Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo kako da izvadite zlato iz telefona!? Pogledajte zašto je korisno reciklirati ih. (VIDEO)

Evo kako da izvadite zlato iz telefona!? Pogledajte zašto je korisno reciklirati ih. (VIDEO)

Iako mislite da niste sposobni da pravilno razložite svoj pokvareni telefon, varate se! Pokušajte da reciklirate svoj telefon, naučite nešto novo i zaradite neki dinar. 

Telefoni, manje više, sadrže zlato u sebi. Naravno, u svojstvu pojedinih delova koji zahtevaju istrajnost i dobru propusnost električne energije. Svakako da sama pomisao na to da telefoni u sebi imaju zlato, pogotovu oni starijeg tipa, podstiče na razmišljanje.

 



Koliko puta vam se desilo da bacite stari telefon? Čak šta više, mnogi ljudi jednostavno čuvaju te stare, poluispravne telefone sve dok im ne naprave veliki haos pa ih tek tada bace u smeće. Znajući ovo, da li biste im dozvolili da bace te telefone ili biste ih uzeli i reciklirali?

Ne kažu “matorci” uzalud “ovaj telefon je zlata vredan!” Naravno, oni se pozivaju na to koliko ih je dugo služio bez naknadnog ulaganja novca, a ne na pravo zlato. Mada nisu mnogo pogrešili. Ok, znači zainteresovali smo vas da se priključite zlatnoj groznici. Ali, pre nego što krenete da čerupate sve telefone koji vam dopadnu šake, imajte na umu sledeće činjenice.

Jedan gram zlata se može prodati do 4.000 dinara, u zavisnosti od toga kojeg je kvaliteta i u kojoj formi ga prodajete. Međutim, računajte da gram zlata koji iščupate iz telefona, kod nas ne možete prodati više od 1.000 dinara. Šta mislite koliko telefona morate da reciklirate da biste došli do pristojne zarade? Evo šta statistika kaže.

Naime, prema istraživanju koje su sproveli Keith Moore i Faizal Farook za BBC News Magazine, za gram zlata je u proseku potrebno oko 40 jedinica. Dakle, ako rasturite 40 telefona dnevno uspećete da zaradite oko 1.000 do 2.000 dinara. Ne obećava mnogo zar ne?



Hmmm, nismo vas valjda sada razočarali? Ako jesmo , nemojte biti razočarani jer ovaj biznis je ipak isplativ ukoliko se pametno vodi. Naime, telefoni u sebi sadrže i druge vredne materije, kao i delove. Pametno i organizovano recikliranje telefona vam može doneti dnevnu zaradu i do 10.000 dinara. Da, da! Sve dok telefon razlažete tako da ispravni delovi budu sačuvani, zlato odvojeno i slično. Kasnije ispravne delove može vrlo lako prodati po pristojim cenama. Najskuplji delovi, kod modernijih telefona, mogu biti ekran, matična pliča i kamera.


Dakle, zaključak je sledeći. Pokvareni telefonu nisu nikako namenjeni za deponiju. Te zato što time zagađujemo okolinu, te zato što se reciklažom može zaraditi. Ovo preporučujemo mladim ljudima kako bi sebe podstakli na rad, istraživanje i na to da razmišljaju kako se ophode prema prirodi.