Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako brzo i jednostavno osvežiti telefon i ponovo ga ubrzati? [Bez ROOT-a]

Kako brzo i jednostavno osvežiti telefon i ponovo ga ubrzati? [Bez ROOT-a]

Evo kako da ponovo ubrzate svoj telefon, a da pritom ne morate da ga root-ujete ili modifikujete Android operativni sistem.

Android telefoni vremenom postanu sporiji i to je nešto sa čim treba da svi se pomire. Primera radi, premium telefon od pre 3 godine, recimo Samsung Galaxy S4, već sada može da se penzioniše ili da završi u rukama ne tako zahtevnog korisnika. Njegove performanse su izbledele iako on ima zanimljive karakteristike. Potreban mu je poseban tretman kako bi ponovo bio brz i pogodan za korišćenje.

 



>> Kako ubrzati Android telefon! [Root] <<

>> Kako ubrzati Sony Xperia Miro telefon!? [Root] <<

>> Kako ubrzati Google Chrome na Android telefonu ili tablet računaru!? <<

Galaxy S4 je primer u najboljem slučaju, a gorih okolnosti je mnogo više, verujte. Shodno tome, želimo da podelimo sa vama nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da osvežite telefon i samim tim ga, koliko, toliko, ubrzate!

Pronađite problem

Nekada problem ne bude onaj koji muči svakog drugog korisnika. Shodno tome, ne bi bilo pametno pogrešno “tretirati pacijenta” i time doliti “ulje na vatru”. Dakle, prvo treba da analizirate svoj telefon i zaključite u čemu je problem.

Problemi se mogu ogledati u lošem radu jedne aplikacije ili više njih. Nije isključeno da je i sam sistem podbacio i da je on zapravo u problemima. Kako bi tačno utvrdili šta je u pitanju, možete koristiti Qualcomm-ovu “Trepn Profiler” aplikaciju i pomoću nje utvrditi rad procesora, grafičkog čipa, WiFi modula, RAM memorije, itd.



>> Trepn Profiler <<

Ova aplikacija može kreirati izveštaje o radu jedne ili više aplikacije, ali i izveštaj o radu samog sistema. Sve izveštaje možete sačuvati za pregledanje i analizu u režimu bez interneta tako da niste uslovljeni. Nakon što ustanovite u čemu je problem primenite rešenje za koje smatrate da je najpogodnije. Mi ćemo u daljem tekstu pisati o neki korisnim ali brzim i jednostavnim rešenjima.

Organizujte Internu memoriju

Pojedini telefoni dolaze sa 16 GB interne memorije što je svakako dovoljno za nekog ko ne koristi previše telefon. Međutim, tu nije toliko stvar potrebe koliko je stvar vremena. Čak i oni korisnici koji ne fotografišu često ili koji ne slušaju muziku tj. gledaju filmove, vremenom popune memoriju svog telefona. Kako? Vrlo jednostavno! To se desi jer korisnici retko kada organizuju svoje podatke na telefonu. Organizacija je jako bitna jer se na taj način brišu sve one datoteke koje nisu potrebne.



Ukoliko je interna memorija skoro pa popunjena to može dovesti do ozbiljnih poteškoća sa radom telefona. Rešenje je krajnje jednostavno! Očistite sve što vam nije potrebno! I ne, MicroSD kartica neće pomoći jer memorija za aplikacije neće biti oslobođena klasičnim prebacivanjem ličnih datoteka. Potrebno je izbrisati aplikacije i lične datoteke bez kojih možete da funkcionišete.

Prilažemo vam korake koje treba da preduzmete:

- U podešavanjima telefona pristupite kategoriji “Memorija” (eng. sorage) unutar koje imate naslov “Celokupan prostor” (eng. total space). Ispod pomenutog naslova ćete imati informacije o tome koliko šta zauzima memorije. Prvo što preporučujemo da očistite su aplikacije koje vam nisu potrebne. Pristupite opciji “Aplikacije” (eng. apps) i polako izbrišite sve aplikacije koje ne koristite često ili uopšte. Potom deaktivirajte one preinstalirane koje takođe ne koristite. Njih ne možete da izbrišete ali možete da ih deaktivirate i da dodirom na taster “izbriši podatke” (eng. clear data) obrišete sve podatke koje su do sad te aplikacije koristile.  



- Sve aplikacije, koje imaju tu mogućnost, prebacite na memoriju vaše MicroSD kartice.

>> Kako premestiti aplikacije na MicroSD karticu? <<

- Sledeće je brisanje keš memorije dodirom na opciju “keš” (eng. cache data) dok ste unutar kategorije “Memorija”. Keš memoriju ne treba brisati često, ali nakon nekoliko promenjenih aplikacija i dugog vremenskog perioda to svakako dobrodođe.

>> Šta je keš memorija, čemu služi i da li je treba brisati? (VIDEO) <<

- Potom pristupite ostalim opcijama kao što su “preuzimanja” (eng. downloads) i razno (eng. misc), selektujte sve što vam nije poznato i što vam nije potrebno i izbrišite.

- I na kraju vas čeka možda najnaporniji posao, a to je organizacija fotografija, muzike i snimaka. Naš savet vam je da prvo izbrišete sve fotografije iz galerije koje vam se ne dopadnu. Zatim da one koje ostanu prebacite na Google Slike servis, a potom da izbrišete sve koje ne koristite svakog dana. Isto tako i za muziku i video snimke. Što se muzike tiče, na raspolaganju su vam brojni servisi, a neki od boljih su Google Play Music i MyMusicCloud! Za video snimke koristite Google Slike takođe.

>> MyMusicCloud muzički servis! <<

>> Google Slike servis za skladištenje fotografija! <<

Organizujte početni ekran

Istina, svi vidžeti su mahom korisni. Ipak, sve ima svoju cenu pa tako i sami vidžeti. Oni opterećuju mnogo resursa telefona, uključujući procesor, RAM, bateriju i slično, a to nije poželjno u našem slučaju! Zar ne? Naš savet vam je da ih uklonite sa početnog ekrana jer ćete tako rasteretiti svoj telefon.

Takođe, pozadina telefona bi trebalo da bude što jednostavnija. Maksimum tri boje bi trebalo da sadrži i to da one prekrivaju veliki deo pozadine. Ukoliko imate želju da uštedite bateriju, u tom slučaju je crna pozadina najbolji izbor.

Deaktivirajte animacije

U zavisnosti od teme tj. launcher-a koji koristite, podešavanje animacija može biti intezivno ili napredno. Slažemo se da animacije mogu da udahnu nov život telefonu, kada je estetika u pitanju, ali one sa druge strane itekako opterećuju performanse i rad telefona. 

U podešavanjima telefona, pa unutar kategorije “opcije programera” možete pronaći podešavanja za animacije telefona. A ukoluko imate neki launcher poput NOVA, onda pristupite podešavanjima samog launcher-a.

>> Kako aktivirati “Opcije Programera” (Developer Options)? <<

Zaustavite nadogradnju aplikacija

Pravi razlog zbog čega telefoni vremenom postanu sporiji su aplikacije. Dakle, ne operativni sistem, ne utopija da se telefon vremenom troši i tako postaje slabiji, već aplikacije. Kako? Veoma jednostavno! Gmail aplikacija od pre 3 godine nije ista kao Gmail apliakcija danas. Imala je manje funkcija i samim tim je manje opterećivala telefon. Pokušajte da shvatite koliko je telefon više opterećen danas, sa današnjim naprednim aplikacijama, u odnosu na pre 3 godine, sa tadašnjim znatno slabijim i ne toliko naprednim aplikacijama!

Otac nosi svoje dete na ramenima sve dok je to moguće. Ipak, vremenom to postane nemoguće jer dete poraste i postane preveliko. Tako i sa pametnim telefonima. Zato, nemojte ažurirati svoje aplikacije. Koristite ih bez nadogradnji i novih opcija. Na priloženom linku imate uputstvo koje će vam pomoći da isključite automatsko ažuriranje aplikacija na Google Play prodavnici:

>> Kako sprečiti automatsko ažuriranje aplikacija? (VIDEO) <<

Koristite starije verzije aplikacija

I na kraju, ukoliko ni jedan od priloženih saveta ne pomogne da telefon ponovo donije onaj stari sjaj, barem kada su performanse u pitanju, onda bi trebalo da primenite ovaj poseldnji savet, a to je da koristite starije verzije aplikacija.

Verujte to nije toliko teško, sve dok ste strpljivi. Evo šta treba da uradite:

1. Prvo ustanovite koje godine je vaš telefon proizveden ili predstavljen. To možete saznati OVDE. Samo pronađite svoj model telefona i pristupite specifikaciji gde će pisati kada je telefon predstavljen.

2. Potom na Google-u pronađite sve aplikacije koje želite da koristite, ali u apk formatu. Takođe, potrudite se da te aplikacije budu one verzije koje su nekada bile kada je vaš telefon lansiran. Znači, nemojte preuzeti najnoviju ili skoriju verziju Facebook aplikacije recimo.

>> Šta je APK datoteka? <<

3. I na kraju instalirajte preuzete aplikacije sa memorije telefona i obavezno deaktivirajte automatsko ažuriranje u Google Play prodavnici!

To je to! Nadamo se da smo vam pomogli. Imajte na umu da svoj telefon možete ubrzati nezamislivo mnogo više puta ukoliko instalirate neki CustomROM. Više o tome možete pročitate na priloženim linkovima:

>> Šta je ROOT, Recovery i Custom ROM? <<

>> Kako pronaći i instalirati CustomROM na telefon ili tablet? <<

>> Šta je CyanogenMOD, da li ga treba instalirati i kako? (VIDEO) <<