Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako izabrati iPhone koji će vam najviše odgovarati?

Kako izabrati iPhone koji će vam najviše odgovarati?

Sproveli smo kratko i osnovno upoređivanje poslednjih pet iPhone modela. Nadamo se da će vam ovo pomoći da donesete zaključak koji će vam iPhone najviše odgovarati. Ako upoređivanje ne pomogne, možda pomogne zaključak koji smo priložili na kraju teksta. 

iPhone linija je upravo postala još skuplja, sa kompaktnijim ali moćnijim iPhone SE modelom. Morate priznati, Apple sada nudi nikada veči izbor telefona. Samim tim, nameće se pitanje “koji iPhone je najbolje kupiti? 

 



Hmm, ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje, međutim ukoliko pročitate ovaj tekst, verujemo da ćete se lakše odlučiti.

Dizajn

Trenutno imamo pet različitih iPhone uređaja na raspolaganju: iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus i iPhone SE. Svi ovi modeli dolaze u verzijama sa 16 GB i 64 GB interne memorije, dok noviji S modeli dolaze i sa 128 GB ROM-a. Svih pet modela dolaze sa Retina ekranima, ali samo iPhone 6s i 6s Plus modeli imaju “3D Touch” podršku. Ako izuzmemo iPhone 6 i 6 Plus koji dolaze u dve boje, ostala tri modela dolaze u čak četri različite boje: siva, metalik, zlatna i roze zlatna.

Proporcije

iPhone 6 Plus i iPhone 6s Plus su krupniji modeli, sa ekranom dijagonale 5.5 inča. iPhone 6 i iPhone 6s su manjih proporcija te dolaze sa ekranima dijagonale 4.7 inča. iPhone SE je sa druge strane znatno kompaktniji gde dolazi sa ekranom dijagonale 4 inča.

iPhone 6 Plus i 6s Plus modeli su visine 15.82 cm, a širine 13.81 cm. Njihov struk je poprilično tanak, a mere su svega 7.11 mm. iPhone 6s Plus je težak 191 grama, a iPhone 6 Plus svega 172 grama.

iPhone 6 i 6s modeli  su visine 13.81 cm, a širine 6.70 cm. Debljine su 6.85 cm, a  iPhone 6s je težak 142 grama, a iPhone 6 svega 128 grama.



Rezolucija ekrana

Krupnije verzije iPhone 6 telefona dolaze sa rezolucijom od 1920*1080 piksela i 401 ppi, dok ove sitnije verzije dolaze sa rezolucijom od 1334*750 piksela i 326 ppi. iPhone SE ima ekran rezolucije 1136*640 piksela i 326 ppi. Svaki iPhone koji smo u ovom tekstu pomenuli pakuje, kako ih Apple naziva, Retina HD ekran. Inače, specifikacija novog iPhone SE modela jednostavno navodi da se radi samo o Retina ekranu. Takođe, samo “grdosije” imaju ekran sa “Dual-Domain Pixel” tehnologijom za širi ugao vidljivosti.

Performanse

Ove je situacija interesantna ali i očekivana. Stariji modeli, iPhone 6 i 6 Plus pakuju A8/M8 CPU/GPU, dok noviji modeli, iPhone 6s, 6s Plus i SE pakuju noviji i brži A9/M9 kombinaciju.



Svi do sada pomenuti iPhone modeli dolaze sa čitačem otiska prstiju, stim da iPhone 6s i 6s Plus imaju čitače novije, druge generacije koji su implementirani u taster za početni ekran. Čisto da se zna, iPhone SE ima čitač otiska prstiju prve generacije. Inače, svi iPhone modeli, sem iPhone SE dolaze sa barometrom.

iPhone 6 Plus i 6s Plus uspevaju da izdrže duže nakon poslednjeg punjenja, sa čak 24 sati razgovora u 3G mreži ili 16 dana u režimu pripravnosti.  Ostala tri modela, uključujući iPhone SE, mogu da izdrže do 14 sati razgovora u 3G mreži ili 10 dana u režimu pripravnosti.

Zanimljivo je to da iPhone 6 Plus, 6s Plus i SE mogu da izdrže 12 sati pri korišćenju bilo kog inerneta, dok ostala dva modela mogu 10 sati na 3G ili 4G mreži, 11 sati na WiFi-u.



Kamera

iPhone 6s, 6s Plus i SE modeli su sposobni da naprave 4K snimke, dok ostala dva modela mogu snimati u FullHD rezoluciji. iPhone 6s, 6s Plus i SE modeli mogu da naprave usporene video snimke (eng. slowmotion) u 1080p rezoluciji sa 120 fps i 720p sa 240 fps. Ostala dva modela mogu snimati usporene snimke u 720p rezoluciji takođe sa 120 i 240 fps.  Inače, svi modeli dolaze sa “True Tone Flash” blicem za prirodnije fotke tokom noći.

 

iPhone 6s, 6s Plus i SE modeli raspolažu zadnjom kamerom od 12 MPx sa F/2.2 aperturom. Što se optičke stabilizacije tiče, iPhone 6 Plus i 6s Plus modeli se mogu pohvaliti time, dok “Live Photos” funkciju imaju samo modeli sa “3D Touch” ekranima.

Prednja kamera od 5 MPx se može naći na iPhone 6s i 6s Plus modelima, dok iPhone 6, 6 Plus i SE modeli imaju prednju kameru od 1.3 MPx. Samo iPhone 6s, 6s Plus i SE imaju “Retina Flash” funkciju koja podrazumeva bljesak ekrana prilikom okidanja selfie fotografije gde se tako postiže efekat blica sa prednje strane.

Koji model na kraju kupiti

Ako na osnovu poređivanja koje smo priložili niste zaključili koji vam model najviše odgovara, možda ovi zaključci mogu da pomognu.

iPhone SE: budžetsko rešenje za one sa sitnijim šakama

Ukoliko želite sebi da obezbedite kompaktan iPhone sa moćnim performansama, iPhone SE je možda pravi izbor. On ima ekran dijagonale 4 inča što je veoma lako za korišćenje, a najjeftiniji je od sih ostalih modela.

iPhone 6s/6s Plus: za profesionalce, gejmere i zaljubljenike u telefone

Svi koji žele jako moćan iPhone, sa modernim karakteristikama, onda nek se okrenu S modelima. Ti modeli donosi pre svega moćan hardver i unapređeni iOS. “3D Touch” ekran je nešto što će dobrineti zabavi prilikom korišćenja iPhone 6s ili 6s Plus modela.  Odlični su za gejming i za multitasking.

iPhone 6/6 Plus: za sve ostale

Ako ste korisnik koji želi da ima dobar iPhone, a da pritom ne mora da izdvoji baš mnogo novca, iPhone 6 Plus ili pak iPhon 6 je odličan izbor. Rade odlično, imaju super kamere i mogu se koristiti čak i za gejming. Ukratko, ovo su modeli za prosečne korisnike ili one blago naprednije i zahtevnije.