Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako izbrisati sistemske aplikacije na telefonu?

Kako izbrisati sistemske aplikacije na telefonu?

Pogledajte kako da uklonite nepotrebne sistemske i preinstalirane aplikacije na Android uređajima!

 

Android telefoni dolaze sa puno unapred instaliranih aplikacija koje Vam možda neće biti od koristi. Pošto ne možemo jedostavno zamrznuti ili deinstalirati sistemske aplikacije na Androidu, potrebna nam Vam je root privilegija ili korišćenje naredbe ADB shell pm uninstall. Ako imate root-ovan Android telefon, možete koristiti sistemsku aplikaciju za za uklanjanje bloatware-a.

 



S obzirom da ne postoji univerzalni programa za uklanjanje bloatware-a ili deinstalaciju sistemskih aplikacija, za Android uređaje koji nisu root-ovani jedino nam preostaje ADB način.

U ovom tutoriajlu ćemo govoriti o tome kako možemo da onemogućimo ili zamrznemo pozadinske aplikacije i izbrišemo sistemske aplikacije na ne root-vanim Android uređajima. Pored toga, videćete kako da ponovo instalirate uklonjene aplikacije pomoću ADB komande. U slučaju da vaš telefon ima root pristup, izneću i korake za uklanjanje sistemskih aplikacija pomoću modula Debloater Magisk.

Saveti dati u ovom tutorijalu mogu vam pomoći da se riešite bloatware programa na svim Android uređajima, uključujući Samsung, OnePlus, Google Pixel, Xiaomi, Redmi, Huawei, Honor, Nokia, Oppo, Vivo, Motorola, Lenovo, itd. koji koriste Android 5.0 ili noviji.

Preuzmite Android Bloatware listu

Svi prepoznajemo aplikacije po njihovim imenima koja su prikazana u fioci aplikacija na uređaju. Međutim, da biste mogli deinstalirati sistemske aplikacije, morate znati naziv paketa aplikacija koje želite da uklonite. Postoje 3 načina za pronalaženje naziva paketa za Android aplikaciju.

  1. Posetite Google Play prodavnicu na Vašem računaru. Naziv paketa se nalazi odmah pored ‘id=‘ u adresi. Naziv paketa izlgleda ovako ‘com.google.android.gm‘.  Ipak, možda nećete naći imena paketa sistemskih aplikacija.

  2. Probajte aplikacije kao što su Package Browser, App Inspector, Package Name Viewer i slične.



  3. Možete dobiti punu listu sa nazivima paketa instaliranih aplikacija na vašem Android telefonu ili tabletu koristeći komandu adb shell pm list packages.

>>Package Browser<<

>>App Inspector<<

>>Package Name Viewer<<



U svakom slučaju, da proverimo kako možemo da imamo kompletnu listu sistemskih aplikacija na bilo kom Android uređaju. Imajte na umu da ako želite da koristite ADB komande moraćete da instalirate ADB i fastboot na Vašem Windows, Mac, ili Linux računaru i instalirate Android USB driver.

  1. Na Vašem uređaju otvorite Settings > Developer options i aktivirajte USB debugging.

  2. Idite na  Settings > Display i povećajte Screen Timeout na maksimum.



  3. Zatim povežite Vaš Android uređaj na računar putem USB kabla.

  4. Idite u folder “platform-tools”  i pokrenite Command Prompt or PowerShell window. Ove opcije u Windows Context meniju dobijate pristkom Shift + Desni klik na mišu.

  1. Alternativno, možete pokrenuti Command prompt u samom folderu unosom komande “cmd” u adresnom baru foldera i pritiskom na Enter

  2. Kada ste otvorili Command prompt, unesite komandu “adb devices” kako bi potvrdili da li je Vaš uređaj povezan sa računarom i da li je uspostavljena ADB veza.

    launch command window

  3. U međuvremenu, pratite da ekran Vašeg uređaja ne bude zaključan i dozvolite ADB pristup Vašem uređaju kada to bude zatraženo

    allow usb debugging on computer

  4. Ukoliko je uspostavljena uspešna veza, videćete ID uređaja u Command Promptu označen kao na slici ispod.

    adb devices command prompt

  5. Sada ste spremni da izlistate spisak svih bloatware programa na vašem Android telefonu ili tabletu. Ukucajte “adb shell” i pritisnite Enter.

  6. U zavisnosti od toga koji tip paketa aplikacija želite da izlistate, koristite sledeće komande. Koristeći treću komandu, izlistaćete aplikacije određenog proizvođača kao što je Samsung, Google, Xiaomi, Huawei, Android, Amazon i slično.

    pm list packages - Spisak svih instaliranih aplikacija

    pm list packages -s - Spisak samo sistemskih aplikacija

    pm list packages | grep 'samsung' - Spisak aplikacija određene grupe

  1. Na slici ispod se nalazi dobijen spisak sistemskih aplikacija na Samsung Galaxy S20 Ultra telefonu. Deo označen žutom bojom predstavlja nazive paketa aplikacija.

    adb shell list system apps command

  2. Markirajte sadržaj u Command Promptu i pritisnite Ctrl + C da biste ga koirali. Otvorite Notepad i nalepite sadržaj prozora koristeći Ctrl  + V i sačuvajte ga za buduću upotrebu.

Uklonite sistemske aplikacije bez ROOT-a

Nakon što ste spremili listu Android bloatware-a moežete ih lako ukloniti korišćenjem komande ADB uninstall system app.

  1. Pokrenite Command Prompt kao što smo opisali gore.

  2. Povežite Vaš Android uređaj sa računarom sa aktiviranom opcijom USB debugging i otključanim ekranom i izvršite komandu adb shell

  3. Kada to uradite u Command Promptu ćete dobiti code name vašeg telefona praćen “$” znakom. Sve što treba da uradite je da jednu od sledeće dve komande kako biste uklonili sistemske aplikacije.

    1. pm uninstall --user 0   - Da izbrišete aplikaciju sa njenim podacima 

    2. pm uninstall -k --user 0 - Da izbrišete aplikaciju ali da sačuvate njene podatke

  4. Zatim, unesite komandu koju želite i pritisnite Enter. Nakon uklanjanja svake sistemske aplikacije pojedinačno dobićete poruku “Success”.

    adb pm uninstall system apps

  5. Nakon toga možete nastaviti sa brisanjem sistemskih aplikacija koliko god želite.

Ponovno instaliranje izbrisanih aplikacija putem ADB

Komanda pm uninstall uklanja sistemske aplikacije samo “user 0”, a to je trenutni korisnik. To znači da izbrisane aplikacije ostaju dostupne za druge korisnike tog Android uređaja. To je dobra stvar zato što lako možete vratiti aplikaciju koju ste greškom izbrisali ili Vam je potrebna kasnije.

cmd package install-existing

Ne zaboratvite da izvršite adb shell pre nego što upotrebite gore navedenu komandu.

adb shell re-install uninstalled app package

Uklonite Bloatwate na Andorid-u [Sa ROOT-om]

U slučaju da ste rootovali Vaš uređaj postoje aplikacije koje su namenjene uklanjanju sistemskih aplikacija ili Bloatware-a kao što su System App remover i Bloatware Remover. Takođe možete ukloniti bloatware na rootvanom Android uređaju korišćenjem aplikacije Magisk pmoću modula Deblaoter.

>> System App Remover <<

>> Bloatware Remover <<

>> Magisk Manager <<

  1. Instalirajte i pokrenite poslednju verziju Magisk Manager aplikacije.

  2. Dodirnite hamburger ikonu (≡) i doditnite Downloads na meniju sa strane.

  3. Sada dodrinite ikonu za pretragu u ukucajte “busybox” i dodirnite ikonu za preuzimanje kako biste instalirali Busybox for Android NDK. Kad je Busybox instaliran vratite se na Downloads.

    busybox magisk module

  4. Sada ukucajte u pretrazi “debloater” i instalirajte Deloater (Terminal Emulator).

    debloater magisk module android

  5. Kada je Debloater instaliran pritisnike dugme Reboot.

  6. S obzirom da Debloater Magisk module nema svoj UI, moraćete da instalirate Terminal emulator kao što je Termux kako bi pokrenutli komandu za uklanjanje sistemskih aplikacija.

  7. Pokrenite Termux i dozvolite mu Root privilegije pokretanjem komande su kao što je prikazano na slici ispod. Zatim ćete biti upitani da dozvolite pristup Root-u za Deloater aplikaciju.

    grant termux root access

  8. Sad pokrenite modul Debloater korišćenjem komande debloat.

  9. Na Debloater ekranu imaćet 5 izbora:

    1. System Apps

    2. System Priv-Apps

    3. Vendor Apps

    4. Enter Custom System Apps dir

    5. Import Config (/cache/import-debloat.txt)

  10. S obzorm da želite da uklonite Bloatware, možete da odaberete brojeve od 1, 2 i 3. Da bi uklonili sistemske aplikacije, na primer, ukucajte “1” i pritisnite Enter.

  11. Debloater će skenirati vaš Android uređaj i prikazaće Vam kompletnu listu sistemskih aplikacija.

  12. Kao što možete da vidite, Debloater je izbacio spisak od 100 sistemskih aplikacija za OnePlus 8. Pretpostavimo da želite da uklonite Screen Recorder (Aplikacija pod brojem 79), ukucaje “79” i pritisnite Enter. Debloater Vam takođe omogućava da uklonite više aplikacija odjednom unošenjem više brojeva.

Zamrznite pozadinske aplikacije na Androidu

Android je oduvek kasnio za iOS i rukovanju pozadinskih procesa. Međutim, od Android 8.0 pa nadalje, Google je uradio mnogo na proveri aplikacija koje rade u pozadini a koje crpe bateriju, mobilne podatke i druge resure. U slučaju da želite da zamrznete pozadinske aplikacije, možete to uraditi bez Root-a korišćenjem ADB komande. Ovaj način zamrzavanja aplikacija radi na svim uređajima koji koriste Android 7.0 ili noviji.

  1. Pokrenite Command Prompt.

  2. Povežite Vaš uređaj puterm USB kabla.

  3. Izvršite komandu adb shell

  4. Zatim izvršite sledeću komandu. Ne zaboravite da zamenite u komandi ispoda sa nazivom paketa aplikacije.
    cmd appops set <package_name> RUN_IN_BACKGROUND ignore

    freeze background apps android

  5. Da biste aktivirali zamrznute aplikacije i dozvolili im da rade u pozadini ponovo, koristite sledeću komandu:
    cmd appops <package_name> RUN_IN_BACKGROUND allow

Onemogućite sistemske aplikacije na Androidu putem ADB

ADB je stvarno sjajan alat za izvršavanje komandnih linija i može se koristiti na više načina kako bi izvršili zadatke na Adroidu koje drugačije ne bi bilo moguće sprovesti. Osim uklanjanja Bloatware-a i zamrzavanja sistemskih aplikacija, ADB može da Vam pomogne da ih onemogućite. Sledeeća komanda Vam omogućava da onemogućite sistemske aplikacije na bilo kom Android uređaju:

adb shell pm disable-user --user 0 

com.sec.android.app.sbrowser

Bez obzira da li želite da onemogućite, zamrznete ili deinstalirate sistemske aplikacije na Androidu, sve to možete uraditi pomoću gore navedenih ADB komandii. System App Remover i Bloatware Remover mogu biti najlakši alati za root korisnike, ali ako niste root-ovali svoj uređaj, korišćenje ADB-a na računaru je najbolji način uklanjanja bloatware-a na bilo kojem Android uređaju.