Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako instalirati zvanični Android na Xiaomi telefonima? (MIUI 10)

Kako instalirati zvanični Android na Xiaomi telefonima? (MIUI 10)

Evo kako da instalirate najnoviji, zvanični Android firmware na Xiaomi telefonima, koristeći računar.

Verovali ili ne, instaliranje zvanične verzije Android-a na Xiaomi telefonima uopšte nije težak posao ukoliko je bootloader otključan. Samim tim, nije retkost da korisnici eksperimentišu sa novim verzijama MIUI ROM-ova i tako pre svih probaju BETA verziju. Naravno, TWRP custom recovery i root je još lakše instalirati na Xiaomi telefonima čiji je bootloader otključan.

 U današnjem tekstu želimo da vam pokažemo kako da vratite zvaničnu verziju Android-a na svoj Xiaomi uređaj. Ovo uputstvo možete da upotrebite ukoliko želite da “flešujete” neku nadolazeću BETA verziju, kao što je recimo MIUI 10.

Pre nego što nastavimo, potrebno je da utvrdite da li je bootloader otključan na vašem telefonu. Ako već koristite neku Custom ROM ili TWRP recovery na svom Xiaomi telefoni, onda je vaš bootloader sigurno otključan. No, kako biste bili sigurni, primenite priloženo uputstvo i saznaćete tačno da li je otključan ili ne:

>> Kako proveriti da li je bootloader otključan na Xiaomi telefonima? <<

U slučaju da bootloader na vašem Xiaomi telefoni ipak nije otključan, onda pristupite priloženom uputstvo i otključajte ga:

>> Kako otključati bootloader na Xiaomi telefonima? <<

Kako bi računar mogao da prepozna vaš Xiaomi telefon, potrebno je da prvo preuzmete USB / ADB drajvere. Na priloženom linku imate sve što vam je potrebno:

>> Kako instalirati USB ili ADB driver-e za bilo koji Xiaomi telefon! <<Kako instalirati zvanični Android MIUI firmware na Xiaomi telefonima?

1. Prvo pristupite ovom LINKU i na listi pronađite vaš model telefona.

- Imajte na umu da postoje Xiaomi telefoni sa MediaTek ili Qualcomm čipsetima. Od velike važnosti je da izaberete firmware koji odgovara vašem modelu telefona.

- Na ovom LINKU možete saznati koji tačno čipset koristi vaš Xiaomi telefon, Snapdragon ili MTK. 

- Takođe, uvek koristiti globalnu i stabilnu verziju ROM-a ukoliko vam je bitno da imate srpski, bosanski, hrvatksi ili neku drugi balkansi jezik.2. Jednom kada pronađete firmware koji u celosti odgovara vašem Xiaomi modelu, kliknite na njega i preuzimanje će automatski biti započeto.3. Dok se firmware preuzima, kliknite na priloženi link kako bi preuzeli  “Mi Flash” alatku:

>> Mi Flash Tool <<

4. Instalirajte “Mi Flash Tool” i pokrenite program. Obično se lokacija “Mi Flash” alatke nalazi ovde:

"C:\XiaoMi\XiaoMiFlash"

5. Kada se preuzme frimware, imaćete ZIP / RAR dodatoteku koju treba da raspakujete.

6. Pristupite raspakovanoj fascikli.

7. Kliknite na edresu fascikle i kopirajte je.

8. Sada se prebacite na Mi Flash alatku, kliknite na prazno polje u produžetku tastera “select” i nalepite kopiranu adresu fascikle.

9. Sada isključite svoj Xiaomi telefon i prebacite ga u fastboot režim na sledeći način:

- Pritisnite i zadržite taster za uključivanje telefona i za smanjivanje tona telefona.

- Pustite sve tastere jednom kada se pojavi Xiaomi maskota koja popravlja malu Android maskotu.

10. Povežite telefon sa računarom putem USB kabla i kliknite na “refresh” taster unutar Mi Flash alatke.

11. Ne zaboravite da štiklirate opciju “Clean All” ukoliko biste da formirate telefon (preporučujemo) ili na “Save User Data” ukoliko biste sačuvali sve podatke na telefonu (ne preporučujemo)

12. Bitno je da nikako ne bude štiklirana opcija “Clear All And Lock” jer će tada Mi Flash alatka zaključati vaš bootloader iznova.

13. Na kraju samo kliknite na “Flash” taster i instaliranje novog, zvaničnog firmware-a će biti započeto.

14. Instaliranje firmware-a može potrajati između 10 i 15 minuta, zato budite strpljivi. Jednom kada se instaliranje završi, telefon će se automatski restartovati.

15. Imajte strpljenja i nakon restartovanja telefona jer prvo podizanje zvaničnog MIUI Android-a može takođe da potraje.

16. Bitno je da znate da vaš custom recovery neće ostati. Sve će biti vraćeno u fabričko stanje.