Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako da telefon izdrži čitavih 10 dana i više nakon jednog punjenja!?

Kako da telefon izdrži čitavih 10 dana i više nakon jednog punjenja!?

Evo šta treba da uradite da bi vaš telefon izdržao minimum 10 dana nakon poslednjeg punjenja. Prema našim istraživanjima ovi saveti bi mogli da rezultiraju neverovatnih 20 dana života telefona nakon poslednjeg punjenja.

Danas ćemo govoriti o tome kako da sebe i vaš telefon pripremite na dug period bez struje. Budući da su putovanja često puna tenzije i žurbe, pogotovu za avanturiste, punjenje telefona onda nije jedna od dostupnih opcija. Realno, telefoni su nam itekako potrebni u tim momentima, iz brdo razloga. Neki nama najupečatljiviji razlog je navigacija i fotografisanje.

 



>> Evo zašto bi trebalo da se odlučite za bežično punjenje telefona? <<

>> Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu? <<

>> Kako popraviti telefon koji neće da se puni? <<

Srećom po sve, današnji GPS moduli koji naši pametni telefoni imaju su poprilično precizni i samim tim se mi oslanjamo na njih. Ako govorimo o situacijama kada se kampuje ili istražuju neki novi delovi prirode, tada tek nemamo mogućnost dopunjavanja našeg pametnog telefona koji nam vrlo lako mogu spasti život ukoliko se izgubimo. Shodno tome, organizacija i priprema je nešto što može preuprediti sve potencijalne probleme i rešiti ih pre nego što se dogode… U daljem tekstu ćemo navesti nekoliko načina koji vam mogu pomoći da se pripremite za dugih deset dana bez struje.

Prenosive baterije - Power Bank

Prvo na šta svako pomisli je prenosiva baterija koja može napuniti telefon jednom ili više puta, u zavisnosti od njenog kapaciteta. Naravno, to i jeste jedan od načina da se pripremite ali nije dovoljan. Koliko mi pratimo ponudu na našem tržištu, čini nam se da je najveća prenosiva baterija koju možemo kupiti po nekim razumnim cenama, negde oko 9.000 do 10.000 mAh. To znači da ćete svoj telefon moći da napunite u proseku 3 do 5 puta. E sada, u zavisnosti od toga koliko je telefon koji koristite moderan, zavisi njegova potrošnja.

>> Genius ECO-u1027 S, 10.000 mAh, 5.899 din - Tehnomanija.rs <<



Dakle, moderne komponente tj. procesor, ekran, Bluetooth, 3G i slično, imaju snižen tok potrošnje energije u odnosu na neke malo starije postavke komponenti. To je pored vaše aktivnosti jedan od najvećih faktora koji prouzrukuje kratak vek baterije nakon poslednjeg punjenja. Ako sve to uzme u obzir, po našem mišljenju, prenosiva baterija od 10.000 mAh vam najviše može dati 4 dana ukoliko koristite modove štednje na telefonu, o kojima ćemo detaljnije govoriti malo kasnije.

Još jedan jako zgodan način da sebi obezbedite mnogo više “đusa” za vaš poametni telefon je da kupite solarnu prenosivu bateriju! Da, da… To znači da tokom dana, kada sunce sija, vi možete da napunite prenosivu bateriju prirodnim putem. Sve što treba da uradite je da okrenete solarni panel prema suncu, i to je sve… Naravno, ovo nije uvek najidealnije rešenje jer sunca nema uvek ili jednostavno solarni panel ne može uvek biti izložen suncu. Zato kao primarno rešenje nismo naveli solarnu prenosivu bateriju, ali za one koji mogu da izdvoje 2.200 dinara više zarad ugodnijeg i spokojnijeg putovanja, ovo je fenomenalno rešenje.

>> X Wave  Power Bank SOLAR 2600 mAh, 2.199 din -Tehnomanija.rs <<



Pojačane baterije - Boosted Battery

Sledeće što ćemo predložiti je opcionalno jer pojedini telefoni nemaju mogućnost zamene baterije bez servisiranja. Pa tako, za one koji imaju telefon čijoj se bateriji lako pristupa preporučujemo da sebi obezbede par unapređenih baterija (eng. boosted battery) što će takođe telefonu obezbediti 3 do 4 dodatnih dana života. Te baterija obično bivaju po 1000 do 2000 mAh većeg kapaciteta od onih koje dobijate pri kupovini telefona. One su jako korisne, naročito u situacijama kada niste u mogućnosti da čekate da vam se telefon napuni. Negativna strana ovih baterija je to što se sporije pune, ali doduše, ne verujemo da će to predstavlajti problem u situacijama kao što je naša. Cena tih baterija jeste možda najveća kočnica kod svih potencionalnih kupaca jer se one mogu koristiti samo na telefonima za koje su predviđene. Kod nas se mogu naći te takozvane “pojačane baterije” po nekim povoljnim cenama ali nismo sigurni koliko su one pouzdane, bezbedne i stvarno pojačane budući da ne dolaze iz renomiranih kompanija. Zato je naša preporuka da se putem interneta one poruče jer je dostava besplatna gde se carinjenje do 30 evra ne naplaćuje. Sve što je potrebno je strpljenje.

>> Pojačane Baterije - Hinorox <<



Naš predlog je da podržite jedan KickStarter projekat i sebi priuštite fioku koja baterije iz bilo kog mobilnog telefona pretvara u eksternu bateriju. U našem slučaju ta fioka koja se zove BetterRE može biti veoma korisna za brzo dopunjavanje dveju unapređenih baterija koje predložili da kupite.Budući da se u tu fioku mogu spakovati obe unapređene baterije, one se putem nje mogu puniti ili poslužiti kao prenosiva baterija. Na kraju krajeva, na BetterRE gledajte kao na modernu futrolu za berije koja ima neke napredne mogućnostu, o kojim smo upravo sada govorili. Detaljnije o BetterRE fioci pročitajte na priloženom linku:

>> Sve baterije postaju eksterne baterije uz pomoć “Better RE”! (VIDEO) <<

Ukoliko ne kampujete već samo putujete, onda verovatno često imate mogućnost da dopunite svoj telefon, da li na pumpi, da li u kafiću, totalno je nebitno. Ono na šta treba da obratite pažnju je način na koji ćete dopuniti vaš telefon ili prenosive baterije koje nosite sa sobom. Naš savet je da telefon isključite u momentu kada ga punite kako biste za kratko vreme mogli da napunite bateriju u telefonu i onu rezervnu ili prenosivu bateriju. Sve u svemu, iskoristite svaku momenat tako što ćete dopunjavati svoje prenosive baterije ili sam telefon.

Ono što bismo takođe želeli da vas uputimo jeste “štekanje” energije od ljudi koji su tu u prolazu. Svako ko ima noviji pametni telefon može da vam pozajmi malo energije, ili možda malo više. Sve što je potrebno u tom momentu da imate je jedan mali USB OTG kabel. Dakle, u momentima kada ste ostali bez rezervi, a potrebno vam je još 5 sati dodatnog đusa, uvek možete zamoliti nekog da vam izađe u susret i dozvoli vam da mu “posrčete” energiju iz njegovog telefona. Evo kako se to radi:

>> Kako napuniti telefon pomoću drugog telefona? (VIDEO) <<

Štednja baterije - Battery Saver

Ovaj segment je enormno bitan jer niste u prilici da se razbacujete dragocenom energijom koja u određenim situacijama može da vam spase život. Priča je veoma kratka i jasna. Nemojte koristiti nešto što vam nije potrebno i nemojte biti aljkavi i zaoravljati da deaktivirate servise ili funkcije koje više ne koristite.

To uključuje GPS, WiFi, LTE/3G, Bluetooth, NFC i slične module. Kada god to ne koristite isključite ga. Takođe, ekran uvek neka bude na 20%! Ekran je pravi “Vampir” za telefone koji najviše “sisa” energiju iz njega. Ako imate tu opciju na svom telefonu, vibraciju obavezno isključite.

U zavisnosti od modela telefona, postoje neki modovi koji telefon prebacuju stanje štednje gde tako dobijate nekih 5 do 15 sati dodatnog “života” telefona. Ono što ti modovi rade je suspenzija aktivnosti RAM-a, grafike, interne memorije, pozadinskih aplikacija, procesora i slično. Načini da sačuvate bateriju su vam takođe detaljno obrazloženi na priloženim linkovima. Obavezno pogledajte, korisni su:

>> Kako sačuvati bateriju na Android uređaju!? <<

>> Kako sačuvati bateriju na telefonima koji koriste AMOLED ekrane!? <<