Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je AOSP i AOKP?

Šta je AOSP i AOKP?

Evo šta znači skraćenica AOSP i kad se sve koristi ovaj termin. Ipak ovo treba da znaju svi Android korisnici, a pogotovu oni koji tek planiraju da postanu.

Ako ste već postojeći korisnik Android uređaja, AOSP skraćenica vam se sigurno provlačila u nekim tekstovima koje ste čitali o Custom ROM-ovima ili uopšpte o Android platformi. Da biste u potpunosti razumeli kako jedan Custom ROM funkcioniše, šta ga to čini drugačijim od ostalih i slično, morate da “svarite” i ovaj doasdan deo, a to je upoznavanje sa određenim skraćenicama i njihovim značenjem. Što se potencijalnih korisnika Android uređaja tiče, za njih je ovo bitno jer ako ovo na vreme savladaju, veće su šanse da sebi obezbede telefon koji im baš leži.

 



Pa da počnemo! AOSP je skraćenica od “Android Open Source Project”. Dakle, AOSP je dizajniran i napisan od strane ljudi koji su smatrali da je svetu potreban sistem otvorenog koda, a da pritom programeri mogu veoma lako da razvijaju aplikacije za njega. AOSP nije napravljen kako bi postao konkurent bilo kom drugom sistemu na tržištu ili da se bori za slobodu korisnika od “tiranskog CEO-a”. AOSP postoji kao mašina koja će pokretati brojne korisne aplikacije (poput Google aplikacija i 400.000 ostalih na Google Play prodavnici) i omogućiti mnogim korisnicima da uživaju u jednostavnom korišćenju pametnih, mobilnih telefona. Kao što svi znate, Android operativni sistem koji pokreće Google Nexus uređaje je potpuno “čist” (eng. stock) što ga zapravo čini AOSP.

Naravno, Google je prepoznao ogorman potencijal Android platforme te je rešio da prvo otkupi sva prava od njegovog tvorca čije je ime Andy Rubin. Sledeći korak Google kompanije je možda i najznačajnija pri razvoju ove platforme jer je Android ostao potpuno dostupan za ostale programere i proizvođače uređaja, što je dovelo do današnjeg ogromnog Android tržišta.

Znači, premisa je veoma jasna zar ne? Google piše i održava “drvo života” svih Android izvornih kodova što je zapravo AOSP. AOSP je besplatan za nas krajnje korisnike, ali i za proizvođače telefona. E sada, Android je AOSP sve dok ga neko drugi ne izmeni. Nije redak slučaj da danas imamo Android uređaje čiji se korisnički izgled drastično razlikuje u zavisnosti od toga ko je proizvođač.

Samsung modifikuje AOSP Android i implementira nov korisnički izgled koji se naziva TouchWiz. Ne samo to, Samsung čak modifikuje i funkcionalnost AOSP Android-a pa tako Galaxy S4 sa Android verzijom 4.4.2 ima mogućnost snimanja prednjom i zadnjom kamerom u isto vreme. Mnogo je sličnih modifikacija, kako na Samsung uređajima, tako i na HTC, LG, Sony i slično.



Da razjasnimo. AOSP Android je onaj koji nema nikakve estetske promene. Programeri koji razvijaju Custom ROM-ove često svoj rad svrstavaju u kategoriju “AOSP ROM” jer nisu menjali korisnički izgled, ali jesu samu funkcionalnost dodavši par ekstra opcija. Primera radi, CyanogenMOD ROM je identičan kao i ROM koji pokreće Nexus uređaje, ali sa većom paletom opcija i funkcija koje korisniku omogućavaju intezivnije modifikovanje korisničkog iskustva.

E sada da rezimiramo. AOSP Android je u suštini čist, ne previše modifikovani operativni sistem, bez presvlačenja korisničkog izgleda. CyanogenMOD je u suštini 90% AOSP, dok su TouchWiz, LG UI, Sense i slični ROM-ovi samo bazirani na AOSP-u tako da ne spadaju u kategoriju AOSP ROM-ova.

Postoje i AOKP ROM-ovi (skr. Android Open Kang Project) koji su estetski bazirani isključivo na AOSP-u ali su teško modfikovani te imaju brojne napredne funkcije i opcije. AOKP Custom ROM-ovi se uglavnom rade za uređaje visoke klase jer oni uključuju modifikovanje kernel-a. “K” u skraćenici “AOKP” je za “Kang” što znači da je u pitanju “nezvanična verzija” recimo CyanogenMOD-a ili Paranoid-a.



Dakle, ako je neki Custom ROM označen kao AOSP, u pitanju je čist  Android sa malim modifikacijama. A  ako je Custom ROM označen sa AOKP, onda se radi o nekom teško modifikovanom AOSP ROM-u. Sve ostalo su takozvano “ne AOSP” ROM-ovi tj. zvanični frimware.

>> 5 stvari vezane za Android za koje nikada nećete verovati da je istina! <<