Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako bežično pustiti tj. "strimovati" film sa računara na telefon?

Kako bežično pustiti tj. "strimovati" film sa računara na telefon?

Evo kako da bežično prebacite tj. pustite film sa memorije računara direktno na telefon! 

Iako vaš telefon dolazi sa instaliranim video plejerom, on nije ni blizu funkcijama koje ima VLC. Popularni program za video reprodukciju ima podržava bukvalno svaki kodek i format, a čak i pored toga, možete da ga koristite za strimovanje filmova, serija i drugih video formata sa vašeg računara na vaš telefon.

 Ukoliko je vaš Windows računar sadrži multimedijalne datoteke, VLC olakšava njihovu reprodukciju na vašem telefonu ili tabletu. U nastavku teksta ćete pročitati kako da podesite deljenje sa Windows računara na Android uređaj koristeći VLC aplikaciju. Kako bi koristili ovu funkciju, oba uređaja moraju biti povezani na istu lokalnu mrežu.

Instalirajte VLC na Android uređaju

Prvi korak je instalacija VLC aplikacije na vašem android uređaju. Program ćete pronaći na Google Play prodavnici na linku ispod.

>> VLC za Android <<

Omogućite aplikaciji da reprodukuje u pozadini

Pre nego što odemo dalje, potrebno je da omogućite VLC aplikaciji da vrši reprodukciju zvuka u pozadini kak obiste slušali muziku i kada izađete iz aplikacije. Bez obzira da li želite da strimujete medijsku datoteku kroz mrežu ili reprodukujete lokalnu datoteku, ovo možete postići veoma jednostavno aktivirajući jednu opciju u podešavanjima. Da biste to uradili idite na “Podešavanja” u VLC aplikaciji, zatim štiklirajte kvadratić pored teksta “Play videos in backgroud”Podesite deljenje na vašem Windows računaru

Iako VLC može da koristi različite protokole za striming, najlakši način da se ovo postigne je kroz HomeGroup deljenje. Da biste koristili ovu mogućnost potrebno je da promenite određena podešavanja na vašem Windows računaru ukoliko već ne koristite ovu funkciju.

Prvo, idite u Windows Control Panel a zatim odaberite “Network and Sharing” (Ili “Network and Internet”) opciju. Kliknite na “HomeGroup”. Ukoliko HomeGroup nije podešen, kliknite na “Create a HomeGroup” dugme.

Nakon početnog upita koji objašnjava HomeGroup, dobićete mogućnost da odaberete ono što želite da podelite. Preporučio bih samo deljenje muzike i videozapisa radi korišćenja VLC-a. Nakon što kliknete "Next", dobićete lozinku za omogućavanje drugim Windows računarima da pristupe tim datotekama, ali to nije potrebno za VLC aplikaciju, pa kliknite na  dugme "Finish".Po završetku podešavanja vratićete se na glavni ekran postavki HomeGroup-a, pa odavde kliknite vezu koja kaže "Allow all devices on this network such as TVs and game consoles to play my shared content."U ovom polju poništite čekirano polje pored "Allowed" u polju "Media programs on this PC and remote connections…", jer to nije potrebno za ovu uslugu. Zatim kliknite na dugme "Next" da biste završili..

Strimovanje medija preko vaše lokalne mreže

Od sada, kada god želite da strimujete medijsku datoteku sa računara na Android uređaj, započnite otvaranjem aplikacije VLC na Android uređaju. Odatle idite na bočni navigacijski meni i odaberite "Local Network". Sve dok su oba uređaja povezana na istu mrežu, trebali biste videti ime vašeg računara pored ikone za fascikle. Otvorite ga, dođite do mjesta gdje su smešteni vaši mediji i dodirnite datoteku za preslušavanje ili gledanje putem VLC-a.