Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako postaviti Android telefon ili tablet po prvi put?

Kako postaviti Android telefon ili tablet po prvi put?

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da najzdravije postavite svoj Android uređaj po prvi put. 

Ukoliko ste sebi nabavili nov tablet ili telefon, onda verovatno želite da ga odmah probate i istražite šta sve može. Međutim, prvo što treba da uradite je da pažljivo postavite svoj Android uređaj kako kasnije, nakon par meseci ili godina, ne zažalite. Evo na koje stvari najviše treba da obratite pažnju pri postavljanju telefona i to kako da ga postavite uopšte.

 



Svi Android uređaji su po malo drugačiji, pogotovu kada se uzme u obzir da postoje više aktuelnih verzija Android platforme, počevši od Ice Cream Sandwich 4.0, Jelly Bean 4.1, KitKat 4.4 pa sve do LolliPop 5.0. Takođe, razlike se primećuju ne samo na različitim verzijama Android-a, već i na različitim markama telefona. Samsung ima neki svoj fazon, HTC svoj, Lenovo svoj ali svakako suština je svuda ista.

SIM Kartica

Ukoliko već imate SIM karticu savetujemo da je odmah, pre uključivanja telefona, ubacite. Nakon toga startujte telefon, čim se uključi on će vas zapitati za PIN kod. Ukoliko imate PIN sigurnosnu proveru na vašoj SIM kartici, unošenjem PIN-a nastavićete dalje. Ukoliko nemate, telefon će vas direktno odvesti ka koraku gde treba da postavite telefon.

>> Kako podesiti parametre za mobilni internet? (Telenor mreža) <<

>> Kako podesiti parametre za mobilni internet? (VIP mreža) <<

>> Kako podesiti parametre za mobilni internet? (MTS mreža) <<

Ukoliko nemate WiFi u blizini, preko SIM kartice možete se povezati na internet i tako postaviti telefon. Zbog toga je važno da pre prvog uključivanja, prvo ubacite SIM karticu u vaš telefon.



>> Kako isključiti internet preko SIM kartice? (VIDEO) <<

>> Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu? <<

>> Kako da koristite Android telefon dok ste u inostranstvu? <<

Odabir jezika

Ako ste obavili sve šte smo do sada naveli, verovatno se već nalazite na stranici gde treba da odaberete jezik. Odaberite jezik koji vama odgovara i dodirnite na taster “započnite” (eng. start). Ukoliko nemate srpski jezik, odaberite engelski jezik i završite postavljanje telefona. Nakon toga ispratite uputstvo sa priloženog linka i sami instalirajte srpski jezik:



>> Kako instalirati srpski jezik na Android telefon? (VIDEO) <<

>> Kako isključiti automatsko ispravljanje teksta na Android telefonu? <<



>> Kako instalirati Google tastaturu sa material design-om? <<

>> Probali smo "Google unos rukopisom"! Pogledajte kako je prošla i preuzmite aplikaciju! <<

WiFi pristup internetu 

Nakon odabira jezika prelazite na sledeću stranicu tj. korak gde treba da se povežete na WiFi. Ako ste u prisustvu neke WiFi konekcije preporučujemo da se odmah povežete na nju jer postavljanje telefona može potrošiti pozamašnu količinu megabajta ukoliko se odlučite za internet preko SIM kartice. Povezivanje na WiFi obavljate jednostavnim dodirom na željenu konekciju gde u iskakajućem panelu treba da unesete šifru ako je WiFi zaključan. U slučaju da ne želite da se povežete na WiFi ili da ne postoje WiFi konekcije samo dodirnite na taster “preskoči” (eng. skip).

>> Kako pojačati WiFi signal na telefonu? <<

>> Kako da podelite internet pomoću pametnog telefona? <<

>> Šta je EDGE, 3G i 4G i kako na telefonu izabrati jednu od ovih konekcija? (VIDEO) <<

Google nalog

Da biste mogli da koristite Google Play prodavnicu i još gomilu Google-ovih servisa neophodno je da podesite Google nalog. Ukoliko ga nemate, vi ste već iz ovog koraka koji se javlja nakon povezivanja sa WiFi konekcijom u mogućnosti da kreirate nov. Uvek je dobro koristiti jedan isti Google nalog jer se na njemu skladište sve vaše aktivnosti. To podrazumeva sve aplikacije koje ste instalirali, fotografije koje ste načinili, kontakte koje ste sačuvali i slično. Dakle ništa od toga ne morate iznova unositi i instalirati jer se prijavljivanjem na svoj postojeći Google nalog sve to vraća. Ukoliko rešite da kreirate nov Google nalog, dodirnite na taster “Kreiraj nov Google nalog” i samo ispratite navođenje. Međutim, u slučaju da preskočite ovaj korak, što je naravno moguće, nećete biti u mogućnosti da instalirate ni jednu, jedinu aplikaciju sa Google Play prodavnice. Takođe svi kontakti koje sačuvate neće biti u oblaku već na memoriji telefona ili na memoriji SIM kartice, što praktično znači da vrlo lako možete izgubiti sve vaše kontakte.

>> Preuzmite najbolje aplikacije koje se ne mogu naći na Google Play prodavnici! (VIDEO) <<

>> Kako odjaviti Google nalog sa Android telefona ili tablet računara? <<

>> Kako rešiti problem sa Google Play prodavnicom? <<

Neke marke telefona kao što je recimo Samsung, zahtevaju dodatno prijavljivanje na njihov nalog. To već i nije obavezno ukoliko ne želite da koristite njihove servise i usluge.

Prijavljivanje na ostale servise

Mnogi telefoni dolaze sa preinstaliranim aplikacijama kao što su skladišni oblak (eng. cloud) servisi: Dropbox, Box, Google Drive i slično. Ukoliko koristite te servise, vrlo lako se možete povezati na njih sa svojim postojećim nalozima. Ili ako nemate svoj nalog, u mogućnosti ste da otvorite nov i prijavite se njime. Kada se prijavite na neki oblak servis, obično dobijete nekoliko GB slobodne memorije za skladištenje datoteka. Ta memorija je sigurnija od svih memorija koju vi možete imati. Zašto? Pa mnogo je lakše izgubiti telefon, USB memoriju, microSD, prenosivi hard nego neki oblak servis. Zapravo oblak servis se ne može izgubiti, što znači da je to najsigurniji način za skladištenje svih vaših datoteka. Tim datotekama možete pristupiti sa bilo kog drugog uređaja prijavljivanjem na svoj nalog.

>> TOP 3 Aplikacije za internet skladištenje (VIDEO) <<

Takođe, ako vaš telefon podržava proširenje memorije putem microSD kartice, to bi bio idealan način da dodatno osigurate sve vaše fotografije, video zapise i dokumente.

>> Kako napraviti rezervnu kopiju Android uređaja? <<

>> Kako napraviti rezervnu kopiju Android aplikacija! <<

>> Kako napraviti rezervnu kopiju celokupnog Android telefona? (VIDEO) <<

Preuzimanje aplikacija sa Google Play prodavnice

Bazična postavka telefona je već obavljena. Mnogi telefoni imaju neke vodiče koji vam pomažu da se upoznate sa nekim osnovnim funkcijama telefona. Da biste bacili pogled na aplikacije koje su već instalirane, dodirnite na fioku sa aplikacijama odnosno dobro poznati taster “meni” (eng. menu button). Dobro pogledajte da li su tu sve aplikacije koje vi imate u planu da koristite. Za sve ostale koje želite da instalirate obratite se “trgovcu pod nazivom Google Play”. U fioci sa aplikacijama imate ikonicu u obliku malo šoping korpice pod nazivom “Google Play prodavnica” (eng. Google Play Store). Startujte ikonicu i u panelu za pretragu unesite naziv željene aplikacije. Kada je pronađete dodirnite na nju, zatim na taster “instaliraj” (eng. install).

>> Kako besplatno doći do plaćenih aplikacija za Android!? <<

>> Sada možete da rezervišete aplikaciju na Google Play prodavnici pre lansiranja iste! <<

Nadogradnja sistema

Nije obavezno da kada po prvi put uključite telefon da on radi na poslednjoj Android verziji. Primera radi, vaš telefon fabrički možda ide sa KitKat verzijom ali u trenutku kada ste ga vi kupili je možda već izašla neka nadogradnja na Android 5 LolliPop. Zato je bitno da uvek proverite dostupne sistemske nadogradnje. Kako biste to obavili na priloženom uputstvu pogledajte šta treba da uradite:

>> Kako nadograditi Android operativni sistem na svom telefonu!? <<

Nadogradnje ne podrazumevaju uvek novu verziju sistema. Nekada su to nadogradnje koje donose neka unapređenja i nove opcije iako ne menjaju verziju sistema. Zato je uvek dobro biti na poslednjoj dostupnoj verziji. Spomenućemo samo da postoje načini da se ručno nadogradi telefon. Za to će vam trebati malo više veštine kada je u pitanju rukovanje pametnim telefonima ali vredi spomenuti kako biste znali gde da tražite kada dođe vreme. Evo linkova koji pokazuju kako se to radi (ukoliko ste strpljivi, uporni i pažljivi, nije vam potrebno neko preterano poznavanje android telefona):

Prilagođavanje telefona svom ukusu

Ukoliko vam se ne dopada pozadina koja je već na telefonu nemojte se nervirati jer je mogućnost menjanja pozadina jedna od najosnovnijih na Android uređajima. Na svakom telefonu je različit proces menjanja pozadine.Na nekim telefonima je to znatno lakše, na nekim ne toliko, međutim ukoliko se uputite u podešavanjima telefona naći ćete kategoriju “ekran” ili “prikaz” gde imate opciju “pozadina”. Tu možete izabrati neke predložene pozadine ili neku pozadinu iz vaše galerije. Dakle, možete fotografisati nešto i postaviti to za pozadinu telefona ili pak preuzeti neke fotografije ili ilustracije sa interneta pa to postaviti kao pozadinu.

Neki telefoni, pogotovu noviji modeli, sadrže u sebi sistem koji vam omogućava da menjate teme. To znači da možete izmeniti izgled ikonica, početnog ekrana, fioke sa aplikacijama, notifikacioni panel i slično. Međutim, ako vam se ponuđene teme ne dopadaju ili ako vam to jednostavno nije dovoljno, evo kako sve možete izmeniti, odnosno prilagoditi izgled svog telefona baš po vašem ukusu:

Kako promeniti izgled zaključanog ekrana:

>> Kako instalirati novi LockScreen? <<

Kako promeniti izgled početnog ekrana i fioke sa aplikacijama:

>> Kako promeniti temu na Android uređaju? <<

>> Nova Launcher je sada najbolja tema za Android! <<

Kako promeniti izgled ikonica:

>> Kako promeniti ikonice na Android telefonu? <<

>> Preuzmite 15 najboljih tema za ikonice! <<

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli oko postavljanja svog telefona. Želja nam je bila da što bolje upoznate neke početničke mogućnosti telefona, a kasnije kada postanete napredniji korisnik uvek imate nas. Slobodno potražite naprednija uputstva za menjanje sistema, modifikovanja rada telefona i još mnogo toga na našem portalu. Naravno uvek možete da nas kontaktirate radi konkretnije pomoći.