Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako instalirati APK datoteku na Android uređaju?

Kako instalirati APK datoteku na Android uređaju?

Evo kako da osposobite Android uređaj za instaliranje APK datoteka koje su preuzete sa interneta. Takođe ovde imate i uputstvo koje će vam pomoći da instalirate APK datoteku. 

Nekada, Google Play prodavnica nema ono što nam je baš potrebno. Tačno je da je instaliranje aplikacija sa Google Play prodavnice najlakši i najbrži način da se to obavi ali baš uvek.

 



Šta činiti u situacijama kada vam izađe poruka da vaš region ili uređaj nije podržan? Šta se dešava kada obrišu vašu omiljenu aplikaciju sa Google Play prodavnice? Da li vam je nekada palo napamet da se sve aplikacije, koje su ranije bile ili su i dalje na Google Play prodavnici, mogu preuzeti sa interneta i instalirati sa memorije telefona?

Naravno da je moguće preuzeti neku aplikaciju sa interneta i instalirati je sa memorije telefona, to se na engleskom žargonski kaže “slidload”. Android je za razliku od ostalih mobilnih operativnih sistema otvoren koda (eng. open source) što podrazumeva potpunu slobodu. nstaliranje aplikacija sa memorije telefona dobro dodje kada sa interneta besplatno preuzmete plaćene aplikacije.

>> Šta je Open Source uopšte tj. Open Source aplikacija ili operativni sistem! <<

Pre nego što nastavite dalje, preporučujemo da se na priloženom linku prvo upoznate sa terminom "APK":

>> Šta je APK datoteka <<

Nepoznati izvori

Google Play prodavnica automatski instalira aplikaciju na telefon kada je preuzmete zato što taj servis u okviru sebe sadrži sigurnosni sistem koji sve Android uređaje čuva od virusa. To zapravo znači da je svaka aplikacija preuzeta sa Google Play prodavnice već proverena i skenirana na virus. U to, kolilko je Google uspeo da nas zaštiti od virusa, nećemo da ulazimo, ali vredi pročitati neke korisne informacije na priloženim linkovima:



>> Google Play je pun aplikacija koje sadrže napadni sistem reklamiranja! <<

>> Pojavio se novi lukavi virus za Android platformu! <<

>> Antivirus za Android uređaje. <<

U situacijama kada treba da se instaliraju APK datoteke sa memorije telefona, Android platforma fabrički ima blokadu jer su one nepoznatog porekla. Iako u sebi te APK datoteke sadrže sve informacije o tome ko ih je napravio, Android ih vidi kao pretnju jer nisu preuzete sa Google Play prodavnice. Ako ste vi svesni da, APK datoteka koju ste preuzeli, nema nikakav virus ili slično, a želite da je instalirate uprkos upuzorenju, onda prvo treba da štiklirate opciju “nepoznati izvori”. Štikliranjem ove opcije obaveštavate Android platformu da vi kao korisnik odobravate bilo koju instalaciju sa memorije telefona. Da biste štiklirali opciju “nepoznati izvori” ispratite detaljno uputstvo sa priloženog linka:



>> Kako štiklirati opciju “nepoznati izvori”? <<

Preuzimanje aplikacije sa interneta

Ukoliko želite da preuzmete neku APK datoteku sa interneta na vaš telefon to možete obaviti jednostavnom pretragom na Google pretraživaču. Međutim ako vas interesuju neki sajtovi koji su namenjeni baš za preuzimanje aplikacija u APK formatu, evo nekih predloga:

Apkmirror.com



Appsapk.com

Freeandroidware.com

Androiddownloadz.com

Androidappsapkdownload.com

Nekada, pri preuzimanju aplikacija internet pregledač prijavi tu aplikaciju kao potencijalni virus ili datoteku koja može biti škodljive prirode po vaš Android uređaj. To je naravno netačno pa slobodno možete da nastavite dalje. Primera radi, kada preuzimate aplikaciju TubeMate za skidanje sadržaja sa YouTube sajta, internet pregledač vas takođe upozorava da ne bi trebalo to da radite. No, svi znamo da TubeMate nije virus pa ga uprkos upozorenjima preuzimamo, tako treba i sa ostalim aplikacijama.

>> Kako skinuti pesmu sa YouTube na telefon? (VIDEO) <<

>> Preuzmite najbolje aplikacije koje se ne mogu naći na Google Play prodavnici! (VIDEO) <<

WhatsApp nije dostupan za tablet uređaje. Ali ako sa njihovog zvaničnog sajta preuzmete APK datoteku u mogućnostite ste da koristite WhatsApp i na tablet uređaju. U nekim slučajevima, da biste preuzeli aplikaciju, potrebno je da u internet pregledaču štiklirate opciju “zahtevam desktop prikaz” (eng. request desktop site). Kada se učita sajt , samo dodirnite na “preuzmi” (eng. download) i preuzimanje će biti započeto.

>> Kako instalirati WhatsApp na telefonu? <<

>> WhatsApp je dobio material design izgled, preuzmite APK odmah! <<

Instaliranje APK datoteke

Čim se preuzimanje završi možete proveriti “Download” folder pomoću aplikacije “menadžer datoteka” (eng. file manager) radi instaliranja te APK datoteke. Vrlo lako može da se desi da preuzetu APK datoteku možete instalirati dodirom na obaveštenje u notifikacionom baru. Instalacija će biti započeta čim potvrdite da se slažete sa uslovima korišćenja na taster “Instaliraj” (eng. install). Sve ostalo je veoma intuitivno pa ćete biti navedeni da ispratite proceduru.