Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako aktivirati navigacione tastere na ekranu telefona? [BEZ ROOT-A]

Kako aktivirati navigacione tastere na ekranu telefona? [BEZ ROOT-A]

Evo kako da podesite telefon tako da se tasteri za korak unazad, za početni ekran i za nedavno korišćene aplikacije prikazuju na ekranu telefona, iako ih imate ispod ekrana, u vidu kapacitativnih tastera.

Jedini nedostatak navigacionih tastera koji se prikazuju na ekranu je to što oduzimaju sam prostor za prikazivanje svega što koristite na telefonu. Međutim, ono što je prednost navigacionih tastera koji se prikazuju na ekranu telefona je to što njihov redosled može biti preuređen i to što se ne kvare. Tačnije, mogu se pokvariti samo u slučaju da polomite ekran telefona. Doduše, tada to više nije ni bitno budući da sam telefon ne možete koristiti bez ekrana.

 



U suštini, aktiviranje navigacionih tastera na ekranu telefona nije nešto potpuno novo. Korisnici koji imaju root-ovan telefon to uvek mogu vrlo lako da obave. To više nije tako. Sada je moguće aktivirate navigacione tastere na ekranu telefona i na uređajima koji nisu root-vani. 

Sve se obavlja pomoću aplikacije “Virtual Softkeys”. Ona, kao njen sam naziv govori, simulira komante navigacionih tastera na samom ekranu uređaja pa samim tim nije obavezno root-ovati telefon. Evo šta treba da uradite:

1. Sa Google Play prodavnice preuzmite Virtual Softkeys aplikaciju i instalirajte je.

2. Pokrenite Virtual Softkeys aplikaciju i dodelite joj dozvole koje traži od vas.

3. Dakle, na iskakajućem prozoru dodirnite na “Go to settings”.



4. U podešavanjima svog uređaja dodirnite na “Virtual Softkey” kategoriju .

5. Na kraju jednostavno dodirnite na prekidač kako bi aplikaciji dozvolili da prikaže navigacione tastere preko svega što se na ekranu prikazuje.

Vratite se na početni ekran aplikacije jednom kada dodelite sve dozvole. Tu ćete pronaći brojne opcije i funkcije. Tu možete da podesite redosled tastera, visinu panela i još mnogo toga.

Ono što treba da znate je da navigacioni tasteri neće da se prikažu na ekranu sve dok ih sami ne “izvučete”, uslovno rečeno. Dakle, potrebno je sa samog dna ekrana prevući prst ka vrhu ekrana kako bi se prikazao navigacioni panel. Kako bi ka ponovo sakrili, potrebno je odraditi istu gesturu, samo obrnuto, prevući prst sa sredine ka dnu ekrana. Ovu gesturu možete korigovati tako da polje za aktivaciju bude veće ili manje.



Ono što je dobro odraditi je aktiviranje automatskog skrivanja navigacionih tastera. Na taj način će panel nestati nakon nekoliko sekundi. Naravno, ukoliko ga ne koristite.

Ovo je dobo jer na taj način izbegavate neprijatne trenutke pri kuckanju porka ili pri pregledu nekog video sadržaja. Sigurno ne želite da vam panel sa navigacionim tasterima prekrije deo ekrana koji koristite.