Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo za šta sve možete iskoristiti stari telefon umesto da ga bacite!

Evo za šta sve možete iskoristiti stari telefon umesto da ga bacite!

Evo kako da udahnete nov život starim telefonima...

Industrija pametnih telefona je surova, pogotovu prema krajnjim korisnicima! Zašto? Pa zapitajte se koliko u toku godine zaželite da kupite neki novi telefon iako ste već kupili jedan.

 



Razlog tome je fascinirajuće brzo napredovanje tehnologije odnosno pametnih telefona što dovodi do toga da telefon koji je kupljen prošle godine više ne bude baš najbolji. Telefon star dve godine često služi kao pomoćni, a onaj koji je star više od dve godine često završi u smeće ili kao igračka nekom detetu. Eto koliko brzo napreduju pametni telefoni.

Međutim ti malo stariji telefoni ne moraju da završe kao beskorisna igračka ili proizvod za reciklažu. Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi sa njima i dodeliti im totalno novu svrhu, evo koje su to:

Fitnes asistent

Ukoliko imate stari iPhone 4s koji se može nadograditi na iOS 8 ili ako imate Android uređaj kojeg pokreće Android 4.0 ili iznad, onda možete preuzeti i koristiti neke fitnes aplikacije. Svakako je pametnije koristiti neki stari iPhone ili Android uređaj dok trenirate u prirodi nego svoj novi i skupi telefon. Niste valjda toliko neobazrivi da rizikujete svog novog ljubimca i izložite ga opasnosti ispadanja ili vlaženja uređaja. Ma i da je otporan na sve to, opreza nikada dosta. Zato preporučujemo da svom starom pametnom telefonu dodelite novu ulogu načinite ga fitnes trenerom tj asistentom. Jednostavno preuzmite neku fitnes aplikaciju i sa svojim starim telefonom beležite pretrčane kilometre, sagorene kalorije, pratite kilažu, čitajte koje su vežbe dobre, slušajte muziku i još mnogo toga. Na priloženom linku možete saznati koje su to najbolje fitnes aplikacije:

>> Najbolje fitnes aplikacije! <<

>> Najbolje, potpuno besplatne, aplikacije za dijetu! <<

Čitač knjiga

Stariji modeli telefona jesu malo manjih dijagonala, tačnije pre par godina neki standard je bio oko 4 inča. To zapravo i nije baš dovoljno za čitanje ali sa druge strane manja dijagonala ekrana = duži vek baterije. Mi često čitamo, kako neke internet stranice tako i knjige. Možemo vam reći da i nije toliko neprijatno čitati na telefonu sa ekranom dijagonale 4 inča. Čini nam se da je potrebno samo malo vremena da se priviknete i zaboravićete da čitate knjige preko telefona.



Daćemo vam jedan kratak i jednostavan savet kada je čitanje preko telefona u pitanju. Smanjite osvetljenje ekrana na 60% i vaše oči će se manje zamarati.

Nadzorna ili web kamera

Svi telefoni, koji su proizvedeni pre dve godine i više, imaju kameru. Ta kamera se može iskoristiti na mnoge načine. Međutim, obzirom da su one znatno slabijeg kvaliteta u odnosu na kamere današnjih telefona, lista se sužava na nekoliko novih svrha koje im se mogu dodeliti. Neke jako zanimljive i korisne svrhe koje možemo dodeliti kamerama naših starih telefona su IP i web kamera. IP kamera vam može poslužiti kao bežična nadzorna kamera što je jako korisno. Ekstra je to što se IP kamera veoma lako postavlja i sinhronizuje sa računarom. Na priloženim linkovima možete pogledati koje sve namene možete dodeliti kameri svog starog telefona:

>> Dodajte kameri vašeg telefona još četiri funkcije tj. namene! <<



>> Kako koristiti telefon kao web kamericu na računaru? <<

Internet Radio

Ukoliko imate pristup internetu putem paketnih podataka ili WiFi pristupne tačke onda vaš stari telefon lako može postati radio prijemnik. Sve što vam je dodatno potrebno je neki zvučnici ili eventualno neka čaša. Ukoliko imate neke zvučnike onda ih putem 3.5 konektora povežite sa telefonom i pomoću aplikacije pronađite radio stanicu koju želite da slušate. Ako vam zvučnici nisu pri ruci uvek možete iskoristiti neku čašu kako biste pojačali zvuk zvučnika telefona. Samo ubacite telefon u čašu sa zvučnikom na dole i telefon bi trebalo da se čuje glasnije.



Ako vas interesuje koja je radio aplikacija najbolja, na priloženom linku imate nešto više o tome:

>> Kako slušati radio na telefonu? <<

>> Kako slušati domaće radio stanice na telefonu? (VIDEO) <<

USB ili MicroSD čitač

Ukoliko imate stari telefon koji podržava USB OTG ili ima MicroSD slot, onda ga vrlo lako možete pretvoriti u uređaj koji skladišti, čita, koristi ili prebacuje sve datoteke sa njega na računar ili na cloud servise.

>> Šta je OTG kabal i kako ga koristiti? <<

Da razjasnimo, vaš telefon može biti neka vrsta prenosne eksterne memorije za računare koja ujedno može reproduktovati sve sačuvane slike, muziku, video zapise ili čak neke dokumente.

Takođe, ukoliko nemate čitač MicroSD kartice na računaru, ubacivanjem MicroSD kartice u telefon i povezivanjem telefona sa računarom sve te podatke sa kartice možete prebaciti na računar.

Super je to što pomoću nekih aplikacija i pristupa internetu preko WiFi-a,  vrlo lako možete da sve podatke sa telefona, MicroSD kartice ili USB flash memorije prebacite na neke cloud servise. Na priloženom linku imate neke naše predloge što se tiče najboljih cloud servisa:

>> TOP 3 Aplikacije za internet skladištenje (VIDEO) <<