Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pisati ćirilicom ili latinicom na telefonu? (VIDEO)

Kako pisati ćirilicom ili latinicom na telefonu? (VIDEO)

Evo kako da pišete ćirilicom na telefonu, a da pritom uvek imate i latinicu sa svim sprskim karakterima kao što su ć, č, š, ž! Na ovaj način možete podesiti i druge tastature tj. koristiti ostala pisma na svom telefonu kao što su makedonska, bugarska, mađarska i slično…

U cilju da Android platforma sakupi što više korisnika i postane korićena u svakom kutku planete, Google je morao da proširi svoje delovanje i personalizuje sistem tako da bude razumljiv i upotrebljiv  u ne tako velikim zemljama. To znači da Android mora imati mnogo više od osnovnih, široko prihvaćenih jezika. Za sada vidimo da su platformu prilagodili gotovo svakoj državi ili regionu. Shodno tome, sada gotovo svi Android uređaji imaju srpski jezik sa ćiriličnom ili latiničnom tastaturom.

 



U današnjem tekstu ćemo vam pokazati kako da podesite ćiriličnu i latiničnu tastaturu na svom telefonu koristeći Gboard ili SwiftKey aplikacije. Neku od ove dve aplikacije možete preuzeti na priloženim linkovima:

>> Gboard – Google тастатура <<

>> SwiftKey Keyboard <<

Detaljno, “korak po korak” uputstvo za podešavanje Gboard aplikacije možete pronaći ovde:

>> Kako preuzeti i podesiti Gboard tastaturu na telefonu? <<



Detaljno, “korak po korak” uputstvo za podešavanje SwiftKey aplikacije možete pronaći ovde:

>> Kako preuzeti i podesiti SwiftKey tastaturu na telefonu? <<

*NAPOMENA

Na pojedinim telefonima nazivi kategorija nisu potpuno isti od onih koje ćemo mi navesti. Usled različite verzije Android platforme može se dogoditi da kategorije budu smeštene na različitim mestima. Međutim, suština je uvek ista: potrebno je pronaći i pristupiti kategorijama čiji su nazivi uglavnom “Unos” (eng. input), “Tastatura” (eng. keyboard) i tome slično. Ne zaboravite da uvek možete pretražiti neku opciju u podešavanjima telefona dodirom na malu lupicu pri vrhu ekrana.



Kako podesiti ćiriličnu ili latiničnu tastaturu na telefonu?

1. Preuzmite i instalirajte Gboard tastaturu sa Google Play prodavnice.

2. Pokrenite Gboard aplikaciju i dodirnite na plavi taster “Izaberite metod unosa”.



3. Zatim umesto podrazumevane tastature,u novom prozoru koji će vam se prikazati na dnu ekrana, odaberite “Gboard” tastaturu.

4. Potom dodelite sve neophodne dozvole Gboard aplikaciji dodirom na veliki plavi taster “Podesite dozvole” i potvrdite na taster “Dozvoli”.

5. Trebalo bi da ste uspešno postavili Gboard aplikaciju nakon što dodelite sve neophodne dozvole. Na kraju samo dodirnite na plavi “Gotovo” taster.

6. Po dodiru na “Gotovo” taster pristupićete podešavanju Gboard aplikacije. Pristupite kategoriji “Jezici” kako biste dodali ćiriličnu i latiničnu tastaturu.

7. U okviru kategorije “Jezici” će vam biti prikazane sve tastature koje su trenutno instalirane. Da biste dodali novu dodirnite na “Dodaj tastaturu” taster koji boravi na dnu ekrana.

8.  Po dodiru na plavi taster “Dodaj tastaturu” prikazaće vam se lista sa svim dostupnim tastaturama tj. pismima. Ukoliko u samom vrhu nemate predlog od strane Gboard aplikacije, prosto pretražite listu i dodirnite na tastatru koju želite da instalirate. U našem slušaju je to “Srpska (ćirilica)”.

9. Kada dodirnete na željenu tastaturu prikazaće vam se nova stranica gde možete odabrati da li ćete vršiti unos dodirom na karaktere ili ćete ispisivati karaktere na ekranu. Naš predlog je da samo dodirnete na taster “Gotovo” u donjem desnom uglu ekrana. 

10. Bitno je da znate da možete dodati koliko god želite tastatura i ceo taj proces je identičan ovom koji smo vam mi upravo prikazali. Jednom kada dodate sve željene tastature, a u našem slušaju su to srpska ćirilična i latinična, dodirnite na “olovčica” taster u gornjem desnom uglu ekrana.

11. Zatim štiklirajte sve tastature koje želite da izbrišete i dodirnite na “kantica” taster u gornjem desnom uglu ekrana. Mi smo štiklirali i izbrisali englesku tastaturu jer nam nije potrebna. 

12. Sada izađite iz Gboard podešavanja i pokrenite neku aplikaciju gde se koristi tastatura. Budući da smo podesili da Gboard tastatura bude podrazumevana i da smo odabrali ćirilično i latinično pismo, odmah će nam se prikazati tastatura sa karakterima koje smo i želeli da imamo.

13. Kako biste se prebacili sa ćirilične na latiničnu tastaturu, potrebno je dodirnuti na “planetica” taster koji se nalazi odmah pored tastera za razmak tj. sa leve strane od takozvanog “space” tastera. 

Imajte na umu da oba ova pisma možete koristiti za dopisivanje putem SMS, Viber, Skype, Messenger poruka ili bilo koje druge aplikacije. Takođe, ova pisma možete upotrebiti kako bi napisali i podelili post na Facebook-u. To vam govorimo jer Facebook podržava prikazivanje ćiriličnog pisma. Doduše, nije samo Facebook taj koji podržava prikaz ćiriličnog pisma, već i većina drugih sajtova. 

Pretpostavljamo da vas nervira automatsko ispravljanje reči. Ako je tako, ovde imate detaljno uputstvo kako da to isključite:

>> Kako isključiti automatsko ispravljanje teksta na Android telefonu? (VIDEO) <<