristupom kategoriji “Podešavanja navigacije” i slektovanjem opcije “Noć” ispod naslova “Kombinacija boja”.