Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako izabrati pametni telefon?

Kako izabrati pametni telefon?

Kada kupujete telefon da li se zapitate šta vam je bitno da telefon poseduje? Odgovor na to pitanje uglavnom ni sami ne znate, samim tim dešava se da kupite nešto što vam na kraju ne odgovara. 

Već dve, tri godine unazad naši mrežni operateri se trude da nam preko ugovora pruže najnovije modele u doslednom roku. Naravno moram pohvaliti taj trud, ali isto tako, sa druge strane, odnos paketa je jako nepovoljan u odnosu sa uređajem koji dobijate. Ali opet vremenom će se i to promeniti jer postoje određeni napori koji se ulažu sa tim ciljem. 

 Kada kupujete telefon prvo se zapitajte koliko dajete novca na dopune i prepaid pakete koje koristite. Činjenica je da danas imamo jako povoljne prepaid pakete, mada oni nikad ne mogu zameniti postpaid koji su daleko povoljniji. Kada birate koji ćete paket koristiti gledajte da se ne obazirete na uređaj koji dobijate uz njega za 1 dinar. Bolje vam je da doplatite za telefon određenu sumu novca nego da plaćate minute, poruke i internet koje nikad ne potrošite. Mahom je doplata ne veća od sedam hiljada dinara i to nije ogromna cifra kada iz pravog ugla sagledate situaciju. Recimo za 1.590 dinara mesečno na raspolaganju imate neograničen razgovor u VIP mreži, 700 smartova koje možete iskoristiti za minute ili poruke i neograničen internet. Dakle, vi sa tih 1.590 dinara plaćate tu uslugu a ne telefon. Cena telefona je u zavisnosti od paketa ili 1 dinar ili više. U svakom slučaju odlična kupovina je uzeti paket srazmerno svojoj potrošnji i platiti telefon do 10.000 dinara. Zato smatramo da je pametna kupovina ako se odlučite da pređete na postpaid.

Резултат слика за Thinking woman

>> Kako najpametnije kupiti Android tablet? <<

>> Kako "pametno" kupiti telefon ili tablet? <<

>> Kako prodati stari pametni telefon? <<

>> 3 stvari koje treba da uzmete u obzir pri kupovini novog telefona! <<Sledeće na šta trebate da obratite pažnju jeste čemu vam najviše služi taj telefon. U skladu sa tim gledajte da uzmete sebi uređaj koji će vas zadovoljiti narednih 2 godine, dok vam ne istekne ugovor. Ovo su nekoliko karakteristika telefona na koje trebate da obratite pažnju:

Ekran - Najveći deo vremena pri korišćenju telefona provodite gledajući u ekran. Iz tog razloga savetujem da vodite računa da li uzimate telefon sa kvalitetnim ekranom odgovarajuće dijagonale. Ono što kvalitetan ekran čini je pre svega rezolucija, PPI, boje i tip (amoled, retina, IPS). Ne kažemo da retina ili IPS ne mogu biti dobri ekrani ali opet SuperHD Amoled su po nama na prvom mestu. Takođe proverite koliki je PPI tako da sve ispod 400 nije dovoljno za ljubitelje dobrog ekrana. Zaštita je takođe bitna jer ne želite da vam se ekran pohaba tek tako, samim tim Corning Gorila Glass 3 je odličan izbor.

>> Koje sve rezolucije ekrana postoje i koja je njihova hijerarhija? <<

Procesor - Ova komponenta nije ključna ali je bitna kao i sve ostale. U odabiru telefona koji ima solidan procesor nije takt koji je visok ključ, već da li je CPU jednojezgarni, dvojezgarni, četvorojezgarani, osmojezgarni Takođe pribegavajte poznatijim čipsetima poput "Snapdragon" "Exynos", "Kirin" i slično. Uvek je najbolje odlučiti se za neku Snapdragon varijantu u odnosu na jeftini i ne tako efikasni MTK čispet.>> Šta su Cortex i Krait procesori i koje su razlike između njih? <<

>> Kako saznati arhitekturu procesora na telefonu? <<

>> Šta je čipset tj. chipset? <<RAM/ROM - Mnogi mešaju RAM i ROM memoriju ali eto prilike da razjasnimo to. 2GB RAMA je sasvim dovoljno za fluidan rad telefona i tu nema neke velike diskusije oko toga koji je proizvođač ili slično. Dok ROM memorija odnosno memorija za skladištenje aplikacija je jako bitna. Mnogi telefoni imaju mogućnost proširenja memorije za skladištenje pomoću MicroSD kartice i korisnici misle da su time rešili svoj problem. Naprotiv, aplikacije se ne mogu u potpunosti instalirati na MicroSD tako da je bitno da imate dovoljno interne memorije koja će služiti za aplikacije. 16 GB interne memorije je "mir u kući".

>> Kako proširiti RAM memoriju na Android uređaju! <<

Kamera - Oko kamere nema mnogo dilema, ili vam je bitna ili ne. Ako jeste, moj savet je da ne gledate samo koliko ima MPx. MPx su u suštini dimenzija slike koja kamera zabeliži pri okidanju. A oštrina slike i kvalitet zavisi od senzora, sočiva i sabilizatora koje kamera poseduje. Ako niste veliki znalac tih karakteristika predlažemo da pre kupovine telefona po internetu pretražite test slike modela za koji ste zainteresovani i utvrdite da li ste zadovoljni kamerom. Smatramo da je to korisniji savet nego da vam govorimo kako je bitno da kamerica ima digitalni stabilizator, dobar odaziv "f-number" i ostalo. No, u međuvremenu smo napisali 4 detaljna teskta koji će vam objasniti kako kamere funkcionišu i šta tačno znače njihove karakteristike koje često imamo prilike da pročitamo:

>> Kako se prave i kako funkcionišu kamere na pametnim telefonima? [I DEO] <<

>> Kako je kamera na pametnim telefonima napravljena i kako ona funksioniše? [II DEO] <<

>> Šta znače megapikseli, žižna daljina i ostale karakteristike kod kamera? [III DEO] (VIDEO) <<

>> Šta znači otvor blende, stabilizacija slike, ISO, brzina okidanja i ostale karakteristike kod kamera? [IV DEO] <<