Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti kvalitet vazduha na iPhone-u ili iPad-u?

Kako proveriti kvalitet vazduha na iPhone-u ili iPad-u?

Ako ste zabrinuti zbog lokalnog kvaliteta vazduha od požara, polena ili zagađenja okoline, možete da proverite trenutni indeks kvaliteta vazduha (AQI) pomoću iPhone-a ili iPad-a. 

Trenutno Apple podržava proveru AQI samo u određenim zemljama (uključujući SAD, UK, Nemačku i Indiju), ali bi u budućnosti trebalo da se uvede u više regiona.

 Šta je indeks kvaliteta vazduha?

Kvaliteta vazduha Indeks (AQI) je numerički pokazatelj kvaliteta vazduha na otvorenom u vašem području. Svaka zemlja ima svoj način određivanja kvaliteta vazduha. Na primer, EPA indeks kvaliteta vazduha u SAD predstavlja složenu skalu od 0 do 500 koja uključuje informacije o pet različitih zagađivača (prizemni ozon, zagađenje česticama, ugljen-monoksid, sumpor-dioksid i azot-dioksid) u jedan indeks.

Američki AQI podeljen je u šest kategorija, od kojih svaka ima svoju boju. AQI iznad 100 znači da je kvalitet vazduha opasan za osetljive grupe. Kako AQI raste, povećava se broj ljudi na koje utiče loš kvalitet vazduha.

Zemlje poput Velike Britanije, Nemačke i Indije koriste svoju sopstvenu prilagođenu metodologiju indeksa kvaliteta vazduha, ali kodovi boja su slični američkim. Previše je varijacija u AQI sistemima da bi ih sve ovde nabrojali, zato budite sigurni da istražujete AQI za svoj region.

Bez obzira na zemlju, cilj svakog AQI-ja je isti: da vam omogući da brzo vidite da li je vaš lokalni vazduh bezbedan za disanje.

Kako brzo proveriti AQI na iPhone-u ili iPad-u

Jedan od najbržih načina da proverite AQI za svoje područje je korišćenje Apple Maps-a na iPhone-u ili iPad-u sa iOS-om ili iPadOS-om 12.2 ili novijim.   1. Da biste to uradili, otvorite aplikaciju „Apple Maps“, a zatim dodirnite strelicu za navigaciju da biste centrirali mapu na trenutnoj lokaciji.

    Press the Navigation Arrow in Apple Maps on iPhone.

  1. Kada je mapa pravilno postavljena, potražite mali pravougaoni okvir u donjem desnom uglu ekrana. Ako je vaša zemlja podržana, videćete lokalnu temperaturu i AQI broj zajedno sa bojom kategorije.

    Checking Air Quality Index (AQI) on an iPhone with Apple Maps.

  1. Ako u uglu ne vidite AQI broj, mogu biti dva razloga. Prvi je da AQI možda još nije dostupan u vašoj zemlji putem Apple Maps-a. Takođe je moguće da je funkcija AQI isključena u podešavanjima Apple Maps. 

  2. Da biste ga uključili otvorite aplikaciju Podešavanja > Mape > Indeks kvaliteta vazduha i dodirnite prekidač da biste je uključili.Zgodna stvar u korišćenju Mapa za prikaz AQI je ta što pomoću nje možete proveriti AQI u bilo kom delu sveta gde je funkcija podržana. Premestite mapu, zumirajte je, sačekajte trenutak, a AQI tog područja će se pojaviti u uglu ekrana.

Checking Air Quality Index (AQI) on an iPhone with Apple Maps.

Aplikaciju Apple Weather možete da koristite i za brzu proveru AQI. Otvorite unapred instaliranu aplikaciju „Weather“, a zatim se pomerite nadole do dna stranice vaše lokalne vremenske prognoze. Tamo ćete videti „Indeks kvaliteta vazduha“(eng. Air Quality Index) i „Kvalitet vazduha“(eng. Air Quality) jedan pored drugog.Checking Air Quality Index (AQI) on an iPhone with Apple Weather.

Kao i kod Apple Maps-a, ​​pomoću aplikacije Weather možete proveriti AQI ostalih područja ako ih dodate kao predviđene lokacije u aplikaciji. Ovo može biti vrlo korisno ako planirate da putujete u neko područje i pre dolaska želite da znate šta je AQI u tom području.