Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve sa Google I/O 2016 konferencije! Što se nas tiče, ovo smo čekali!

Sve sa Google I/O 2016 konferencije! Što se nas tiče, ovo smo čekali!

Evo teksta koji će vam ukratko opisati šta se sve desilo na uzbudljivoj Google I/O 2016 konferenciji.

Google je 18. maja organizovao ovogodišnju I/O konferenciju gde je preko 7000 novinara lično imalo priliku da se upozna sa najnovijim i uzbudljivim dostignućima ove kompanije. Mi smo, kao i mnogi drugi novinari širom planete, uživo pratili konferenciju putem Google I/O 2016 sajta.

 



Oduševljeni smo šta nam je Google sve pripremio za ovu godinu. U ovom tekstu želimo samo da se dotaknemo toga o čemu je Google sve govorio na svojoj Google I/O konferenciji, a u narednim ćemo detaljnije pisati o svemu pomenutom.

Google Asistent

Izgleda da Siri sa iOS operativnog sistema sada ima ozbiljnog konkurenta! To govorimo jer je Google sa ponosom predstavio svog Google AI digitalnog asistenta koji se, u neku ruku, ponaša kao bot. No, bez obzira na to na koji način komunicirate sa Google AI asistentnom, od njega je moguće zatražiti gotovo sve. Rezervacija karti za bioskop, rezervacija mesta u restoranu, zakazivanje sastanka, dodavanje događaja u kalendar i još mnogo, mnogo toga!

Ono što je baš super kod Google AI asistenta je to što se on ponaša poprilično prirodno, koliko to za jednu “mašinu” veštačke inteligencije može biti. Shodno tome, prilikom komunikacije sa Google AI asistentom, korisnik nije u obavezi da stalno napominje nešto što je ranije već pomenuo.

Primera radi, ukoliko pitate Google AI koji je to film u kom glumi Bred Pit, on će vam prikazati odgovor nakon kog možete nastaviti konverzaciju i upitati “a koji je njegov najviše ocenjen film”, bez nagoveštavanja imena i prezimena glumca. Ne možete reći da to nije prirodni sled komunikacije. Pride, Google AI će svaki odgovor bogato prezentovati kako bi korisnik mogao da ima uvid u što više informacija, u svega nekoliko dodira.



Google planira da svog asistenta integriše u što je više platformi moguće, uključujući Nest, Google Cast, itd...

Google Home

Još jedno rivalstvo se rodilo na ovogodišnjoj Google I/O konferenciji. Amazon-ov “Echo” više nije usamljen jer je od sada u igri i novi “Google Home” proizvod! Radi se o uređaju koji je zamišljen da boravi na povrišini neke police, stola, noćne komode i slično. U suštini, to je napredni Bluetooth zvučnik sa integrisanim Google AI asistentom. Potencijalni korisnici Google Home uređaja će zahvaljujući istoriji korišćenja Google naloga i Google aplikacija, moći da iskoriste njegov pun potencijal.

Mogućnosti su stvarno beskrajne, a kako Google navodi, Home će vremenom bivati sve bolji i bolji. Integracija novog Google AI asistenta će korisnicima omogućiti da glasovnim komandama učine mnogo toga, i to sve “ u hodu”, sasvim fluidno. Korisnici će moći da ga povežu sa TV-om, sa sistemom za grejanje i hlađenje, sa sistemom za osveljenje, odnosno sa pametnim sijalicama, itd. Pogledajte video koji na kratko predstavlja efikasnost Google Home proizvoda.



Naravno da je Google Home odličan uređaj, barem smo takav utisak stekli prilikom prezentacije. Ipak, osećamo tu tedenciju Google-a da se detaljnije i dublje uvuče u živote svih nas putem ovih i njima sličnim uređajima. Nekako se ne osećamo previše sigurni kada se pominje šta je sve Google Home u mogućnosti da učini. No, ostavljamo na vama da odlučite da li će Google Home u budućnosti biti vaš izbor ili ne. Uglavnom, ono o čemu ceo internet bruji je da Google Home neodoljivo podseća na osveživač vazduha. Zanimljivo...  

Allo & Duo

Poslednjih par godina giganti naporno rade na tome da obezbede svoje mesto na tržištu kada je reč o aplikacijama za dopisivanje. Primera radi, Facebook je kupio WhatsApp, Microsoft je kupio Skype, a šta je Google uradio? Pa… Google je rešio da “zvekne” Google Hangouts aplikaciju i napravi nešto sasvim novo!



Mi smo prvo bili zaprepašćeni tom odlukom, a ubrzo zatim oduševljeni jer su nove Google aplikacije za dopisivanje i video pozivanje, Allo & Duo, neverovatno zgodne i zanimljive za korišćenje.

Što se Duo aplikacije za pozivanje tiče, kod nje imamo premijeru. Zašto? Pa, Duo je prva aplikacija za video pozivanje koja vam omogućava da uživo gledate onog koji vas poziva pre nego što se javite. To se zove “Knock Knock”!Jeste, malo je jezivo doduše. Međutim, to se može iskoristiti na mnoge kreativne načine.

duo video

Allo, sa druge strane, je aplikacija za dopisivanje koja je napravljena da bude svesna sadržaja koji se koristi unutar nje. Primera radi, ako se sa nekim dopisujete oko zakazivanja večere u nekom restoranu, Allo će moći da vam predloži neke zanimljive restorane u blizini. Allo čak može i da vam rezerviše mesto, a da pritom ne morate da izađete iz aplikacije. Mnogo toga je moguće učiniti direktno unutar Allo aplikacije, uključujući pretragu fotografija i njihovo deljenje sa dopisnikom.

Daydream VR

Uopšte nije iznenađenje to što je Google rešio da se značajnije implementira u VR industriju. Njihov prvi ozbiljan korak ka tome je Daydream VR. U pitanju je hardverska i softverska inicijativa koja sa jedne strane donosi dva uređaja: kontroler i headset. A sa druge: integraciju Daydream VR u samo jezgro Android N platforme.

Google je istakao da će Daydream zahtevati određenu specifikaciju od telefona kako bi on mogao da se koristi. Ti telefoni će biti “Daydream Ready”, odnosno kompatabilni za korišćenje u Daydream VR režimu.

Google u saradnji sa raznim programerima radi na tome da obezbedi što bogatiji sadržaj za Daydream VR. Već sada imamo mogućnost da na YouTube-u pregledamo primere koji prikazuju kako će korisničko iskustvo izgledati. Daydream će imati svoju Google Play prodavnicu sa koje će moći da preuzimaju najpopularnije aplikacije.

Android Instant aplikacije

Mrzite da preuzimate aplikacije koje ne koristite često, a jednostavno vam trebaju na kratko  kako bi obavili nešto? U tom slučaju, instant aplikacije je ono što će vam promeniti način korišćenja telefona jer ćete moći da ih pokrenete bez prethodnog instaliranja.

Google se slaže sa tim da nema potrebe da korisnik preuzima aplikaciju kako bi samo jednom ili par puta pomoću nje obavio nešto. Kao rešenje za to, Google je predstavio “Instant Apps” režim.

Primera radi, kada vam neko pošalje link ka nekom video prilogu koji se može pregledati isključivo putem aplikacije, dovoljno je samo da kliknete na njega i aplikacija koju bi inače trebalo da preuzmete će biti pokrenuta. Kako? Umesto da se cela aplikacija instalira, klikom na link se instalira samo određeni delovi koda koji omogućavaju korišćenje aplikacije bez kompletnog instaliranja.

“Instant Apps” režim je nešto čemu se smo se mi najviše obradovali. Smatramo da će to doprineti bržem i fluidnijem korišćenju Android uređaja. Takođe, vlasnici aplikacija će na ovaj način imati priliku da lakše podignu svest o svojoj aplikaciji i tako je promovišu.

Android N Beta

Android N je pored dosadašnjih promena kod opcija, funkcija i samog izgleda, u Beta fazi dobio nekoliko unapređenja “ispod” haube. Za početak spomenućemo da je novi API “Vulkan” doprineo značajnom unapređenju performansi same platforme, pogotovu grafičkom čipu. Igrice na Android N Beta platformi rade primetno fluidnije. Takođe, detalji prilikom igranja su odlično predstavljeni i prikazani. U poređenju sa ranijim verzijama Android platforme, Google je ovaj put uspeo da napravi konkretan korak napred.  

Što se sigurnosti tiče, Google je i na tome radio te se na Android N beta platformi mogu primetiti par novih sigurnosnih promena. Google se i dalje trudi da podigne bezbednost privatnosti svojih korisnika što nas raduje da čujemo i vidimo.

Google sa takođe pohvalio da je radio na tome da Android N Beta bude produktivniji nego ranije. Evo nekih promena koje korisnici mogu očekivati narednom nadogradnjom:

- Nedavno korišćenje aplikacije se brišu ukoliko se ne koriste duže vreme

- Multitasnking: Podrška podeljenog ekrana konačno dolazi na Android telefone i tablete. direktno iz sistema. Slika u slici opcija će takođe biti dostupna ali za Android TV uređaje. To znači da će korisnici moći da umanje ono što trenutno gledaju kako bi uporedo mogli da koriste nešto drugo na TV-u. Recimo da pretraže nešto.

- Notifikacije: Na Android N Beta platformi je moguće odgovoriti na poruku direktno iz notifikacionog panela.

- Emoji: Vise emotikona

Android Wear 2

Operativni sistem za nosive uređaje je dobio nadogradnju na verziju broj 2. Tokom ove godine bi Android Wear 2 trebalo da bude dostupan za preuzimanje, ističe Google. Što se promena tiče, ima ih i one se odnose na tehnički i estetski segment korisničkog iskustva.

Android Wear 2 će omogućiti pametnim satovima da rade u potpunosti autonomno, bez obaveze da prethodno budu povezani sa telefonom. To će olakšati razne aktivnosti, uključujući preslušavanje muzike, korišćenje nekih aplikacija i slično. Kada smo kod aplikacija i one će moći da se koriste autonomno što je naravno veoma značajno unapređenje za Android Wear platformu.

Google je dodao da će lica sata (eng. watch faces) takođe biti unapređena. Na Android Wear 2 platformu, lica sata će imati dodatne informacije koje mogu da vas odvedu do aplikacije dodirom na njih.

Super je to što je Google dodao i tastaturu te će Android Wear 2 pametni satovi moći da posluže i za dopisivanje. Nije da ranije to nije bilo moguće, ali tastatura nasuprot glasovnim komandama i iscrtavanju je mnogo bolje rešenje.

Chromebook

I konačno, Android aplikacije će uskoro, počevši od juna, biti kompatabilne sa Chrome OS uređajima. Ako vas brine da li će sve one biti kompatabilne, odgovor je da! Bez obzira na to da li su ih programeri prilagodili ili ne, znači sve aplikacije će od juna moći da se koriste na Chromebook uređajima.

Ipak, neće svi Chrome OS uređaji moći da koriste aplikacije sa Google Play prodavnice zato što neće svi dobiti novu nadogradnju. Za početak, Asus Chromebook R11, Chromebook Flip i 2015 Chromebook Pixel su uređaji koji će dobiti nadogradnju, a ostali će možda dobiti tokom godine.

Premium Chromebook uređaji će se takođe pojaviti tokom ove godine, naravno sa Chrome OS verzijom koja je kompatabilna sa svim Google Play aplikacijama.

U slučaju da cela vaša porodica koristi Chromebook uređaje, ili barem dva, onda će vas obradovati informacija da Google planira da pokrene “Family Library” plan koji će omogućiti korisnicima da koriste jednu plaćenu aplikaciju na više uređaja.


U ovom tekstu smo samo površno obuhvatili ono što je predstavljeno na Google I/O 2016 konferenciji. U narednim tekstovima ćemo pisati detaljnije o svemu što smo ovde pomenuli, kao i o “Progresive web apps” i “Accelerated Mobile pages” sistemima koje je Google takođe predstavio. Takođe, pisaćemo i o projektu ARA jer je on konačno dobio interesantan epilog.