Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako da vidite koje aplikacije mogu da pristupe vašoj lokaciji na Androidu

Kako da vidite koje aplikacije mogu da pristupe vašoj lokaciji na Androidu

Nije tajna da aplikacije za pametne telefone imaju mogućnost pristupa velikom broju dozvola - ako im to dozvolite. Važno je osigurati da aplikacije ne zloupotrebljavaju dozvole da bi narušile vašu privatnost. Android olakšava uvid koje aplikacije mogu da pristupe vašoj lokaciji. Evo kako da proverite koje su to aplikacije.

Android aplikacije moraju da traže dozvolu za pristup vašoj lokaciji. Počevši od Android-a 11, čak možete i aplikacijama da dodelite jednokratni pristup lokaciji. To znači da ne morate da brinete da li će vam aplikacije prigrabiti lokaciju nakon što napustite aplikaciju.

 Bez obzira na to koliko dobro možete nadgledati dozvole, bilo bi dobro da povremeno proverite koje aplikacije mogu da pristupe vašoj lokaciji. To je lako učiniti.

 

 1. Otvorite meni Podešavanja (eng. settings) na Android telefonu ili tabletu prevlačenjem nadole od vrha ekrana (jednom ili dva puta u zavisnosti od proizvođača uređaja) da biste otvorili panel sa obaveštenjima, a zatim dodirnite ikonu zupčanika.

  open the device settings

 1. Zatim idite na odeljak „Privatnost“ (eng. privacy).

  privacy in the settings

 1. Izaberite „Menadžer dozvola“(eng. permission manager).

  select permission manager

 1. Menadžer dozvola navodi sve različite dozvole kojima aplikacije mogu da pristupe. Ovde postoji sve, od telesnih senzora do evidencije poziva. Ono što želimo da pogledamo je „Lokacija“(eng. location).

  location permission 1. Ovaj ekran može izgledati malo drugačije, u zavisnosti od verzije Android-a. Pri vrhu ćete videti aplikacije koje mogu da pristupe vašoj lokaciji „Sve vreme“(eng. allowed all the time). Ispod toga stoji „Samo dok se koristi“(eng. allowed only while in use) i na kraju ćete videti aplikacije kojima ste odbili pristup.

  location permissions

 1. Da biste promenili dozvolu za lokaciju za aplikaciju, jednostavno je izaberite sa liste.

  select an app from the list

 1. Sada možete da promenite željene dozvole.

  change the location permission

To je to! Ovo je praktičan način da lako promenite dozvole za gomilu aplikacija odjednom.