Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako podesiti besplatan, nativni VPN na Windows 10 uređaju?

Kako podesiti besplatan, nativni VPN na Windows 10 uređaju?

Evo kako da podesite “built-in” VPN funkciju i besplatno je koristite. Mi smo pronašli server iz Velike Britanije koji se može postaviti bez novčane naknade.

Windows 10 je iz meseca u mesec praktičniji, efikasniji i kompatabilniji! Uz svaku novu nadogradnju nam stiže po neka nova funkcija i opcija koja to korisničko iskustvo čini daleko kvalitetnijim. Ono što je nama drago da vidimo je to što Microsoft pokušava da osposobi Windows 10 za sinhronizaciju sa gotovo svim servisima, ali i da ostane autentičan time što prudužava listu svojih nativnih funkcija. Jedna od novih nativnih funkcija je integrisana VPN funkcija tj. “Built In VPN”.

 



O čemu se zapravo radi? Odmah da razjasnimo da to nije besplatni VPN servis kao što imamo slučaj sa Opera internet pregledačem! Microsoft je ustvari napravio novu “VPN” kategoriju koja nudi mogućnost podešavanja VPN-a direktno iz Windows 10 platforme. To automatski eliminiše potrebu za programom trećeg lica tj. VPN programom koji dolazi uz pretplaćeni servis. Pa hajdemo onda da vidimo kako se nativna VPN opcija podešava i kako da dođete do besplatnog servera?

>> Kako po prvi put podesiti Windows 10 telefon? <<

>> Kako koristiti Android apliakcije na Windows 10 tablet ili desktop računaru? <<

>> Kako dodati USB Tip C konektor na Windows 10 desktop računar? <<

>> Kako otključati bilo koji Windows 8.1/10 računar putem otiska prstiju? [Windows Hello] <<

Kako podesiti besplatan nativni VPN na Windows 10 operativnom sistemu?

1. Kliknite na “Start” taster, pa na malu “Settings” ikonicu koja je u obliku malog mehaničkog točkića.



2. Potom u podešavanjima kliknite na “Network & Internet” kategoriju.

3. Sa leve strane prozora ćete imati listu podkategorija. Vi treba da pronađete i kliknete na “VPN” kategoriju.



4. Jednom kada se nađete u “VPN” kategoriji kliknite na opciju “Add a VPN connection”.



5. U novo-otvorenom prozoru unesite sledeće parametre:

Connection name:

- Naziv VPN-a. Možete upisati šta god vama odgovara. Možda je pametno uneti lokaciju servera kao naziv.

Enter name or addres:

- Adresa VPN Servera. Ovde treba da unesete adresu servera. Ako ste se pretplatili na neki VPN, kontaktirajte podršku i zatražite im ovaj parametar. Mi smo pronašli besplatan server za V.B. tako da možete njega da podesite. Adresa tog servera glasi: 94.76.233.203

VPN Type:

- Tip VPN protokola. I ovaj parametar možete dobiti od podrške VPN provajdera na koji ste se pretplatili. Ukoliko želite da koristite besplatni server koji smo mi pronašli, onda je potrebno podesiti PPTP protokol tj. Point to Point Tunneling Protocol.

Type of sign-in info:

- Način autentikacije. Potrebno je odabrati opciju “User name and password”.

User name (optional):

- Naravno, ovde treba da unesete korisničko ime za VPN nalog za koji ste se pretplatili. Ukoliko želite da koristite besplatni VPN server koji smo mi pronašli, samo unesite: freevpnaccess.com

Password (optional):

- Logično, ovde ide lozinka vašeg VPN naloga na koji ste se pretplatili. Za besplatni VPN server koji smo mi pronašli, lozinka je: 1075

6. Na kraju samo štiklirajte “Remeber my sign-in info” kako bi se zapamtili svi parametri i kliknite na “Save” taster. U slučaju da ovaj besplatni server ne funkcioniše, evo liste servera od kojih bi jedan trebalo da funkcioniše:

*Napomena

Parametri se često menjaju tako da je najbolje posetiti FreeVpnAccess.com. Tu možete pronaći precizne informacije za postavljanje VPN servera.

A što se korišćenja tiče, sve što treba da uradite je da kliknete na WiFi ikonu koja se nalazi pored sata, datuma, kontrole za ton i slično. Zatim da u padajućem panelu kliknete na VPN koji ste podesili. U našem slučaju je to “UK - Maidenhead”.

>> Koje su to korisne Windows 10 funkcije i kako se on ponaša na moćnim uređajima? (VIDEO) <<

>> HP Envy X360 će vas najbolje upoznati sa Windows 10? (VIDEO) <<

>> Acer Switch Alpha 12 je svestrani Windows 10 računar! (VIDEO) <<