Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako isključiti 5G na telefonu i uštedeti bateriju?

Kako isključiti 5G na telefonu i uštedeti bateriju?

5G je najnovija funkcija koju reklamiraju mobilne mreže, ali nije svuda dostupna. Ako vam se čini da vaš Android telefon nepotrebno troši bateriju tražeći nepostojeću 5G vezu, možda ćete moći da je isključite. Pogledajte kako.

Kažemo „možda“ jer je ovo pomalo situacija kao na Divljem zapadu. Čini se da ne postoji nikakav standard kako to učiniti (ako vam je to uopšte dozvoljeno). Neki operateri ili proizvođači su ili onemogućili opciju ili su je sakrili.

 Imajući to na umu, pokazaćemo vam neke od uobičajenih metoda koje se koriste za isključivanje 5G-a. Metode navedene u nastavku su za Samsung i Google Pixel telefone i trebalo bi da budu slične onima koje se koriste za druge Android uređaje.

Isključite 5G na Samsung Galaxy-u

Isključivanje 5G-a na Samsung telefonu je jednostavno, ali postoji pristojna šansa da to nećete moći učiniti. U SAD-u, u vreme pisanja ovog članka, samo T-Mobile Samsung Galaxy pametni telefoni imaju tu opciju. Ostali operateri su je uklonili.

 1. Za početak prevucite nadole od vrha ekrana da biste otvorili panel sa obaveštenjima, a zatim prevucite drugi put nadole da biste otkrili Brza podešavanja. 

 2. Dodirnite ikonu zupčanika da biste otvorili meni Podešavanja.

  tap the gear icon to open settings

 1. Zatim izaberite „Veze“ (eng. connections).

  select connections

 1. Idite na „Mobilne mreže“ (eng. connections).

  select mobile networks 1. Izaberite „Mrežni režim rada“.

  select network mode

 1. Ovde ćete videti da li je moguće isključiti 5G na vašem Samsung telefonu. Ako možete, biće izabrano „5G / LTE / 3G / 2G“. Da biste isključili 5G, izaberite „LTE / 3G / 2G“.

  choose the on 5G option

 1. Vaš telefon će sada koristiti navedene mreže umesto 5G.

Isključite 5G na Google Pixel-u

Kao i na Samsung telefonima, operateri mogu promeniti stvari i na Google Pixel telefonima. Na primer, 5G opremljeni Pixel na Google Fi-u ne može da isključi 5G u Podešavanjima. Ostali Pixel-i mogu, i to funkcioniše ovako. 1. Otvorite meni Podešavanja duplim prevlačenjem od vrha ekrana. 

 2. Dodirnite ikonu zupčanika.

  open the device settings

 1. Izaberite „Mreža i Internet“ (eng. network & internet).

  select network and internet 1. Izaberite „Mobilna mreža“ (eng. mobile network) (ne dugme „+“). Ovde će biti navedeno ime vašeg mobilnog operatera.

  select mobile network

 1. Dodirnite „Podrazumevani tip mreže“ (eng. preferred network type).

  preferred network type

 1. Na kraju, u iskačućem meniju izaberite „LTE“.

  select LTE

 1. Vaš Pixel će sada koristit LTE umesto 5G . 

Kad god budete spremni da ponovo koristite 5G, vratite se na ova podešavanja i promenite svoj izbor.