Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako da ručno odobrite objave u kojima ste označeni na Facebook-u?

Kako da ručno odobrite objave u kojima ste označeni na Facebook-u?

Pogledajte kako da jednostavnom promenom podešavanja počnete da odobravate objave na Facebook-u u kojima ste označeni i tako sprečite da vaši prijatelji vide nešto što ne želite!

Biti označen u objavi na Fejsbuku ne prija svakome. Kada se to dogodi, velike su šanse da će se obaveštenje pojaviti u vestima vaših prijatelja - možda i pre nego što ste je videli. Ne morate napustiti Facebook da biste ovo zaustavili. Preuzmite kontrolu promenom ovog podešavanja.

 Kako funkcionišu Facebook oznake

Iako većina nas Facebook oznake povezuje sa fotografijama, to je samo polovina priče. Drugi korisnici mogu vas označiti i u postovima, funkciji koja se često koristi kada delite informacije o sastancima sa prijateljima ili članovima porodice. Ponekad vas pošiljaoci neželjene pošte i trgovci označavaju u postovima, posebno sa kompromitovanih naloga.

Sve ove oznake će se podrazumevano prikazati na vašoj hronologiji. Oni će se pojaviti ispod vašeg imena, fotografije i informacija na vašem glavnom profilu. Ako prijatelj, član porodice ili kolega pogleda vaš profil, oni mogu da vide postove u kojima ste označeni.

Možda će vas označiti prijatelji ili pak stranci. Jednom kada ste označeni u postu, vaše ime će biti vidljivo svima koji imaju dozvolu da vide taj post. Ako je objava javna, na vašem profilu bi se mogla prikazati kao javni sadržaj (što znači da bi je mogao videti bilo ko, prijatelji ili ne).

Ako je vaš nalog podešen tako da omogućava pretraživačima da vas pronađu i povežu direktno na vaš profil, potencijalni poslodavac koji izvršava proveru prošlosti može naići na sve javne postove u kojima ste označeni.

Jedna stvar koja se neće pojaviti na vašoj hronologiji su pojedinačni komentari u kojima ste označeni. Dakle, ako vas prijatelj označi u odeljku za komentare na nekoj smešnoj fotografiji da bi vam skrenuo pažnju, taj post se neće pojaviti na vašem profil.

Omogućite pregled vremenske linije kako bi ručno odobrili oznake

Srećom, možete preuzeti kontrolu nad tim oznakama i odobriti ono što se pojavljuje na vašoj vremenskoj liniji. Na taj način možete da pregledate sve što se pojavljuje na vašem profilu, izbegavajući neželjene fotografije, istovremeno prihvatajući postove koje želite da vaši prijatelji vide.Da biste to uradili, prijavite se na svoj Facebook nalog na Internetu na Facebook.com ili putem mobilne aplikacije.

Omogućite pregled vremenske orijentacije na Facebook.com

 1. Ako ste pristupili Facebook-u putem računara kliknite na strelicu okrenutu nadole u ​​gornjem desnom uglu.

  Reveal Facebook Settings Menu

 1. Kliknite na „Podešavanja i privatnost“(eng. Settings & Privacy), a zatim izaberite „Podešavanja“ (eng. Settings).

  Access Facebook Settings via Drop-Down Menu

 1. Idite na odeljak „Profil i dodavanje oznaka“ (eng. Profile and Tagging) na bočnoj traci sa leve strane ekrana.

  Access Facebook Profile & Tagging Settings 1. U odeljku „Pregled” (eng. Review) na dnu ekrana pored teksta „Želite li da pregledate objave na kojima ste označeni pre nego što se te objave prikažu na vašem profilu?“ (eng. Review tags that people add to your posts before the tags appear on Facebook) kliknite na dugme “Izmeni” (eng. Edit).

  Enable Timeline Review on Facebook Web

 1. Zatim izaberite „Omogućeno” (eng. Enabled) u donjem levom uglu polja, a zaim idite na „Zatvori” (eng. Close) kako biste potvrdili izbor.

To je to. Od sada će vam se pojavljivati obaveštenje kada vas neko označi u svojoj objavi. 

Omogućite pregled vremenske linije na mobilnom uređaju

Na mobilnim uređajima postupak je malo drugačiji, ali jednako jednostavan. 

 1. Nakon što se prijavite, pristupite Facebook podešavanjima pomoću kartice „Još“ (eng. More) u donjem desnom uglu ekrana.

  Facebook

 1. Dodirnite „Podešavanja i privatnost“ (eng. Settings & Privacy), a zatim izaberite „Podešavanja“ (eng. Settings).

  Access Facebook Settings on Mobile

 1. U okviru „Publika i vidljivost“ (eng. Audience and Visibility) dodirnite Idite na odeljak „Profil i dodavanje oznaka“ (eng. Profile and Tagging).

  Access Facebook Profile & Tagging Settings on Mobile

 1. U odeljku „Pregled” (eng. Review) omogućite „Želite li da pregledate objave na kojima ste označeni pre nego što se te objave prikažu na vašem profilu?“ (eng. Review tags that people add to your posts before the tags appear on Facebook).

  Enable Timeline Review on Mobile

 1. Proces označavanja ostaće isti za vaše prijatelje i oni neće dobiti obaveštenje da ste sakrili ili odobrili oznaku na svom profilu. Ako posete vaš profil, moći će da vide tačno u šta ste označeni, baš kao i ostatak vaših prijatelja.

Kako se koristi pregled vremenske linije

Ako je omogućen pregled vremesnke linije, bićete obavešteni o svim objavama u kojima ste označeni sa opcijom odobravanja ili skrivanja oznake. Kada odobrite oznaku, ona će se pojaviti na vašem profilu.

Ovo vas neće sprečiti da budete označeni na Facebook-u, ali sprečiće da se ove oznake pojave direktno na vašem profilu.

Pregledu vremenske linije možete pristupiti direktno i sa veb lokacije i sa mobilnih aplikacija. 

 1. Kliknite strelicu nadole u ​​gornjem desnom uglu. 

 2. Odaberite „Podešavanja i privatnost“ (eng. Settings & Privacy), a zatim “Spisak aktivnost” (eng. Activity Log).

 3. Kliknite na „Timeline, Photo and Tag Review“ da biste videli postove na čekanju.

  Facebook Activity Log via Web Browser

Na mobilnom uređaju situacija je slična:

 1. U Facebook aplikaciji dodirnite karticu „Još“ u donjem desnom uglu ekrana, a zatim dodirnite svoje ime u vrhu ekrana da biste videli svoj profil.

 2. Dodirnite "tri tačkice" taster da biste videli još opcija, a zatim „Pregled postova i oznaka“ (eng. Review Posts and Tags) da biste videli postove na čekanju

  Review Facebook Posts on Mobile

Kako ukloniti stare objave na kojima ste označeni

Pregled vremenske linije ne funkcioniše retroaktivno, pa će i dalje postojati sve na šta ste već označeni. Srećom, stavke na kojima ste označeni i dalje možete ukloniti sa vremenske linije, mada ćete to morati da uradite ručno, naknadno.

Da biste to uradili, pristupite svom profilu putem veba ili mobilnog uređaja:

 1. Pomerite se nadole da biste videli postove u kojima ste označeni, a zatim kliknite (ili dodirnite) "tri tačkice" taster pored posta.

  Hide Facebook Post from Profile

 1. Iz menija koji se pojavi odaberite „Sakrij iz profila“ (eng. Hide from profile) i post se više neće prikazivati na vašem profilu. Imajte na umu da post nije u potpunosti nestao i da samo profil koji je postavio post može promeniti vidljivost ili ga izbrisati.

Ako imate veću zabrinutost zbog posta - na primer, ako mislite da će otkriti informacije o vama koje biste radije držali privatnim - onda možete da kliknete na dugme „Potražite podršku ili prijavite post“.

Preuzmite kontrolu nad svojim Facebook profilom

Facebook je moćan alat koji možete koristiti za organizovanje događaja, održavanje kontakta sa starim prijateljima, pa čak i pronalazak posla. Ovaj servis, međutim, može biti veoma neprijatan, posebno ako imate prijatelje koji vas označavaju i objavljuju nepromišljeno.

Pomoću pregleda vremenske linije i mogućnosti uklanjanja oznaka i objava sa vremenske linije možete da vratite malo kontrole ručnim odobravanjem onoga što se pojavljuje na vašem profilu.