Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako instalirati fabrički Android na LG telefonima? [2017]

Kako instalirati fabrički Android na LG telefonima? [2017]

Evo kako da na LG telefonima instalirate zvanični Android operativni sistem tj. firmware.

Svima je već dobro poznato da je Android telefone moguće root-ovati , instalirati im custom recovery-e ili im čak promeniti operativni sistem. Taj proces se razlikuje skoro za svaki model telefona te korisnici treba da pronađu uputstvo koje odgovara baš njihovom telefonu.

 Često se dešava da nešto krene naopako pri instalaciji nekog custom ROM-a ili pri root-ovanju telefona. To na kraju dovede do softverskog kvara telefona ili takozvanog “brick-a”. Rešenje za softverski kvar je obično instalacija zvaničnog operativnog sistema tj. Android firmware-a koji dolazi uz telefon kada ga kupite.

>> Šta je ROOT, Recovery i Custom ROM? <<

Ljudi se takođe odluče za “ručnu” nadogradnju zvaničnog Android operativnog sistema jer ne žele da čekaju najnoviju vereziju za njihovo tržište koja je već lansirana na nekoj drugoj zemlji. Shodno tome, i to može biti povod da se flešuje firmware na telefon, ne samo neki “brick”.

>> Kako vratiti zvanični Android na Samsung telefonima? (VIDEO) <<

>> Kako instalirati zvanični Android 7 Nougat na LG G4 telefonu? <<

>> Kako instalirati zvanični Android 7 Nougat na Galaxy S6 ili Galaxy S6 Edge? <<>> Kako instalirati zvanični Android 4.1 JellyBean na ZTE Blade 5 <<

>> Kako instalirati zvanični Android 4.4.2 KitKat na HTC Desire 620g? <<

>> Kako instalirati zvanični Android 6 Marshmallow na Sony Xperia Z2, Z3 i Z3 Compact telefone? <<

Za razliku od instaliranja custom recovery-a, proces instaliranja zvaničnog operativnog sistema je isti za sve telefone jedne iste kompanije. Dakle, ako imate LG telefon, proces instaliranja zvaničnog telefona je isti za sve LG telefone.

*NapomenaPojedini proizvođači telefona imaju modele koji koriste različite čipsete. To znači da se može dogoditi da jedan isti Xiaomi telefon dolazi sa dva različita čipseta, u zavisnosti od toga za koje tržište je telefon namenjen. Shodno tome, na kraju se sve svodi na to da je bitno da vodite računa koji čipset telefon poseduje. Primera radi, svi telefoni sa MTK čipsetom koriste jednu istu alatku za flešovanje. Nije na odmet istražiti situaciju ako koristite telefon za čiji brend ne postoji opšte uputstvo instaliranja Android operativnog sistema.

Što se LG telefona tiše, za njih se koriste firmware datoteke čiji je format KDZ, a nekada i TOT. Flešovanje ovih firmware datoteka se radi uz pomoć LG Flashtool / LGUP alatke, naravno na Windows 10 računaru. Evo kako izgleda procedura:

1. Prvo što treba da uradite je da sa ovog LINKA preuzmete i instalirate USB drajvere za LG telefone.

2. Sledeće je preuzimanje firmware-a za vaš LG uređaj. Njega vrlo lako možete pronaći. Sve što treba da uradite je da na Google-u pretražite “Android firmware for -vaš model LG uređaja-”. Mi preporučujemo OVAJ sajt jer ima veliku bazu LG uređaja.3. Potom sa ovog LINKA preuzmite i instalirajte LG UP alatku.

4. Neki telefoni ne mogu biti prepoznati od strane LG UP alatke pa je potrebna mala *modifikacija kako bi se to rešilo. Sve što treba da uradite je da preuzmete Uppercut tool sa ovog LINKA.

5. Raspakujte Uppercut tako da na raspolaganju imate UPPERCUT.exe datoteku.

6. Jednom kada instalirate LG UP i pripremite Uppercut, povežite svoj telefon sa računarom.

7. Povezivanje mora biti na sledeći način:

- Isključite svoj LG uređaj.

- Pritisnite i zadržite taster za pojačavanje tona uređaja

- Sada, dok držite taster za pojačavanje uređaja, putem USB kabla ga povežite sa računarom.

- Jednom kada se uređaj prebaci u Download režim, pustite taster za pojačavanje tona.

8. Kako bi LG UP odmah prepoznao uređaj, pokrenite UPPERCUT.exe i sačekajte par sekundi. .

9. Uppercut će obaviti sve neophodne procese i automatski pokrenuti LG UP alatku unutar koje će vaš telefon biti pravilno prepoznat.

10. Sada kada imate pokrenut LG UP i kada je on uredno prepoznao vaš LG uređaj, čekirajte “Upgrade” opciju koja je uokvirena ispod naslova “Process”.

12. Potom izaberite KDZ firmware koji ste na početku preuzeli klikom na “tri tačkice” taster koji se nalazi u produžetku “BIN File oznake, odmah pored crvene X ikonice. Sve to je smešteno ispod “File Path” naslova.

13. Kada odaberete KDZ firmware koji želite da flešujete na svoj LG uređaj, samo kliknite na “Start” i sačekajte da ceo proces dosegne 100% izvršenosti.

Imajte na umu da u procesu flešovanja KDZ Firmware datoteke, vaš telefon može biti nekoliko puta restartovan. To je sasvim normalno te ne treba ništa preduzimati po tom pitanju. Takođe, bitno je da znate da prvo podizanje Android sistema može potrajati tako da ni tada ne treba ništa preduzimati. Samo imajte strpljenja i to je to.

*Modifikacija se odnosi na osposobljavanje LG UP alatke za rad sa svim LG uređajima. Ukoliko vam je lakše, uvek možete pronaći LG UP alatku koja je kompatabilna sa vašim uređajem i tako preskočiti ove korake sa Uppercut alatkom.