Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako "pametno" kupiti telefon ili tablet?

Kako "pametno" kupiti telefon ili tablet?

Mi živimo u dobu u kojem se svi proizvodi odnosno uređaji što nas okružuju mogu kupiti na više načina. Mi ćemo prodiskutovati koji su to načini, kojih se treba kloniti, a kojima pribegavati.

Odmah na početku želimo da suzimo fokus na pametne telefone ili tablete. Dakle, ako ste rešili sebi da priuštite nov uređaj onda se zapitajte da li je najpametnije kupiti telefon ili tablet za keš?

 



U nekim situacijama jeste zgodno kupiti telefon za gotovinu i rešiti taj problem u samom startu, ali šta ako nemate dovoljno novca a dopada vam se telefon ili što je još bizarnije, šta ako mnogo novca trošite na dopune a niste na postpaidu? Evo ovako, postoji četri različita načina koji mogu pomoći da se domognete omiljenog telefona:

  • Operateri
  • Gotovina
  • Čekovi
  • Kredit

Najlakše je otići u radnju ili sesti za računar i poručiti telefon koji ćete platiti gotovinom. Ali da li je to uvek najpametnije? Evo kako da utvrdite da li je najbolje kupiti telefon za keš. Prvo preispitajte sebe koliko pozivate, a onda pokušajte da saberete koliko u proseku dajete novca na dopune ukoliko ste na prepaid-u. Kada dođete do zaključka shvatićete da to nije mala cifra a osim pozivanja za taj novac ne dobijate ništa. Ne samo da ne dobijate ništa, već se ne možete pošteno opustiti dok razgovarate jer stalno imate osećaj da će veza pući zbog nedostatka kredita ili tekuće promocije. Ovo vodi samo ka jednom rešenju a to je postpaid.

Za kojeg god operatera da se odlučite i uzmete postpaid paket nećete pogrešiti. Eto reći ćemo vam samo da  MT:S ima inzvaredne pakete i lepu ponutu telefona i tableta. U proseku svaka osoba potroši između 100 i 300 minuta u toku meseca. Paketi za taj iznos minuta prema svim mrežama, plus poruke i internet, ne nose visoke pretplate. Šta ovo govori? Zašto bi ste plaćali preko 3000 mesečno samo za razgovor kada u proseku za 1500 dinara možete imati besplatne minute, poruke i internet. Lepša strana cele postpaid priče je to što svaki operater uz određene pakete daje i mobilne uređaje ili tablet računare. Znači za 1500 dinara mesečno  možete sebi priuštiti komotno korišćenje svih komunikacionih usluga i besplatno dobiti telefon.

Mnogi govore o tome da se telefon zapravo otplaćuje tokom ugovorene obaveze koja traje 24 ili 36 meseci, međutim to je u potpunosti netačno jer korisnici postpaid paketa plaćaju minute, poruke i internet a ne telefon. Telefon zapravo košta onoliko koliko u samom startu date za njega. Nekada je to simboličnih jedan dinar, a nekada to bude i mnogo više. Uglavnom cena telefona zavisi modela telefona i od paketa za koji se odlučite.

Još jedna pogodnost je to što osobe koje obnavljaju ugovor imaju mogućnost da opet dobiju telefon za jedan dinar ili za neku drugu povoljnu cenu. Ukoliko je ta cena viša vi je kao stari korisnik koji obnavlja ugovor možete razložiti na rate.

Znači kada podvučemo crtu, oni koji nisu na postpaid paketu itekako treba da se prebace i zaborave bacanje novca za telefon jer telefon dobijate od operatera.



Međutim nekada situacija nije takva da vama odgovara postpaid jer recimo uzimate telefon za dete. Mnogo razlog ima koji mogu kupca navesti da se ne odlučni za postpaid, zato ćemo mi navesti kako najpametnije kupiti telefon za keš.

Prvo što treba da uradite je da utvrdite da li se taj telefon koji vam se dopao može naći negde povoljnije i jeftinije u odnosnu na lokalne dućane i prodavnice. Zato prvo prošarajte po internetu nebi li ste našli povoljlniju ponudu. Ako prodavac nudi 6 meseci garancije onda to znači da će on sam servisirati što i nije neka prednost. Obično ti telefoni budu kupljeni od neke individue koja je telefon kupila preko paketa i odmah ga prodala. Telefoni sa 6 meseci garancije su jeftini i njima generalno ništa ne hvali. Međutim ako je garancija telefona 24 meseci i to je prava kupovina jer se servisiranje telefona vrši u ovlašćenom servisu ukoliko dođe do toga. Dakle imate dva izbora 6 i 24 meseci garancije.

Kada kupujete telefon za keš onda imate i tu opciju da ga kupite polovnog. To u četim slučajevima bude i bolji izbor od kupovine novog. Portal KupujemProdajem.com i slični njemu imaju ogromnu bazu korisnika odnosno oglasa gde vi lagano možete naći telefon u ekstra očuvanom stanju koji je gotovo nov a cena mu je znatno niža od one u prodavnicama. Jedino na šta treba obratiti pažnju je to da li prodavac na KupujemProdajem.com ima dovoljno pozitivnih ocena koje ustvari garantuju verodostojnost opisa telefona i uopšte poštenost poslovanja tog korisnika portala.



Sve u svemu dobro razmislite i nemojte se zalećati jer uvek postoji povoljnije.

Kada je kupovina čekova u pitanju tu je priča veoma jasna. Svi znamo kako funkcioniše sistem plaćanja čekovima. Mi možemo samo da vam predložimo Gigatron radnju koja pruža izuzetne uslove plaćanja čekovima tako da njih imajte na umu.



Krediti su zadnja opcija ako nas pitate ali ne i najgora. Nekada su krediti bili veoma nepovoljni a danas je tu drugačiji scenario. Opet, kupovina telefona preko kredita je isplativa samo u situacijama kada kupujete skup telefon jer tada kamata ne bode oči previše, ali kada je telefon jeftiniji onda to i nije baš isplativo, osim u situacijama kada vam je to jedini izbor plaćanja.

Kreditne kartice nismo pominjali kao izbor jer se kod nas promocije za njih veoma brzo menjanju, zato ćemo samo spomenuti da je i to jedan od načina kupovine.

Budite uz nas jer spremamo listu najboljih pametnih telefona u cenovnom rangu do 200, 250 i 300 evra.